Legende ale Timişoarei medievale

Castelul Huniazilor

Legende ale Timişoarei medievale care se împletesc în jurul Castelului Huniazilor au fost cuprinse de istoricul Ion Haţegan, cercetător ştiinţific în cadrul Filialei Timişoara a Academiei Române, într-un volum care a văzut recent lumina tiparului, intitulat „Legendele Timişoarei”.

Una dintre cele mai palpitante legende nedescoperite de publicul larg se referă la jurământul unui rege ungar, făcut în castelul timişorean, care a avut urmări tragice pentru suveran după ce a fost încălcat.

„Este vorba despre jurământul unui rege, făcut în Castelul Huniazilor, în noiembrie 1456. Regele Ungariei, Ladislau al V-lea, numit Postumul, duşman al familiei Huniade, vine la Timişoara după ce Iancu a fost înmormântat. Au loc petreceri fastuoase, turniruri şi ospeţe, iar regele jură în capela castelului că va fi prieten al văduvei, Elisabeta, iar în cazul în care-şi va încălca făgăduinţa să fie pedepsit de Dumnezeu. După două luni de ospeţe, el pleacă la Buda, împreună cu cei doi fii Huniazi (ai văduvei, n.r.), Ladislau şi Matia.

Ladislau va fi provocat la un duel de unchiul regelui, Ulrich von Cilli, care va muri în duel. Pentru că regele Ladislau fusese crescut de unchiul Ulrich, după duelul în care von Cilli şi-a pierdut viaţa suveranul va cere decapitarea lui Ladislau, fiul văduvei, iar pe Matia Corvin îi va trimite prizonier la Praga. Exact la un an de zile de la acel jurământ încălcat regele moare, iar unii ziceau că cineva ar fi strecurat nişte otravă. Rege al Ungariei va ajunge Matia Corvin”, a relatat, luni, 11 iulie, istoricul Ioan Haţegan.

Acest prim volum din Legendele Timişoarei cuprinde perioada până la 1552, volumul II urmând să apară până la sfârşitul lunii iulie, care se va referi la Timişoara otomană şi Timişoara habsburgică.(Text: Agerpres, Foto: wikimapia.org)