Leacuri din grădină: PĂTRUNJEL

 

patrunjel

Cu mai bine de 2.500 de ani în urmă, pătrunjelul era folosit ca plantă medicinală şi chiar îi erau atribuite proprietăţi ezoterice. Strămoşii noştri, dacii, utilizau pătrunjelul ca elixir al frumuseţii, grecii îl considerau sacru, o iarbă a virtuţii şi a bărbăţiei prin excelenţă, iar romanii considerau că aceasta îi ajută să învingă teama de moarte şi o ţin departe. Abia din Evul Mediu, pătrunjelul a devenit condiment de nelipsit din toate bucătăriile.

Pătrunjelul (Petroselinum crispum) este o plantă erbacee legumicolă, cu tulpina înaltă, cultivată pentru rădăcina pivotantă, albă şi pentru frunzele ei aromate, întrebuinţate în alimentaţie şi în medicina naturistă. Poartă şi denumirile de găgăuţ, pătlăgele (pl.), pătrunjică sau petersil.

Puţine medicamente din lume se pot compara ca eficienţă cu această plantă, care, corect preparată şi administrată, are o acţiune terapeutică extrem de intensă. Atât de intensă, încât laboratoarele unor universităţi şi firme farmaceutice prestigioase din lume l-au luat în studiu pentru a-i afla tainele.

Pătrunjelul este o plantă gustoasă foarte bogată în vitamine, de la care se utilizează, atât în bucătărie, cât şi în scop terapeutic, toate părţile componente, atât frunzele cât şi rădăcina. Este bogat în vitamine şi minerale, conţinând vitaminele A, C, E, complexul vitaminic B, mangan, fier, calciu, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu, acid folic, clorofilă, sulf şi iod. De asemenea, această plantă mai conţine şi unul din amonoacizii (componente ale proteinelor) cu proprietăţi anticanceroase, mai exact histidina.

Cercetările au arătat că această plantă are în compoziţie de patru ori mai multă vitamina C decât o portocală, mai multe proteine decât două ouă la un loc şi mai mult fier decât renumitul spanac. În compoziţia sa, pătrunjelul deţine un valoros depozit de substanţe nutritive care ţin la distanţă 100 de boli.

Puternic aromat este cea mai populară „verdeaţă” pentru gătit, însă şi una dintre cele mai puternice 7 plante – medicament de pe planetă, completând lista alături de: ghimbir, oregano, scorţişoară, salvie, turmeric şi ardeii iuţi.

Calităţile terapeutice ale pătrunjelului

Rădăcina este un excelent remineralizant, stimulent al rinichilor, drenor al ficatului şi antiviral. Frunzele şi tulpinile neutralizează şi ajută la eliminarea toxinelor din organism, împrospătează respiraţia, dizolvă şi ajută la eliminarea pietrelor de la rinichi şi ficat. Frunzele de pătrunjel pot fi congelate sau uscate, totuşi – congelarea permite păstrarea în mai mare grad a valorilor nutritive, a culori şi aromei, la fel ca în cazul majorităţii legumelor congelate. Fructele (seminţele) de pătrunjel sunt un puternic tonic digestiv, stimulează puternic glandele sexuale şi au efecte afrodiziace uimitor de puternice şi combat alcoolismul.

Deci, este indicat să bem suc de pătrunjel în toate stările cu imunitate slăbită, stări infecţioase, alergii, convalescenţă, bătrâneţe, boli de uzură, oboseală, astenie, surmenaj fizic şi intelectual, anemie, boli ale sângelui, atonie a vezicii biliare, afecţiuni hepatice (hepatită, ciroză, colicistită), afecţiuni renale sau ale vezicii urinare, reumatism, gută, dureri articulare (în special cele din timpul menopauzei), menstre dureroase, ciclu menstual neregulat, celulită, acumulare de apă în ţesuturi.

Sucul de pătrunjel detoxifică organismul, se poate folosi în curele de slăbire fiind cel mai mare duşman al celulitei. Este recomandat ca sucul să se bea imediat ce a fost preparat, preferabil înainte de masa principală, şi în nici un caz nu se ţine în frigider mai mult de cinci ore.

Studii recente au arătat că pătrunjelul are un neobişnuit efect de combatere a virusurilor care atacă ficatul. Ca paleativ contra intoxicaţiei alcoolice acute (beţiei) şi a urmărilor ei, se consumă mari cantităţi de pătrunjel frunze, care se mestecă bine, înainte de înghiţire.

Câteva frunze de pătrunjel mestecate înainte de masă trezesc pofta de mâncare şi activează digestia, fiind un excelent remediu contra anorexiei. De asemenea, acest zarzavat combate greaţa, fiind de un real ajutor pentru cei care nu pot mânca din cauza stărilor de greaţă persistente.

Pătrunjelul verde mestecat îndelung dă un miros plăcut respiraţiei, acţionează ca un dezinfectant excelent asupra căilor respiratorii medii şi superioare.

Salatele cu mult pătrunjel, sucul de frunze şi rădăcina de pătrunjel sunt un excelent adjuvant în tratamentul cancerului.

Sucul de pătrunjel este folosit şi în cosmetică pentru curăţirea tenului sau ca remediu contra pistruilor. În tratamente externe, pătrunjelul este folosit în: inflamaţii ale pleoapelor şi ale ochilor, hernie, contra inflamaţiilor sânilor (la femeile care alăptează) şi în nevralgii.




Pătrunjelul este o adevărată farmacie de polivitamine şi substanţe nutritive esenţiale pentru organism.

Există şi câteva precauţii în folosirea pătrunjelului ca medicament. Sucul de pătrunjel (din rădăcină sau frunze) are o acţiune terapeutică atât de intensă, încât nu se foloseşte niciodată nediluat. În doze mai mari poate da reacţii adverse, cum ar fi hiperexcitabilitate nervoasă sau anumite deranjamente digestive. O doză mai mare de seminţe produce vertij, spasme şi deranjamente digestive puternice.

Din aceste motive sucul de pătrunjel se consumă în cantităţi mici sau în amestec cu alte sucuri de legume. Amestecând sucul de pătrunjel cu suc de morcov, de ţelină sau de spanac se obţin efecte terapeutice dintre cele mai puternice.

Pătrunjelul nu va fi utilizat în scopuri terapeutice de către femeile însărcinate, întrucât are efecte abortive (produce avortul). Cel mai puternic efect abortiv îl au seminţele (câteva grame determină începerea contracţiilor uterine), dar nici efectul similar al rădăcinii sau al frunzelor nu este de neglijat.(Text: Agerpres, Foto: 4garden.ro)