Leacuri din grădină: PEPENE VERDE

 width=

Pepenele verde, fructul preferat al sezonului, este apreciat pentru calităţile sale curative, în lume existând peste 1.200 de varietăţi de pepeni verzi. Pepenele verde (Citrullus lanatus L. sin. C. vulgaris L) este o plantă legumicolă, rezistentă la secetă. Se cultivă pentru fructele sale, care se consumă în stare proaspătă.

Fructele sunt mari, cu coaja verde de diferite nuanţe şi miezul roşu, roz sau portocaliu. Caracteristica sa principală, faptul că este zemos, se datorează conţinutului de apă (aproximativ 92%). Miezul conţine un număr variabil de seminţe dar există şi pepeni verzi fără seminţe.

Pepenii verzi sunt originari din deşertul Kalahari, Africa de Sud, de unde s-au răspândit în toate zonele cu clima caldă. Prima recoltă este descrisă în hieroglifele de pe vechile morminte egiptene, datând din urmă cu 5.000 de ani. Din Egipt s-au răspândit de-a lungul Mării Mediterane. În secolul al X-lea apar în China, iar, trei secole mai târziu, invadează practic întreaga Europa, aduşi de mauri. Graţie lui Cristofor Columb, după a doua sa expediţie spre Lumea Nouă, ajung şi în America, sub formă de seminţe. Încep să fie cultivaţi de indieni, dar numai după războiul de secesiune se poate vorbi despre recolte serioase.

În ţara noastră, numit în unele regiuni harbuz (Moldova), lubeniţă (Oltenia) sau lebeniţă (Ardeal), se cultivă preponderent următoarele soiuri: Charleston Gray, Dochita, De Minis, Sugar Baby, de Dăbuleni, Dulce de Dăbuleni, Favorit, Lovrin 532.

Pepenele roşu conţine o serie de substanţe nutritive, fiind bogat în vitamine din complexul B, necesare pentru producerea de energie. Pepenele roşu este o sursă foarte bună de vitamina B6 şi o sursă bună de vitamina B1, magneziu şi potasiu. Cu un conţinut de 6% zahăr şi vitaminele A, B, E, K şi C, pepenele verde mai conţine tiamina, calciu, fier, fosfor, sodiu, zinc, cupru, mangan, seleniu şi magneziu. În plus, pepenii verzi conţin citrulină, un aminoacid pe care organismul îl foloseşte pentru a produce un alt aminoacid (arginina).

Datorită conţinutului bogat în vitamine şi minerale dieta cu pepene verde reprezintă o adevărată sursă de sănătate! Conţinutul mare de apă îl recomandă ca diuretic pentru tratamentul rinichilor şi aparatului urinar. Bogat în vitamine, minerale şi antioxidanţi foarte puternici, pepenele ne hidratează şi ne purifică organismul, ameliorează sau chiar tratează diverse afecţiuni. Vitamina A împreună cu vitamina C şi E contribuie la un aspect sănătos al pielii şi al părului.

S-a dovedit ştiinţific că persoanele care consumă în mod frecvent pepene verde sunt mai protejate împotriva cancerului. Licopenul, pe lângă faptul că asigură pigmentul pepenelui, este un antioxidant eficient în prevenirea cancerului, în special în cancerul de prostată, cancerul uterin şi cancerul esofagian. Prin conţinutul de citrulina, un aminoacid care dilată vasele sangvine, acţionează asemănător medicamentelor prescrise pentru tratarea disfuncţiilor erectile.

Pepenele are un conţinut ridicat de vitamine din grupul B, responsabile de producerea de energie a organismului. În plus, spre deosebire de băuturile care conţin cofeină, pepenele verde hidratează foarte mult, fiind mai eficient în perioadele cu temperaturi ridicate ale verii, care conduc rapid la probleme provocate de deshidratare.

Pepenele verde este o sursă excelentă de antioxidanţi, care reduc, într-o foarte mare măsură, riscul de astm, de boli de inimă, osteoporoză reumatoidă, artrită şi diferite tipuri de cancer prin neutralizarea radicalilor liberi, care sunt extrem de periculoşi şi care pot deteriora celulele şi membranele celulare. Potasiul ajută la reglarea tensiunii arteriale, un factor de risc pentru bolile de inimă.

Pentru o digestie sănătoasă, pepenii nu trebuie combinaţi cu niciun alt aliment. Pepenele este un produs foarte acid, care fermentează în stomac şi încetineşte digestia altor produse, influenţând punerea în greutate. Consumat între mese şi în cantităţi moderate sau ţinând cure doar de pepene verde, acesta este foarte sănătos şi recomandat în lunile de vară, ajutând şi la detoxifierea organismului şi ajutând la procesul de slăbire.

Dar nu doar pulpa pepenelui roşu este utilă organismului ci şi seminţele acestuia. Acestea sunt pline de nutrienţi valoroşi şi pot fi consumate atât crude, direct din pepene, dar şi uscate sau coapte, adăugate în salate şi alte preparate. Seminţele sunt de culoare neagră, maro sau albă şi sunt bogate în vitamina E, triptofan, acid glutamic, lizina tiamina, riboflavina, vitamina B6 şi acid pantotenic. Proteinele din seminţele de pepene verde conţin aminoacizi esenţiali, printre care cei mai importanţi sunt: arginina, care are capacitatea de a regla tensiunea arterială şi de a ameliora suferinţele arterelor mici.

Cea mai răspândită vitamină din grupul B, care se află în seminţele de pepene verde este niacina, esenţială pentru menţinerea sănătăţii sistemului nervos, sistemului digestiv şi pentru menţinerea elasticităţii pielii. În ceea ce priveşte mineralele, acestea abundă în seminţele de pepene verde. Pe primul loc se află magneziul urmat de altele, precum fosforul, fierul, potasiul, sodiu, cupru, mangan şi zinc.

Toate acestea contribuie la procesele metabolice, întreţin musculatura şi articulaţiile, dar şi tonusul musculaturii netede. Cel mai surprinzător lucru, care poate fi spus despre seminţele de pepene verde este cantitatea de grăsimi sănătoase pe care acestea le conţin, aceste fiind grăsimi monosaturate, grăsimi polinesaturate, omega 3 şi omEga 6.

În consumul de pepene verde există şi unele contraindicaţii de care trebuie să ţinem cont. Dieta cu pepene verde este contraindicată în următoarele cazuri: diabet zaharat; boli ale pancreasului; pietre la rinichi; anomalii genetice ale sistemului urogenital; adenom de prostată; pielonefrită (inflamaţii ale rinichilor şi pelvisului cauzate de infecţii bacteriene); recuperare postoperatorie; gastrită cronică, ulcer gastric; colită, diaree. (Text: Agerpres, Foto: fut-science.com)