Lisabona, cel mai vestic oraş al Europei continentale

Lisabona-01

Republica Portugheză, cu o suprafaţă totală de 92.212 kmp (care include Portugalia continentală, arhipelagul Açores, arhipelagul Madeira şi zona maritimă) şi 10.813.834 de locuitori (estimare iulie 2014), sărbătoreşte la 10 iunie Ziua Naţională, respectiv comemorarea poetului Luís de Camőes şi marcarea Zilei Comunităţilor portugheze.

Provincie a Imperiului Roman, Lusitania a fost cucerită în anii 711-718 de arabi. În timpul „Reconquistei” (secolele IX-XIII), pe teritoriul eliberat de sub dominaţia arabă a luat fiinţă, în 1095, comitatul Portugaliei, iar în 1139 – regatul independent portughez. Statul a fost fondat în 1413.

Portugalia a devenit, la începutul secolului al XVI-lea, o mare putere maritimă, punând bazele unui imperiu colonial. A fost anexată de către Spania între 1580 şi 1640. În 1910 a fost abolită monarhia, iar Portugalia s-a proclamat republică.

În 1974, Revoluţia Garoafelor Roşii a pus capăt anilor de dictatură ai lui António de Oliveira Salazar. În acelaşi an, este recunoscut oficial dreptul coloniilor portugheze la autodeterminare şi suveranitate. Capitala şi cel mai mare oraş este Lisabona, cu o populaţie de 2.869.000 locuitori (2014), iar ca principale oraşe amintim: Porto, Setubal, Braga, Coimbra, Evora, Aveiro, Faro.

Lisabona este cel mai vestic oraş al Europei continentale şi este situată la vărsarea râului Tejo, pe ţărmul Oceanului Atlantic. Vechi oraş european, Lisabona este, în prezent, o importantă metroplă, fiind centrul financiar, comercial, mediatic, educaţional şi turistic al ţării. Inima oraşului este „Baixa” sau „Oraşul de Jos”, zonă unde se află Castelul Sao Jorge şi Catedrala Santa Maria Maior. Cel mai vechi cartier al oraşului este Alfama, aproape de râul Tejo.

Lisabona-03

Cel mai cunoscut obiectiv turistic al Lisabonei, Turnul Belem, parte a patrimoniului UNESCO, se află în cartierul Belem situat la vest de centrul oraşului. Turnul Belem este o fortăreaţă gotică pe malul râului, fiind destinată supravegherii intrării în portul oraşului.

Mănăstirea Sf. Ieronim împreună cu biserica din interior a fost ridicată în prima parte a secolului al XVI-lea, în cinstea lui Vasco de Gama, cu ocazia descoperirii Indiei. În faţa mănăstirii, pe malul râului se află monumentul descoperirilor. Cartierul medieval al Lisabonei este Alfama, unde străduţele sunt pavate cu pietre, iar casele văruite în alb. Aici se găseşte cetatea Sf. Gheorghe, de unde se deschide o panoramă minunată asupra Lisabonei.

Lisabona-02

Cu un stil total diferit, cartierul Baixa este un obiectiv minunat de vizitat. Cartierul a fost construit în stil neoclasic, fiind caracterizat de bulevarde orientate spre râu, de pieţe impozante şi străzi perpendiculare. În această parte a oraşului sunt multe restaurante, cafenele, aici îşi petrec serile atât localnicii cât şi turiştii.

Tot în cartierul Baixa se află şi Centrul Lisabonei, Praca da Comercio. Bairro Alto este partea de oraş aflată deasupra cartierului Baixa, oferind, cu secole în urmă, adăpost muncitorilor şi meşteşugarilor simpli. Aici turiştii pot asculta fado, muzica populară portugheză. (Text: Agerpres, Foto: telegraph.co.uk, naic.edu, ttravel.mobi, Video: youtube.com)