Leacuri din grădină: MUGURI DE BRAD

muguri-brad

Bradul este un remediu utilizat încă din antichitate pentru vindecarea diferitelor boli. Oamenii munţilor şi nu numai spun că bradul reprezintă o minune a sănătăţii. Bradul este un gen care cuprinde aproximativ 45-55 de specii de conifere din familia Pinaceae, răspândite preponderent în zonele muntoase ale emisferei nordice.

Bradul alb (Abies alba) şi molidul (Picea abies) sunt arbori din grupa coniferelor, de talie mare, care cresc la noi mai ales în zonele de munte. Speciile de molid şi de brad se recunosc uşor după frunzele în formă de ac, care sunt scurte şi rigide, precum şi după conurile lor cu solzi asemănători peştilor. Bradul alb (Abies alba) se întâlneşte doar în unele zone montane ale Europei. În timpul glaciaţiei cuaternare, s-a răspândit în Europa Centrală, întâlnindu-se astăzi în Munţii Pirinei, Rodopi şi Carpaţi. Rude ale bradului alb se întâlnesc în diferite regiuni ale globului. Limita estică a bradului alb este trasată de Carpaţii Orientali.

Pe lângă valoarea economică, ecologică şi estetică deosebită, aceste răşinoase ascund şi virtuţi tămăduitoare. Bradul se mai utilizează în cosmetică, alimentaţie (sucuri naturale din muguri) şi diverse tratamente.


Valoarea terapeutică a mugurilor de brad

Pentru diverse terapii se folosesc mugurii de brad sau de molid care se formează primăvara devreme. Au o culoare deosebită, de verde crud, catifelat. Perioada de recoltare poate începe în prima jumătate a lunii mai şi se poate extinde chiar şi în luna iunie în unele zone mai înalte, zone montane. Sunt indicate zonele nepoluate. Se recoltează când dimensiunile au ajuns la 3 cm şi nu au depăşit 7 cm.

După culegere, mugurii de brad pot fi consumaţi cruzi pentru stimularea poftei de mâncare sau pentru împrospătarea respiraţiei. Ca şi bradul, mugurii au proprietăţi antimicrobiene, ajută la vindecarea mai rapidă a bolilor respiratorii şi la stimularea sistemului imunitar.

Pentru utilizarea externă, mugurii se folosesc în caz de dureri reumatice sub formă de cataplasme. Mugurii de brad au proprietăţi antibiotice şi antiseptice, dar şi calmante. Sunt folosiţi în special la prepararea unui sirop, care poate fi consumat pe tot parcursul anului. Siropul din muguri de brad este un bun antiseptic şi un foarte bun tonic, ajută la combaterea tusei şi a bronşitei. Administrarea sa ajută la vindecarea afecţiunilor respiratorii acute.

Are un bogat conţinut în vitamina C, fiind recomandat în tratarea asteniilor şi a stărilor de stres. Mai este şi un excelent îndulcitor pentru ceaiuri, fiind recomandat şi copiilor. Diluat cu apă minerală, poate fi o excelentă băutură tonică şi răcoritoare, recomandă în caz de febră dar şi pe timpul verii.

Inhalaţiile cu infuzie din muguri de brad desfundă căile respiratorii, vindecă răceala în stadiul incipient, activează circulaţia sângelui şi redă tenului strălucirea. Din mugurii de brad proaspeţi sau uscaţi se prepara o infuzie ce poate fi utilizată în caz de tuse, anemie, migrene, oboseală, boli digestive.

 Băile cu muguri de brad sunt recomandate în cazul unei circulaţii deficitare, împotriva unor infecţii, şi chiar şi în cazuri de paralizie şi accident vascular cerebral. Specialiştii recomandă ca în cameră să avem crenguţe proaspete de brad pe tot parcursul anului, deoarece sunt benefice întregului nostru organism.  (Text: Agerpres, Foto: cupcakeproject.com)