Leacuri din natură: POMELO

 width=

Pomelo, adesea confundat cu grepfrutul, de care se distinge prin mărimea impresionantă şi gustul blând-dulce, este o sursă importantă de nutrienţi şi de vitamine, în special vitamina C, fapt care îl recomandă consumului în vederea combaterii infecţiilor.

Pomelo (Citrus maxima sau Citrus grandis), un arbore de talie medie, veşnic verde, care face parte din familia Rutaceae, este originar din sud-estul Asiei şi din Malaysia şi creşte sălbatic pe malurile râurilor din insulele Fiji. În prezent, este cultivat în multe ţări tropicale şi semi-tropicale, inclusiv în China, Japonia, India, Taiwan, Fiji, Malaysia, Indonezia, Noua Guinee şi Thailanda, potrivit site-ului whatscookingamerica.net. De asemenea, în prezent este cultivat în Caraibe, dar şi în zonele mai calde din America, în Statele Unite, în California şi în Florida.

Arborele se înmulţeşte rapid prin seminţe şi are nevoie de patru ani pentru a face fructe. Planta obţinută este deosebit de decorativă şi în casă, potrivit site-ului gradinamea.ro. Are o coroană rotunjită şi creşte de la 5 la 15 m în înălţime. Frunzele sunt mari, alungite, atingând până la 20 cm lungime. Inflorescenţa este axilară, cu o singură floare sau un grup de câteva flori, care au dimensiuni mari, cinci petale albe şi sunt puternic aromate. Copacii înfloresc de două ori până la patru ori într-un an, în principal în combinaţie cu o creştere a fructului.

Primele fructe pot fi recoltate după 2-8 ani, potrivit ecocrop.fao.org. Forma acestora variază de la rotund la cea de pară. Sunt cele mai mari dintre citrice, având diametrul de 30 cm sau chiar mai mare şi o greutate de până la 6 kg. Suprafaţa pielii este acoperită cu pori de ulei. Pielea fructului este destul de groasă, 10-15 mm. Când sunt coapte, culoarea miezului, foarte suculent, diferă în funcţie de specie, fiind galben, portocaliu sau roşu şi este, de obicei, împărţit între 16 şi 18 segmente, care conţin un număr de seminţe. Gustul este dulce, acid dulce sau uşor amar.

Un sfert dintr-un Pomelo (152 grame) are 60 de calorii şi oferă 130% din necesarul de vitamina C recomandată pentru o zi. Fructul conţine luteină, betacaroten, vitaminele B1, B2, B3, B5 şi B9, acid nicotinic, calciu, fosfor, potasiu, fier, magneziu, carbohidraţi, etc. Pielea conţine uleiuri volatile şi glucozide etc. Seminţele conţin ulei, cetonă, ester.

Pomelo este, în general, consumat ca fruct în stare proaspătă. În general, în sud-estul Asiei este un desert popular, de multe ori consumat crud, stropit sau imersat într-un amestec de sare. De asemenea, este consumat în salate şi în băuturi. Coaja este uneori folosită pentru a face marmeladă, este confiată şi, uneori, este învelită în ciocolată. Florile aromatice sunt o sursă pentru obţinerea mierii şi sunt, de asemenea, prelucrate pentru a fi folosite în obţinerea de parfum. Frunzele sunt folosite în prepararea de băi aromatice.

Utilizările medicinale tradiţionale ale fructului includ tratamentul tusei, tratamentul febrei şi tratarea tulburărilor gastro-intestinale. Atât frunzele, fructele cât şi florile au proprietăţi medicinale. În unele ţări, frunzele, florile, fructele şi seminţele sunt utilizate în compoziţia medicamentelor tradiţionale, pentru diverse afecţiuni, potrivit fao.org.

Pomelo poate fi consumat pentru prevenirea şi în tratarea răcelilor şi a gripelor. De asemenea, stimulează sistemul imunitar. Ajută în diverse boli, fiind folosit în prevenirea cancerului, în boli ale aparatului circulator sau în cazul varicele, hemoroizilor şi al durerilor articulare.

Fructul are proprietăţi diuretice, ajutând la tratarea obezităţii, având puţine calorii (42 calorii la 100g pulpă). Dieta cu pomelo este considerată a fi una bogată în fibre şi contribuie semnificativ la pierderea în greutate. Nu puţine sunt persoanele care susţin efectele sale împotriva stresului. Ameliorează şi efectele alcoolului asupra organismului.

Coaja poate fi folosită pentru tratarea rănilor de la nivelul pielii.

Un consum regulat al fructului ajută la prevenirea infecţiilor tractului urinar, la dezvoltarea colagenului, contribuie la ameliorarea sângerărilor gingivale, are un rol important în a proteja funcţiile inimii, contribuie la optimizarea nivelului de colesterol în organism, previne anemia, susţine înlăturarea radicalilor liberi şi previne apariţia unor infecţii bacteriene şi alergii, creşte rezistenţa osoasă, protejează celulele legate de procesele de îmbătrânire, combate ridurile şi încetineşte procesul de îmbătrânire, potrivit site-ului diete-sanatoase.ro.

Consumul de pomelo nu este recomandat în cazul persoanelor care suferă de boli renale, gastrite, diaree sau de alte tulburări gastrointestinale. Prea mult fruct poate provoca reacţii adverse, cum ar fi ameţeli, reacţii dureroase, dificultăţi de respiraţie şi stomac deranjat. Pomelo poate fi depozitat pentru o perioadă mai lungă de timp, la temperatura camerei sau într-un frigider. Atunci când îl cumpăram, este indicat să alegem un fruct greu. (Text: Agerpres, Foto: commons.wikimedia.org)