Luna Şes – staţiune în construcţie de 30 de ani

Luna-Ses-01

După circa 30 de ani în care se află în fază de discuţii, propuneri, proiecte şi promisiuni electorale, staţiunea turistică montană Luna Şes este aproape de finalizare. Cel mai probabil pârtia de schi de la Luna Şes va fi funcţională începând cu iarna următoare, fiind singura din judeţul Satu Mare.

Zona montană Luna Şes este una de-a dreptul pitorească. Peisajul montan, cu izvoarele de apă şi arborii, oferă un cadru minunat pentru o ieşire în natură.

Traseele montane amenajate aici încep din oraşul Negreşti Oaş şi duc până în vârful Pietroasa, aflat la o altitudine de 1.201. Pasionaţii de drumeţii au astfel ocazia, în cele peste trei ore, să vadă frumuseţi unice în ţară, precum Sfinxul Oaşului, sau bătrâne case oşeneşti, mici şi albastre, uitate parcă în poieniţe. Aproape de locul viitoarei pârtii de schi se află şi o mică bisericuţă din lemn. Din Vârful Pietroasa se deschide un platou imens spre Maramureş, în zilele însorite văzându-se la distanţe foarte mari.

Despre proiectul Luna Şes se vorbeşte încă din anii 1986-1988, s-a scris foarte mult în presă. De prin 2010 se promite că în anul următor se va putea schia, însă pârtia nu este amenajată nici acum. Deşi lucrările sunt acum avansate, este montată instalaţia de telescaun, este asfaltat drumul până la baza pârtiei, este introdus curentul electric, localnicii nu sunt prea încrezători.

„Poate va fi deschisă în anul 2050 când noi nu vom mai fi”, a spus o oşancă ieşită la plimbare.

Vestea că pârtia de schi urma să se deschidă a ajuns până în Ungaria, astfel că în această iarnă două autocare cu schiori au urcat muntele, doar că n-au mai avut pârtie, povesteşte un alt localnic. Dezamăgiţi, schiorii au plecat spre alte pârtii din Maramureş, judeţ mult mai bine pregătit din acest punct de vedere.

Proiectul Luna Şes, ce se întinde peste 260 de ha, este unul foarte ambiţios, fiind o investiţie estimată la 60 de milioane lei.

Luna-Ses-02

Primarul oraşului Negreşti Oaş, Aurelia Fedorca, a declarat că au fost finalizaţi cei peste 6 km de drum, a fost introdus curentul electric, iar acum este în curs de implementare contractul pentru amenajarea pârtiei de schi, finalizarea clădirilor administrative, instalarea nocturnei şi a instalaţiei de zăpadă. O piedică birocratică este scoaterea unei părţi a pârtiei de schi din circuitul forestier, pentru care a fost nevoie şi de avizul Ministerului Mediului.

„Proiectul privind amenajarea pârtiei de schi şi clădirilor administrative în valoare de 26 de milioane de lei este în curs de finalizare, din care s-au executat lucrări de 10-11 milioane. Pentru ceilalţi 16 milioane de lei s-a semnat contractul de finanţare cu Ministerul Dezvoltării Regionale prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală anul trecut în luna noiembrie, iar constructorii urmează să intre, să înceapă lucrările ca să finalizeze contractul”, a declarat Fedorca.

Edilul Negreştiului arată că un asemenea proiect ar fi un adevărat nucleu în jurul căruia s-ar putea dezvolta turismul în întreaga Țara Oaşului.

„Este polul, nucleul în jurul căruia se vor dezvolta tot ce înseamnă activităţi economice, creare de locuri de muncă, buget în plus la autoritatea locală. Noi realmente ne bazăm pe acest proiect că va reuşi să repornească activitatea economică în zona noastră şi activitatea turistică. Neavând un nucleu în jurul căruia să construieşti activităţi, efectiv şi în zonă e mai greu să porneşti activitatea turistică”, a spus edilul.

Dincolo de pârtia de schi, Luna Şes se doreşte a fi atractivă pentru turişti tot timpul anului, cu trasee montane şi zone de picnic pentru vară.

„Şi partea de schi e importantă, dar noi Luna Şes o vedem ca o staţiune care să atragă turişti în toată perioada anului. Acest lucru vrem să-l facem prin tot ceea ce o să fie acolo, pensiuni, activităţi montane, să atragem turişti”, a arătat primarul.

Luna-Ses-03

În momentul de faţă, pensiunile din zonă oferă aproape 100 de locuri de cazare, dar mai sunt investiţii private în derulare, inclusiv într-un complex SPA.

„Este în finalizare un hotel mare, o să fie un hotel mai luxos, are SPA, bază de tratament, săli de conferinţe, o locaţie foarte faină. Deocamdată în zonă sunt la ora actuală aproape 100 de locuri de cazare”, a mai arătat edilul.

Aurelia Fedorca este totuşi optimistă şi crede că staţiunea va fi deschisă oficial în acest an, mai ales că problema cea mai mare, sursa de finanţare, a fost rezolvată.

„E un proiect vechi, început de foarte multă vreme, dar nu suntem noi responsabili, autorităţile care suntem acuma. Noi din 2012 încoace am închis contractele rând pe rând. Constructorul spune că în şase luni poate să finalizeze lucrarea. Eu le spun tuturor, e un proiect vechi, nici nu mai contează din ce cauză nu s-a terminat. Sunt stupefiată câteodată când mă lovesc de birocraţie, pentru că lucrurile sunt foarte clare: şi autoritatea locală e tot stat şi Satu Mare e tot stat, noi ne luptăm între noi. Partea cea mai grea a fost finanţarea la acest proiect, că este unul mare. Pe acest proiect au mers 11 milioane de euro, nu sunt bani puţini, despre acest lucru e vorba. Anul trecut, când s-a semnat contractul de finanţare prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, noi ne-am bucurat enorm pentru că efectiv ştiu că închidem un capitol. E cea mai bună variantă de a dezvolta zona, pentru că oamenii au nativ chestiunea antreprenorială, imediat s-ar adapta, imediat ar şti să facă agroturism”, a mai spus Aurelia Fedorca.

Pe termen lung, la Luna Şes se intenţionează construirea unui teren de golf, a unei piste de motocros, a unui centru de echitaţie, a unui circuit de automobilism pe teren accidentat şi un camping cu peste 120 de locuri de cazare. (Text: Agerpres, Foto: skytrip.ro, jurnaldeoas.ro)