Londra, cel mai scump oraş

Londra

Reţeaua imobiliară Savills a publicat recent clasamentul oraşelor în care este cel mai scump de locuit şi muncit. În fruntea acestuia se află în acest an Londra, care depăşeşte alte capitale considerate scumpe, precum New York şi Paris, relatează lefigaro.fr.

O persoană care trăieşte la Londra are nevoie de nu mai puţin de 112.800 de dolari pe an, capitala britanică remarcându-se cu o sumă anuală de două ori mai mare decât Sydney, Los Angeles sau Chicago, potrivit calculelor reţelei Savills. Podiumul este completat de New York şi Hong Kong, urmate, în ordine, de Paris şi Tokyo, unde ar fi nevoie de o sumă anuală între 70.000 şi 78.000 de euro.

O surpriză o constituie oraşul american San Francisco, numit şi „City by the bay”, care a înregistrat o creştere de peste 15% a costului şederii. Acest progres îl plasează în fruntea clasamentului viitorului potenţial al marilor oraşe de pe glob.

Și alte oraşe sunt promiţătoare din acest punct de vedere: Berlin şi Dublin profită de dezvoltarea unor cartiere dinamice pentru a încuraja sectorul imobiliar şi accede la statutul de „oraşe internaţionale”. În era digitală, cele două capitale europene rivalizează cu alţi poli de atracţie internaţionali, foarte populari în rândul actorilor noilor tehnologii.

Ele nu sunt însă singurele care profită de îmbunătăţirea economiei lor locale: Miami, Johannesburg şi Mumbai au înregistrat şi ele o creştere a preţului vieţii, rămânând totuşi la costuri imobiliare rezonabile (20.000 — 28.000 de euro). „Productivitatea din oraşe şi atractivitatea comerţului au un efect important asupra cererii şi, prin urmare, a costurilor locuinţelor”, arată Yolande Barnes, director la Savills.

După ce au înregistrat momentele lor de glorie în anii 2005-2011, unele oraşe au scăzut ritmul. La Moscova şi la Rio de Janeiro, spre exemplu, costul anual al vieţii pentru o persoană activă a scăzut cu 9%, încheie lefigaro.fr. (Text: Agerpres, Foto: visitlondon.com, Video: youtube.com)