Luna neagră – un fenomen astronomic mai rar

luna-neagra-02

Luna Neagră este un fenomen astronomic mai rar, care s-a produs pe 30 octombrie în emisfera estică, estul Europei, în estul Asiei, în Japonia, în Noua Zeelandă, iar în Australia acest fenomen coincide cu data sărbătorii Halloween, respectiv 31 octombrie. În emisfera vestică evenimentul astronomic s-a produs în 2016 la 30 septembrie.

Luna este singurul satelit natural al planetei Pământ şi nu are lumină proprie, ci doar o reflectă pe cea primită de la Soare. Din cauza unghiului sub care vedem regiunea selenară iluminată de Soare, vedem cum Luna prezintă diferite faze (faze însemnând procente diferite de iluminare a discului Lunii). Evenimentul – Luna Neagră – are loc în prima fază (din cele patru) numită – Lună Nouă.

În România, luna octombrie a debutat, în prima zi, cu o Lună Nouă şi s-a încheiat cu acelaşi fază a Lunii în ziua de 30 octombrie. Producerea unei faze Lunare de două ori în cadrul aceleiaşi luni calendaristice este considerată un eveniment rar întâlnit. O Lună Nouă s-a produs de două ori în cadrul aceiaşi luni în 2014, la 1 şi 30 martie şi se va mai produce în 2019 la 1 şi 30 august. Prima fază a Lunii, când aceasta este invizibilă cu ochiul liber, este numită popular de români: Lună Tânără, Lună în Două Coarne şi Crai Nou.

Există mai multe modalităţi de calculare a producerii evenimentului numit Lună Neagră, respectiv: a treia fază de Lună Nouă dintr-un sezon (3 luni) în care există patru astfel de faze Lunare; a doua fază de Lună Nouă dintr-o lună în care se produc două astfel de faze; faza de Lună Nouă în luna în care nu se produce faza de Lună Plină, potrivit www.timeanddate.com.

Ca satelit al planetei noastre, Luna are o mişcare de rotaţie în jurul Pământului pe o orbită aproape circulară, cu o perioadă ce 27,3 zile. Aceasta perioadă se numeşte „perioada siderală” – perioada în care Luna se întoarce în aceeaşi poziţie, în raport cu stelele.

Fazele Lunii se repetă la 29,5 zile, această perioadă numindu-se „perioada sinodică” sau „lunaţie”. Astronomii au şi „vârsta Lunii”, care reprezintă numărul de zile scurse de când s-a produs faza de Lună Nouă. Astfel, cea mai înaintată vârstă a Lunii este de 29,5 zile. În momentul în care Luna atinge 29,5 zile se produce din nou faza de Lună Nouă, potrivit site-ului astro-urseanu.ro.

Luna Nouă astronomică (denumită uneori în engleză „dark moon”, adică „Lună întunecată” sau „Lună neagră”), se produce prin definiţie în momentul precis al conjuncţiei astronomice în longitudine ecliptică cu Soarele, aşa cum este văzut de pe Pământ. Acest moment este unic şi nu depinde de localizarea geografică a observatorului.

Această fază a Lunii este interesantă pentru astronomi, pentru că ea garantează că Luna nu va fi vizibilă în timpul nopţii, luminozitatea ei îngreunând observarea cerului.

Mitologic, denumirea Lilith, dată fenomenului de Luna Neagră, ar avea legătură cu numele primei soţii a lui Adam, simbolizând independenţa asumată cu orice risc şi nesupunerea femeii în faţa bărbatului.

Lilith reprezintă simbolul femeii independente, al femeii care s-a desprins de legile universale, identificându-se în mitologia mondială cu Eva din Eden, cea care a fost pedepsită pentru curajul de a se opune voinţei lui Dumnezeu. Popular, anticii asociau termenul de Luna Neagră perioadei de Lună Nouă.

În 1898, astronomul german George Waltemath a propus denumirii de „Dark Moon” — Lilith, pentru ceea ce el considera a fi a doua Lună a pământului, supoziţie demonstrată a fi eronată ulterior. Luna Neagră (Lilith) s-a crezut a fi o planetă misterioasă până în secolul al XX-lea însă astronomii susţin că este vorba doar despre un fenomen ceresc.

În 1930, astrologul francez Pierre Rougié, s-a ocupat de studiul orbitei lunare, făcând asocierea între denumirea de Lună Neagră şi mişcarea Lunii în jurul Pământului.

Luna Neagră sau Lilith este considerată şi un fenomen astrologic. În ultimele decenii a fost din ce în ce mai luată în seamă în studiul hărţilor astrologice, fiind considerată un element karmic având influenţe malefice. Cum totul are însă doi poli, putem descoperi şi latura ei utilă, pozitivă.

Oamenii de ştiinţă susţin că fenomenul nu trebuie să aducă spaimă printre oameni, viaţa pe Pământ urmând a se va desfăşura în mod normal în timpul şi după acest fenomen. (Text: Agerpres, Foto: fox6now.com)