Londra a fost cel mai mare oraş al lumii

Londra-01

Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord (United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland) sărbătoreşte ziua naţională, ziua oficială de naştere a reginei, sărbătorită, prin tradiţie, în cea de a doua sâmbătă a lunii iunie. În 2015, această zi a fost sărbătorită la 13 iunie.

Situat în vestul Europei, este mărginit de Oceanul Atlantic, Marea Nordului, Marea Mânecii, Marea Irlandei, Irlanda. Capitala şi principalele oraşe sunt: Londra (capitala), Birmingham, Manchester, Liverpool, Leeds, Glasgow, Edinburgh.

Londra reprezintă unul dintre cele mai mari oraşe europene, locul unde au loc o serie de evenimente importante şi unde se încheie afaceri. Principalele puncte de interes din capitală sunt: Big Ben, Westminster Abbey, Palatul Buckingham, Houses of Parliament, Catedrala Sf. Paul, Turnul Londrei, Observatorul Greenwich, Tower Brigde, Tate Modern, London Eye, Madame Tussauds, British Museum, Covent Garden, Victoria and Albert Museum, Trafalgar Square, Hyde Park, National Gallery, St James’s Park, Piccadilly Circus.

Spaţiile verzi ale Londrei sunt, de asemenea, foarte apreciate, iar vara în St. James Park se află mulţi oameni care citesc presa sau pur şi simplu stau întinşi la soare. Pentru pasionaţii de cumpărături, Londra oferă posibilitatea petrecerii multor zile la Harrods sau pe Oxford Street, pentru cei ce vor să trăiască o experienţă de shopping cosmopolită. Pub-urile, restaurantele şi cluburile de noapte cu atmosferă trepidantă reprezintă alte motive pentru care o excursie la Londra nu trebuie ratată.

La origini, Londra a fost o aşezare celtă. În anul 43, romanii au fondat oraşul Londinium, iar numele acestuia se pare că a dat şi numele nativ al oraşului, London, deşi unele date mai recente arată că London ar putea fi de origine celtă. În anul 61, noul oraş roman a fost asediat, prădat şi ars până la temelii de către răsculaţii celţi, conduşi de regina Boadicea.

După căderea Imperiului Roman, Londinium a fost abandonat; la vest de acesta a apărut în secolul al VII-lea o aşezare saxonă cu numele Lundenwic, pe locul unde astăzi se află Aldwych. La începutul secolului al X-lea, vechea cetate romană a fost reocupată. Iniţial Westminster era un oraş distinct, însă în cele din urmă Londra şi Westminster s-au integrat şi au evoluat împreună, devenind cel mai mare oraş al Angliei, iar din secolul al XII-lea şi capitală a regatului.

Între secolele al XVI-lea şi al XX-lea, Londra a înflorit, fiind capitală a Imperiului Britanic. Marele incendiu din 1666 a distrus o mare parte a oraşului, iar reconstrucţia sa a durat peste 10 ani şi a fost condusă de Sir Christopher Wren. Cu acest prilej au fost proiectate şi construite multe din clădirile emblematice ale Londrei de astăzi.

Londra-02

Creşterea oraşului s-a accelerat în secolul al XVIII-lea, astfel că în 1800 Londra reprezenta cel mai mare oraş al lumii. Bombardamentele naziste din timpul celui de-al Doilea Război Mondial au condus, pe lângă pierderea de vieţi, la distrugerea multor clădiri vechi. Reconstrucţia din următoarea perioadă a oferit posibilitatea folosirii a numeroase stiluri arhitectonice moderne.

Big Ben reprezintă unul unul dintre cele mai importante obiective turistice din Londra, fiind aproape o emblemă a capitalei. Noaptea, faţada şi ceasurile de pe fiecare faţă sunt iluminate, oferind o imagine încântătoare. Cadranele ceasului au o suprafaţă de peste doi metri pătraţi, iar minutarul are peste 4 metri. Big Ben are un pendul uriaş care este reglat de un sac de monede. Numele de Big Ben nu se referă la turnul ceasului propriu-zis, ci la clopotul de 13 tone din interiorul turnului.

Clopotul a fost denumit după primul comisionar care a lucrat la construcţie – Benjamin Hall. Acest clopot provine din vechiul palat Westminster, fiind dăruit diaconului de la Catedrala Sf. Paul de către William al III-lea. Prima transmisiune a BBC a fost deschisă de sunetul de la Big Ben în 1923, şi încă există un microfon în turn conectat la sediul British Broadcasting Corporation (BBC).

În perioada celui de-al Doilea Război Mondial, în 1941, o bombă incendiară a distrus Camera Comunelor parte din Sediul Parlamentului din Londra, însă turnul cu ceas a rămas intact. Sunetul său a fost transmis prin radio poporului britanic şi întregii lumi, ca un îndemn la speranţă pentru toţi cei care l-au auzit.

Londra-03

Catedrala Sf. Paul reprezintă capodopera lui Sir Christopher Wren şi este un obiectiv turistic faimos din Londra. Construcţia din zilele noastre a înlocuit vechea Catedrală Sf. Paul, care a fost distrusă în timpul marelui incendiu din Londra din anul 1666. Sir Christopher Wren a fost angajat să proiecteze această construcţie care urma să o înlocuiască pe cea arsă.

Lucrările au început în anul 1675, prima slujbă a fost ţinută în anul 1697, însă abia după 13 ani lucrarea a fost complet finalizată. Interiorul catedralei, ca şi exteriorul este dominat de marele său Dom, care încoronează intersecţia catedralei. St. Paul’s Cathedral conţine multe artefacte şi unele monumente ale unor britanici de seamă.

În altarul din partea nordică se regăseşte Capela Sufletelor, dedicată memoriei lordului Kitchener şi a camarazilor săi morţi în război. Acest altar conţine şi un memorial închinat ducelui de Wellington, eroul bătăliei de la Waterloo, tot la Catedrala Sf. Paul aflându-se şi monumentul lui Nelson, eroul care a pierit în bătălia de la Trafalgar din 1805. Cripta conţine aproximativ 200 de morminte.

Piaţa Trafalgar situată în partea centrală a oraşului reprezintă un obiectiv turistic important din Londra. Construită pentru a-l comemora pe amiralul Nelson, piaţa a fost botezată după Capul Trafalgar din Spania, locul unde amiralul a câştigat ultima sa bătălie. John Nash este cel care a proiectat piaţa în anii 1820. Construcţia pieţei a început în 1829 şi a continuat până în anii 1840.

Londra-04

Galeria Naţională ocupă partea de nord a pieţei iar în partea de est a Trafalgar Square se găseşte Casa Africii de Sud. Trafalgar Square este din anul 1848 locul preferat pentru tot felul manifestanţi sau demonstranţi care doresc să atragă atenţia asupra cauzei pe care o susţin.

Statuia ecvestră a lui Charles I se găseşte în sudul pieţei Trafalgar. În Trafalgar Square, în jurul statuii lui Nelson se află statuile lui Sir Henry Havelock şi Sir Charles James Napier, ambii generali din epoca victoriană. Pe altă parte se găseşte o statuie a lui George al IV-lea comandată chiar de el. (Text: Agerpres, Foto: clinkhostels.comlondonphotoroutes.files.wordpress.com, londonbb.com, tammytourguide.files.wordpress.com, Video: youtube.com))