Republica Peru, cu o suprafaţă de 1.285.215,60 kmp şi o populaţie de 30.444.999 locuitori (estimare iulie 2015), sărbătoreşte Ziua naţională la 28 iulie. În 1821, Peru şi-a proclamat independenţa faţă de Spania.
Peru este a treia mare naţiune a Americii de Sud, fiind împărţită în trei regiuni geografice, pornind de la Vest spre Est.
Prima dintre ele este zona de coastă, o regiune de depresiuni deşertice lungă şi îngustă, a doua este regiunea muntoasă Sierra, porţiunea peruviană a Anzilor, iar ultima este reprezentată de Montana, cu câmpii vaste şi dealuri, acoperite în principal de pădurile tropicale ale bazinului fluviului Amazon.
Relieful este în special muntos, cu înălţimi de peste 5.000 m. Din munţii Anzi izvorăşte fluviul Amazon, cel mai mare fluviu ca debit de apă din lume. În partea de sud a ţării se găseşte cea mai secetoasă regiune de pe glob, Arica. Datorită geografiei şi climei sale variate, Peru are o biodiversitate ridicată, cu peste 25.000 de specii de plante şi animale, peste 6.000 dintre ele fiind endemice.
În secolul al XII-lea d.Hr., în regiunea Cusco, se stabilesc incaşii, al căror stat ajunge la apogeu în primele decenii ale secolului al XVI-lea. Conchistadorii spanioli, sub conducerea lui Francisco Pizzaro, au debarcat în Peru în 1532, iar în anul următor au pus stăpânire pe capitala imperiului incaş – oraşul Cusco. Teritoriul peruan a devenit, în 1543, nucleul viceregatului Peru, cu reşedinţa la Lima, centrul stăpânirii coloniale hispanice în America de Sud.
Cea mai amplă şi violentă revoltă antispaniolă a amerindienilor din istoria Americii Latine a fost condusă de Tupac Amaru, în 1780-1781. În septembrie 1820, armata generalului Jose de San Martin a pătruns în Peru, care, în anul următor, la 28 iulie 1821, şi-a proclamat independenţa. Aliat cu Chile şi Bolivia, Peru a purtat, în perioada 1865-1866, un război victorios împotriva Spaniei, iar între 1879-1893 a participat, alături de Bolivia, la un conflict militar împotriva Republicii Chile, aşa-numitul „război al Pacificului”, în urma căruia pierde provinciile Tarapaca, Arica şi Tacna (ultima fiind retrocedată Perului în 1929). Instabilitatea politică şi intervenţia militarilor în viaţa statală s-a accentuat după cel de-Al Doilea Război Mondial, fiind reinstaurat, după 11 ani de guvernare militară (naţionalistă-stânga), un regim democratic constituţional.
Peru este împărţit administrativ în 24 de regiuni şi o provincie constituţională – Callao. Capitala este Lima, iar principalele oraşe sunt: Arequipa (839.000 locuitori), Trujillo (784.000 locuitori). Lima este cel mai mare oraş al Republicii Peru, cu o populaţie de 972.000 locuitori (2014), fiind totodată centrul economic, industrial, financiar şi cultural al ţării. Oraşul este localizat în văile dintre râurile Chillon, Rimac, Lurin, pe coasta de vest a ţării, în apropiere de portul Callao la Oceanul Pacific.
Capitala Lima, cunoscută şi ca Oraşul Regilor, a fost fondată de conchistadorul spaniol Francisco Pizarro, la 18 ianuarie 1535, devenind una dintre bazele puterii spaniole din Peru. În 1988, centrul istoric al oraşului, care păstrează şi astăzi faţade, balcoane şi construcţii din perioada viceregatului şi a primilor ani ai republicii, a fost inclus în Patrimoniul Mondial al UNESCO.
Totodată, în Lima există un număr mare de muzee, dintre care: Muzeul Naţional de Arheologie, Muzeul de Antropologie şi Muzeul de Istorie, Muzeul Arheologic „Rafael Larco Herrera”, Muzeul de Arte, Muzeul de Artă Italiană.
Alte atracţii turistice: Plaza Mayor, centrul vechi din oraşul colonial, unde se află Catedrala din Lima, Palatul Guvernului şi Municipalidad Provincial de Lima; Catedrala din Lima este decorată auster, cu diferite artefacte istorice, aici aflându-se şi mormântul lui Francisco Pizarro; Palatul Guvernului a fost reşedinţa lui Francisco Pizarro, fiind, şi în prezent, centrul politic din Peru; Palatul de Torre Tagle este un edificiu format din două etaje, realizat în 1735 şi este considerat una dintre cele mai mari clădiri reprezentând arhitectura din secolul XVIII; în prezent, aici se află sediul Ministerului Relaţiilor Exterioare; Biserica şi Mănăstirea San Francisco, cu o arhitectură de secol XVII, adăposteşte Muzeul de Artă Virreinal; Parcul de la Muralla adăposteşte un fragment refăcut al unui zid vechi ce înconjura Lima, construit în secolul XVII, protecţie împotriva piraţilor şi atacurilor spaniole; tot aici se găseşte statuia fondatorului oraşului, Francisco Pizarro, şi un muzeu în care se pot vedea piese arheologice recuperate din zonă. (Text: Agerpres, Foto: tunnellingjournal.com, ciee.org, alterra.cc, browsetravel.ro, Video: youtube.com)