Datorită florilor foarte divers colorate, Primula este una dintre cele mai atractive plante de primăvară. În medicina naturistă anumite specii sunt apreciate pentru uleiul care este extras din seminţe.
Este o plantă erbacee, perenă, care face parte din familia Primulaceae şi este nativă din emisfera nordică temperată, partea de sud a munţilor tropicali din Etiopia, Indonezia, Noua Guinee şi sudul temperat al Americii de Sud. Printre cele aproximativ 500 specii cunoscute, Primula elatior (ciuboţica-cucului) este cultivată pe scară largă de sute de ani. Aproape jumătate dintre speciile cunoscute sunt din Himalaya. Prin hibridizare, au fost create o varietate de subspecii cu flori de diferite forme şi culori.
Ca plante de grădină, adaptate la condiţiile iernilor din ţara noastră, se pot cultiva Primula auricula, Primula elatior şi Primula veris de ale căror flori ne putem bucura pe parcursul a câtorva ani buni.
În mare parte, frunzele sunt oval-alungite, de culoare verde intens şi cu aspect gofrat, acoperite de perişori fini şi pufoşi, cu dispunere sub formă de rozetă. La speciile obconica şi malacoides, frunzele sunt cordiforme, cu margini dantelate şi foarte rotunjite, asemeni frunzelor de muşcate.
Florile sunt grupate în buchete şi apar primăvara sau toamna, în vârful unor tije cu înălţimi variabile (10 până la 25 cm) ce pornesc din centrul rozetei de frunze. Florile ce pot atinge 5 cm în diametru, au 5 până la 8 petale uşor dantelate. Majoritatea speciilor înfloresc începând cu luna martie şi până în mai, iar la mijlocul verii plantele intră în repaus, potrivit site-ului gradinamea.ro.
Primula este o plantă din seminţele căreia se extrage un ulei, care are numeroase întrebuinţări, atât în domeniul cosmetic, cât şi în cel al medicinei naturiste.
Uleiul, bogat în acid linoleic, în Omega 6 şi în fenilalanină, este obţinut prin presarea seminţelor, fiind folosit de secole pentru a trata diverse afecţiuni. El se poate aplica simplu pe piele sau se poate include în anumite produse cosmetice naturale, precum: creme şi loţiuni dedicate pielii îmbătrănite, serumuri pentru orice tip de ten, loţiuni pentru refacerea pielii expuse prelungit la soare, creme pentru mâinile afectate de condiţiile meteo extreme.
Infuzia din părţi ale plantei este utilizată în tratamentul tusei convulsive, a astmului şi gutei, administrându-se şi în tratamentul unor afecţiuni respiratorii. Are acţiune expectorantă şi emolientă. Florile conţin saponozide şi flavonoizi iar frunzele o cantitate mare de vitamina C şi carotenoizi, potrivit site-ului pcfarm.ro. Frunzele acestei plante se pot consuma sub formă de sirop sau de pulbere.
Rizomii şi rădăcinile speciei Primula veris L. conţin, în plus, cantităţi variabile de glicozide fenolice – primverozidă şi primulaverozidă (glicozide ale metoxisalicilatului de metil). Ceaiul realizat din aceste părţi are un efect tonic nervos şi cardiovascular fiind folosit la prevenirea şi tratarea afecţiunilor cardiovasculare. Uleiul combatere inflamaţia miocardului şi hidropiziei, ajută la eliminarea calculilor vezicali.
Ceaiul din rădăcini de ciuboţica-cucului ajută la eliminarea toxinelor din corp, atenuează durerile reumatice şi alungă insomnia. Părţile plantei pot fi folosite atât în stare proaspătă cât şi uscată. (Text: Agerpres, Foto: en.wikipedia.org)