Lome, Parisul Africii

Lome-Africa

La 27 aprilie, Republica Togo sărbătoreşte Ziua naţională – aniversarea proclamării independenţei (1960). Având o suprafaţă de 56.785 kmp, Republica Togo este situată în Africa de vest, între Benin (la est), Ghana (la vest), Burkina Faso (la nord), Oceanul Atlantic (la sud).

Lome este cel mai mare oraş din Togo şi capitala ţării. De-a lungul timpului, oraşul a fost supranumit „Parisul Africii”, dar şi „Perla Africii de Vest”. Lome este situat în sudul ţării, de-a lungul coastei Atlanticului şi reprezintă cel mai important port şi centru economic al ţării.

Portul oraşului Lome este renumit şi pentru oportunităţile de croazieră pe care le oferă. Principalele produse exportate prin acest port sunt miezul de palmier, bumbacul, cacao, cafeaua şi copra – adică miezul uscat de nucă de cocos. O mare parte dintre produsele exportate au ca destinaţie ţări ca Ghana, Mali, Nigeria, Burkina Faso.

Lome se află în Golful Benin şi cuprinde un patrimoniu arhitectural bogat al vremurilor coloniale germane, portugheze şi britanice. Oraşul Lome reprezintă un amestec de tradiţional şi modern. Lome a fost fondat în secolul al XVIII-lea sub numele de Bey Beach. Climatul din Lome este în general tropical, cu temperaturi ce se încadrează între 23 şi 30 de grade.

Există două sezoane ploioase, primul între aprilie-iulie şi al doilea în perioada septembrie-noiembrie. Lome este renumit pentru pieţele sale numeroase, în special cele cu obiecte folosite pentru ritualuri wodoo, ca Fetish Market. Principalele obiective turistice ale oraşului sunt: Piaţa Mare a oraşului Lome, Palatul Congresului, Muzeul Naţional din Togo, Catedrala din Lome.

Piaţa Mare este situată în centrul oraşului Lome şi se întinde pe trei etaje. Aici au loc o serie de concerte live, în aer liber, de muzică tradiţională africană. La Palatul Congresului se poate vizita Muzeul Naţional din Togo unde există colecţii de bijuterii, instrumente muzicale, păpuşi, ceramică, arme şi obiecte de artă.

Muzeul Naţional din Togo a fost construit în anul 1975 şi prezintă o colecţie interesantă de articole etnografice, culturale sau artistice. Catedrala oraşului a fost construită în anul 1905 în stilul arhitectural gotic. Plajele oraşului Lome sunt pline cu nisip şi, pe alocuri, sunt umbrite de palmieri. În anul 2002, Lome a fost vizitat de aproximativ 50.000 de turişti, însă această cifră nu a crescut foarte mult de atunci. (Text: Agerpres, Foto: albawaba.com, Video: youtube.com)