Leacuri din grădină: VARZA

varza

Varza face parte din familia cruciferelor cunoscute pentru prevenirea apariţiei cancerului pulmonar şi a bolilor de inimă.

Această legumă prezintă numeroase efecte pozitive asupra sănătăţii şi poate fi consumată atât în stare crudă, în salate, cât şi gătită, fără să îşi piardă calităţile nutritive. Este cunoscută de pe vremea grecilor şi a romanilor care îi recunoşteau proprietăţile medicinale.

Varza (Brassica oleracea) este o legumă comestibilă, una din cele mai vechi legume cunoscute de om. În lume există peste 400 de soiuri de varză care diferă prin formă, dimensiune şi culoare (varză verde, albă, roşie, mov etc.), însă cea mai cunoscută şi consumată este varza de culoare verde deschis. Varza se cultivă pe continentul european de mai bine de 4.000 de ani. Originile sale sunt mediteraneene.

Această legumă de iarnă este unul dintre importantele medicamentele naturiste atestate de cercetările medicale. Specialiştii susţin că varza are rol terapeutic în peste 100 de afecţiuni. Substanţele active variază în funcţie de specie.

Există patru varietăţi de varză valoroase din punct de vedere medicinal: varza albă, varza roşie, varza de Bruxelles şi varza creaţă. Varza conţine vitaminele A, E, B1, B2, B3, B5, B6, B9, fosfor, calciu, zinc, mangan, cupru, fier şi nu are colesterol.

În varza de Bruxelles şi în varza albă există cantităţi mari de apă, dar şi substanţe tonice, precum: proteine, glucide, vitamine (A, B1, B2, B6, B9, C, E, K,) şi săruri minerale (fosfor, potasiu, calciu, sodiu, fier, iod şi cobalt). Combate hipoglicemia mai eficient decât celelalte soiuri.

Varza roşie, de exemplu, are efecte depurative şi o valoare nutritivă mai mare decât cea albă. Sucul verzei roşii poate fi întrebuinţat ca indicator pH.

Varza este recomandată în curele de slăbire, însă nu trebuie exagerat, deoarece poate împiedica absorbţia iodului în organism.

Această legumă este benefică în cazul constipaţiei, hemoroizilor, infecţiilor şi furunculelor, entorselor, arsurilor, inflamaţiilor, ulcerului, tumorilor, calmează tusea, protejează inima. Este folosită şi pentru combaterea alcoolismului, anemiei, hemoragiilor, sinuzitelor sau cirozelor. Este recomandată şi în regimul pentru diabetici. În gastrită, colită şi gută, specialiştii recomandă consumul a trei-patru pahare de suc de varză creaţă, mult mai eficient decât cel obţinut din alte soiuri.

Cercetările realizate în ultimii 20 de ani au confirmat faptul că un consum frecvent de varză crudă sau de suc are un efect benefic în prevenirea cancerului de colon.

Un cercetător de la Universitatea din Texas a extras din varză un produs pe care l-a numit glutamină şi pe care l-a folosit cu succes în vindecarea alcoolismului. Varza mai conţine şi o substanţă bactericidă capabilă să reducă anumiţi germeni Gram negativi. S-a constatat că are proprietatea de a regla glicemia, fiind astfel indicată în alimentaţia diabeticilor.

varza-rosie

Specialiştii în terapii naturiste susţin că varza are şi proprietatea de a lecui depresia şi meteosensibilitatea. Pentru a beneficia de aceste efecte este necesar să consumăm zilnic, două pahare cu suc de varză.Vitamina B este un echilibrant nervos, favorizând absorbţia oxigenului la nivelul celulei şi metabolismul glucidelor.

Are efecte benefice în tratarea diferitelor probleme ale pielii conferind un aspect de întinerire. Prin vitamina A, varza întreţine nutriţia ţesuturilor şi întârzie semnele exterioare ale îmbătrânirii. Datorită sulfului este dezinfectantă şi tonifiantă în afecţiunile aparatului respirator, în anumite eczeme, în seboree şi în protecţia cutanată.

Efectele detoxifiante ale acestei legume determină dispariţia sau diminuarea petelor de pe piele (inclusiv a aşa-numitelor pete de ficat), ameliorează iritaţiile, ajută la vindecarea eczemelor alergice şi a acneei. Pielea arată mai bine, mai fresh şi mai luminoasă dacă mâncăm varză, tot datorită antioxidanţilor care ne protejează de acţiunea nocivă a razelor ultraviolete şi a altor factori de mediu care ne pot afecta stratul superior al epidermei.

Calităţile terapeutice ale verzei, cunoscute din vremuri străvechi sunt confirmate te tot mai multe studii realizate în zilele noastre.(Text: Agerpres, Foto: descopera.ro. iretete.ro)