Luăm şi copilul la restaurant, cum ne comportăm

copii-restaurant

Cei care sunt părinţi sunt puşi uneori în situaţia în care trebuie să meargă la restaurant dar nu au cu cine lăsa copilul acasă şi sunt nevoiţi să-l ia cu ei.

Dacă trebuie să mergeţi la masă în oraş cu copilul, sunt unele reguli de care trebuie să ţineţi cont pentru ca seara să fie agreabilă, nicidecum obositoare.

Dacă aveţi copil mic, sub doi ani, este puţin mai dificil. Sigur, copiii mici au momente în care pot sta liniştiţi pentru că adorm destul de des, dar pentru a nu se trezi e nevoie de linişte. Încercaţi să găsiţi un loc mai retras în restaurant, unde zgomotul să nu fie prea mare, sau puteţi opta pentru un separeu.

Dacă aveţi copil mai mare de doi ani, care deja este interesat de orice loc nou, s-ar putea să fie mai dificil, pentru că va dori să exploreze ceea ce e nou şi nu va sta cuminte până nu va vedea ce-l interesează.

Cel mai bine este să faceţi cu el un ”tur” al zonei, pentru a se familiariza cu locul şi aglomeraţia. Unii copii se sperie când văd multe persoane în jur, de aceea trebuie să-i spuneţi înainte de a ajunge că mergeţi undeva unde e multă lume.

Ideale sunt restaurantele cu loc de joacă pentru copii, dar la 2-3 ani oricum nu poate fi lăsat nesupravegheat cel mic. Dacă ieşirea la restaurant e planificată din timp, aveţi grijă ca micuţul să doarmă înainte de plecare. Un copil odihnit e mai docil, dacă va fi obosit, nu va rezista şi va începe să plângă. Oricum, nu veţi exagera cu ora plecării de la restaurant. Chiar dacă a dormit copilul două ore după amiază, seara i se va face somn şi va trebui dus acasă pentru a fi culcat la ora obişnuită.

E bine să aveţi o sticluţă cu apă sau cu ceai, dar şi o jucărie care îi place, pentru a nu se plictisi. Dacă devine agitat, copilul poate fi scos zece minute la plimbare în jurul restaurantului, până se linişteşte, după care puteţi reveni la masă.

Copiii mici trebuie schimbaţi din când în când de scutec, însă veţi evita să faceţi acest lucru la restaurant. Dacă totuşi, este necesar, veţi merge la toaletă sau într-un loc retras. Totul se va face cu discreţie.

Fiţi mereu atenţi să nu plece la altă masă şi să nu deranjeze alţi clienţi ai restaurantului. Sunt persoane care iubesc copiii şi le face plăcere să stea de vorbă cu ei, dar ideal este să supravegheaţi atent orice mişcare a micuţului. În niciun caz nu-l veţi lăsa să se aşeze la o altă masă, unde ”tanti” sau ”nenea” ”papă ceva bun”.

Când copilul dă semne că e obosit sau plictisit şi că urmează să plângă, e mai bine să plecaţi acasă. Mâncarea comandată o puteţi lua la pachet.

Dacă mergeţi la restaurant cu un copil mai mare de cinci ani, deja se presupune că l-aţi învăţat unele reguli legate de folosirea tacâmurilor, cum se stă la masă, cum să mănânce fără să se murdărească. Dacă face ceva greşit, nu-l certaţi în public, explicaţi-i pe un ton calm cum trebuie să mănânce corect.

Dacă nu se descurcă, îl puteţi ajuta tăind bucăţile mari cu cuţitul, el urmând să folosească doar furculiţa pentru a mânca. (Text: Agerpres, Foto: oregonlive.com)