Sute de lebede au poposit deja pe luciul lacului Pângăraţi din apropierea municipiului Piatra Neamţ şi se pregătesc să ierneze aici aşa cum se întâmplă de mai mulţi ani.
Alături de lebede au venit şi câteva zeci de raţe sălbatice însă abia de acum sunt aşteptate să sosească stolurile de păsări migratoare.
Lebedele şi raţele sălbatice vin din zona nordică şi în migraţia lor către zonele cu climă caldă au găsit un mediu propice pe lacul de la Pângăraţi. Vremea blândă, pe de o parte, dar şi hrana pe care o găsesc din abundenţă în lac, au determinat aceste păsări să nu îşi continue migraţia şi să ierneze aici. Astfel, de la un an la altul, numărul lebedelor şi raţelor a crescut spre bucuria turiştilor care opresc pe malul lacului pentru a le fotografia.
Potrivit reprezentanţilor Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi, se vor face patrule împreună cu autorităţile în această perioadă, pentru a combate eventualele cazuri de braconaj.
Un număr mai mic de lebede şi raţe sălbatice se regăsesc şi pe lacurile de la Vaduri şi Bâtca Doamnei care, alături de lacul Pângăraţi, au fost declarate, în anul 2007, situri Natura 2000.
Din punct de vedere geografic, lacul Pângăraţi este situat la 15 kilometri distanţă de Piatra Neamţ spre Bicaz, la altitudinea de 370 metri având la nord Munţii Stănişoarei şi la sud Munţii Gotmanu. Lacul s-a format în anul 1964 pe cursul superior al râului Bistriţa şi este primul lac de baraj amplasat în aval de hidrocentrala Dimitrie Leonida de la Stejaru.
Prin Hotărârea de Guvern 2151 din 2004, lacul Pângăraţi a fost desemnat ca fiind arie de protecţie specială avifaunistică, ce cuprinde luciul de apă al lacului desfăşurat pe o suprafaţă de 155 hectare. Lacul are o lungime maximă de 3,7 kilometri, o lăţime maximă de 730 metri şi o adâncime maximă de 14 metri. În lacul Pângăraţi trăiesc peşti din speciile oblete, scobar, clean, ştiuca, biban, caras, plătică şi roşioară. (Text: Agerpres, Foto: viziteazaneamt.ro)