Liberland: fiecare nebun cu ţara lui

Liberland01

Un ceh şi-a realizat visul şi a proclamat un nou stat, Liberland, pe un teren împădurit de 7 km pătraţi între Serbia şi Croaţia, unde – precizează el – fiscalitatea asupra veniturilor nu va fi obligatorie.

Republica liberă Liberland are deviza – potrivit paginii sale web oficiale – „Zit a nechat zit”, ceea ce în limba cehă înseamnă „Trăieşte şi lasă-i şi pe alţii să trăiască„, şi îşi propune crearea unei „societăţi în care cetăţenii oneşti pot prospera fără legi, reglementări şi nici impozite la stat ineficiente şi obligatorii”.

Ideea de bază este ca impozitele să fie facultative, pentru a reduce rolul statului la minimum, pentru a face presiunea statului cât mai mică posibil”, a explicat Vit Jedlicka (31 de ani), care s-a autoproclamat primul preşedinte al Liberlandului. Membru al micului Partid al Cetăţenilor Liberi (de dreapta), Jedlicka afirmă că a primit deja 250.000 de cereri de cetăţenie din lumea întreagă şi speră să ajungă rapid la un milion.

Pentru a fi acceptat, „trebuie să-l respecţi pe aproapele tău şi opiniile sale, precum şi proprietatea privată„. Comuniştii, neonaziştii „şi alţi extremişti” nu vor fi admişi în Liberland.

Micul „stat” se întinde pe 7 km patrati de teren împădurit între Serbia şi Croaţia, pe malul Dunării, iar site-ul său web oficial (liberland.org) îi precizează coordonatele geografice. Capitala sa se numeşte Liberpolis.

„Croaţia afirmă că teritoriul aparţine Serbiei, dar Serbia nu-l doreşte, situaţie care durează deja de 24 de ani”, de la războaiele care au dus la destrămarea fostei Iugoslavii, potrivit lui Jedlicka. „Ţara”, a cărei apariţie a fost anunţată în 13 aprilie, este o republică constituţională şi o democraţie directă care vrea să instaureze libera circulaţie a bunurilor şi persoanelor, a precizat preşedintele autoproclamat. Interesul este enorm, potrivit lui: pagina sa de Facebook a înregistrat aproape 100.000 de menţiuni „îmi place”.

Un articol i-a fost consacrat deja în mai multe limbi în enciclopedia online Wikipedia. Cele două limbi oficiale ale sale sunt ceha şi engleza, iar drapelul său reprezintă un soare şi o pasăre pe fond galben barat de o linie neagră.

Sâmbătă, 18 aprilie 2015, drapelul Liberlandului, care flutura deasupra teritoriului, a fost furat. „Statul” a făcut deci apel la donaţii. „200 de dolari vor fi suficienţi pentru ca noi drapele să poată fi desfăşurate peste tot unde se doreşte”, a scris Jedlicka pe Facebook. (Text: Agerpres, Foto: facebook.com/Liberland)