Leacuri din grădină: SALATĂ VERDE

salata-verde

Salata verde este una dintre primele legume care apar primăvara şi care, prin conţinutul ei, revigorează, stimulează pofta de mâncare şi curăţă organismul la ieşirea din iarnă. Salata (Lactuca sativa) este o plantă legumicolă anuală sau bienală, din familia Asteraceelor.

Provine din Egipt, unde a fost cultivată pentru prima dată în urmă cu peste 3.000 de ani. A fost preluată de greci şi de romani şi răspândită apoi în toată Europa.

Salata verde se cultivă la noi în ţară de peste o mie de ani. Există aproximativ şase soiuri de salată verde.

Frunzele de salată verde sunt o sursă excelentă de substanţe nutritive, conţinând vitaminele A, C, B1, B2, K, E şi minerale, precum potasiu, fier, cupru, fosfor şi molibden. Salata verde se consumă, ca atare, în sandvişuri sau sub formă de salată în amestec cu alte legume sau verdeţuri. Prin fierbere, vitaminele sunt distruse aproape complet.

Frunzele de salată găzduiesc numeroşi fitonutrienţi necesari pentru un metabolism optim. Nivelul considerabil mare de vitamina C, E, B6 şi acid folic, nutrienţi-cheie, menţin un sistem imunitar sănătos şi reduc riscul de obezitate, de boli cardiace şi de alte boli cronice. Substanţele care dau frunzelor de salată gustul amărui au proprietăţi miraculoase, mai ales atunci când salata este consumată constant, în cantităţi mai mari. Salata verde ne oferă antioxidanţi puternici anticancerigeni.

Zeaxantina ce se găseşte în salata verde este un important carotenoid ce asigură protecţie împotriva degerenescenţei maculare datorate vârstei, prin filtrarea luminii excesive la nivelul ochilor. Prin potasiul conţinut, o componentă importantă a celulelor şi fluidelor corpului, ajută la controlul ritmului cardiac şi al tensiunii arteriale. Betacarotenul din salata verde face din aceasta un real ajutor în prevenirea şi reducerea riscului de a avea boli de inimă, dar şi cancer, accidente vasculare sau cataractă.

Prezenţa lectucarimului în salata verde îmbunătăţeşte calitatea somnului şi ne ajută să ne odihnim, salata fiind astfel indicată şi la mesele de seară. Sărurile de zinc din componenţa salatei ne ajută să combatem stresul. În plus, salata verde poate trata durerile de cap.

Mulţi dintre nutrienţii pe care îi conţine salata verde ajută la prevenirea osteoporozei şi la îmbunătăţirea structurii osoase. Salata este o sursă bogată de vitamina K, cea care are un rol important în creşterea masei osoase şi previne osteoporoza. Salata verde previne anemia. Prin conţinutul de cupru şi fier, ajută la formarea celulelor roşii din sânge, ducând la creşterea valorilor hemoglobinei din sânge. Este folosită ca tonic excelent pentru persoanele diagnosticate cu anemie. Specialiştii afirmă că absorbţia fierului din salata verde este mult mai mare decât cea din suplimentele care conţin fier.

În cazul pacienţilor care suferă de Alzheimer, salata verde are un rol esenţial deoarece limitează daunele neuronale de la nivelul creierului. Deoarece are în compoziţia sa acid folic, care previne instalarea anemiei în timpul sarcinii, salata verde este recomandată femeilor însărcinate.

Fiind bogată în fibre, consumul de salată previne constipaţia şi ajută la detoxifierea colonului. Poate fi folosită cu succes pentru vindecarea altor tulburări gastrointestinale. Enzimele naturale care se găsesc în salată ne ajută să avem o digestie bună. Amestecând suc de salată cu suc de lămâie, suc de mentă şi miere de albine, putem obţine un medicament eficient care tratează greaţa, vărsăturile, balonările şi indigestia.

Săracă în calorii şi cu un conţinut ridicat de fibre, vitamine şi minerale, salata verde este ideală pentru curele de slăbire. Datorită conţinutului mare de vitamina C, măreşte rezistenta la infecţii şi virusuri. Este indicat consumul acesteia în amestec cu alte legume crude. Astfel, vitaminele sunt conservate iar organismul le absoarbe eficient.

Pentru consum, este indicată salata de culoare verde aprins, chiar verde închis, deoarece, cu cât este mai închisă la culoare, cu atât este mai bogată în nutrienţi. Salata verde se păstrează foarte bine la frigider în pungi sau cutii de plastic. (Text: Agerpres, Foto: commons.wikimedia.org)