În colţul dintre Strada 46 şi Bulevardul 15, în cartierul Ballard din oraşul Seattle, prinsă între Trader Joe şi LA Fitness, se află o casă micuţă. Înconjurată de falnice ziduri de beton pe trei laturi, casa veche de sute de ani a aparţinut, până la sfârşitul vieţii ei, lui Edith Macefield, o femeie încăpăţânată, care a ajuns celebră după ce a returnat un milion de dolari în 2006, refuzând să-şi vândă casa pentru a face loc unui complex comercial.
Astfel, ea a devenit un fel de erou popular, aplaudat de locuitorii din Ballard, care au obosit să privească cum cartierul lor cochet dispare sub blocuri şi restaurante la modă. Cazul a fost atât de mediatizat, încât dezvoltatorii au fost forţaţi să construiască clădirea cu cinci etaje în jurul casei vechi. Casa emblematică a lui Macefield a devenit sursă de inspiraţie pentru filmul făcut de Pixar în anul 2009, „Up„, tradus în româneşte cu titlul „Deasupra tuturor”.
„Nu vreau să mă mut. Nu am nevoie de bani. Banii nu înseamnă nimic”, a spus ea, citată de presa locală. Edith Macefield a continuat să trăiască în mica casa veche pe care a cumpărat-o în 1950, până la moarte, care a survenit în 2008, chiar şi după ce zidurile de beton au crescut în jurul ei. Când macarale lucrau deasupra acoperişului, Macefield pur şi simplu dădea televizorul sau muzica ei preferată un pic mai tare. „Am trecut prin al doilea război mondial, zgomotul nu mă deranjează”, a spus ea.
De două sau de trei ori a fost foarte aproape să vândă casa şi să se mute, dar ultima dată a renunţat, după ce a căzut şi şi-a rupt câteva coaste. Apoi a avut prea multe griji pentru a se muta. De fapt, Macefield nu s-a opus deloc progresului. Ea a crezut pur şi simplu că era prea bătrână pentru a se muta.
În timpul lucrărilor de construire, Macefield a legat o prietenie cu Barry Martin, supraveghetorul principal al proiectului construcţiei care i-a înconjurat casa. Martin a petrecut doi ani îngrijind-o pe vârstnica Macefield, a cărei sănătate era în cădere.
El a hrănit-o, a rămas nopţi lungi cu ea, a ascultat poveşti de necrezut despre cum e să fii spion în al doilea război mondial, despre evadarea dintr-un lagăr de concentrare, despre întâlnirile ei cu Jean Harlow şi Charlie Chaplin. El i-a făcut curăţenie în casă, a scăldat-o, a dus-o la medici, a alergat după cumpărături.
Când a murit de cancer pancreatic, în iunie 2008, Macefield a lăsat moştenire casa nimănui alcuiva decât lui Barry Martin. Mai târziu, acesta a vândut-o lui Greg Pinneo, pentru 310.000 dolari, iar acesta din urmă a transformat-o într-un birou pentru firma sa de imobiliare.
În octombrie 2012, casa a fost renovată – au fost instalate ferestre noi, iar mansarda a fost extinsă, pentru a face loc unui dormitor şi unei băi. Proprietarul de acum intenţionează să înalţe casa şi să construiască la parter un spaţiu pentru evenimente comunitare.(Traducere şi adaptare după amusingplanet.com, Foto: flickr.com)