Leacuri din grădină: GREPFRUT

grepfrut

Grepfrutul este un fruct citric mare, rotund, de culoare galbenă, rozalie sau roşie (Citrus paradisi), cu miezul zemos şi amar se obţine de la hibrizi dintre pomelo şi diferite soiuri de portocal.

Despre el s-a crezut că este o altă varietate de pomelo, până la jumătatea secolului al XIX-lea. A fost descoperit în Insulele Barbados. A fost denumit astfel deoarece creşte agăţat, precum strugurii.

A început să fie cultivat pe scară largă la începutul secolului al XX-lea. În 1983, într-un raport al Departamentului Agriculturii Statelor Unite, se arăta că, în New York, consumul de grepfrut este depăşit doar de cartof, salată, măr şi portocală. Astăzi se cultivă în ţări ca: SUA, Mexic, Argentina, Brazilia, Cipru, Maroc, Israel.

Grepfrutul are un conţinut mare de vitamina C, iar pe lângă aceasta mai are vitamina A, apă, calciu, fosfor, potasiu, vitaminele B1, B2, B5, retinol, niacină, tocoferol şi fier.

Conţine, de asemenea, şi licopeină (cea care îi dă şi culoarea roz şi roşie), un antioxidant benefic pentru organism, dar şi cu efect antitumoral. Mai multe studii au arătat că un consum ridicat de fructe şi legume, prin urmare şi de grepfrut ne protejează împotriva anumitor tipuri de cancer, cum ar fi cancerul bucal, faringian, esofagian, stomacal sau de colon. Specialiştii susţin că grepfrutul roz sau roşu este unul dintre cele mai sănătoase alimente şi că substanţele antioxidante pe care le conţine pot împiedica îmbătrânirea precoce a organismului.

Este un fruct apreciat pentru conţinutul bogat în enzime care stimulează digestia. Conţinutul ridicat de vitamina C, îl face eficient în tratarea răcelilor şi ajută la scăderea febrei.

Consumul regulat de grepfrut, câte un fruct pe zi, previne bolile tubului digestiv, constipaţia, aciditatea gastrică, ateroscleroza, artrita, reumatismul, osteoartrita şi astmul.

Grepfrutul ajută la menţinerea sănătăţii gingiilor şi previne inflamarea lor.

Consumul de grepfrut scade nivelul de colesterol şi de trigliceride. Un studiu realizat pe persoane obeze afectate de sindromul metabolic a arătat că cine consumă o jumătate de grepfrut pe zi, înaintea fiecărei mese principale, timp de 12 săptămâni, slăbeşte cu 1,6 kg mai mult decât grupul de referinţă.

Grepfrutul protejează inima, prevenind bolile cardiace. Consumul regulat de grepfrut ajută la scăderea colesterolului şi micşorează riscul de boli cardiace.

Grepfrutul este un hepatoprotector natural. El oferă un plus de energie, îndepărtând oboseala.

Este benefic, de asemenea, şi în cazul transpiraţiei picioarelor, rănilor, erupţiilor pe piele, zona zoster, eczeme, diferitelor ciuperci ale pielii, coşurilor. În plus, flavonoidele din grepfrut scad riscul de dezvoltare a bolii Parkinson.

Pentru ca efectul să fie cel dorit se recomandă consumarea fructului proaspăt sau a sucului obţinut în casă.

Grepfrutul este foarte popular datorită efectelor sale miraculoase în curele de slăbire, mai ales pentru că are doar 25 de calorii (la suta de grame). Este recomandat a se consuma în acest caz înainte de masă. El are proprietăţi chimice care reduc nivelul de insulină, conducând asftel la scăderea în greutate.

Cojile acestui fruct au proprietăţi multiple. La fel ca toate cojile de citrice, acestea sunt bogate în vitamine, în special A şi C, substanţe hipotensive şi anticancerigene şi au ca efect scăderea tensiunii şi colesterolului, sunt anticancerigene, au un efect benefic împotriva infecţiilor intestinale, au proprietăţi inflamatorii şi reduc infecţiile respiratorii.

Se pot folosi în ceaiuri, dulceţuri, marmeladă, pot fi confiate sau folosite în alte preparate ce fac parte din alimentaţie. Datorită conţinutului de uleiuri esenţiale, coaja de grepfrut este recomandată ca antiviral şi antibacterian natural.

Există şi situaţii când consumarea acestui fruct este interzisă. Sucul de grepfrut poate interacţiona cu anumite medicamente şi poate provoca efecte negative.

Grepfrutul nu permite pastilelor să se descompună în organism, astfel ca ele ajung direct la intestine şi ficat. Naringina, substanţa amară, specifică acestui fruct, poate să oprească metabolizarea medicamentelor, împiedicând eliminarea lor din organism şi crescând în acest fel riscul unei intoxicaţii.

Cercetătorii estimează că peste 85 de medicamente interacţionează cu grepfrutul, dintre care 43 într-un mod periculos. Consumarea unui singur grepfrut sau a doar 200 de mililitri de suc de grepfrut ar putea fi suficient pentru a altera într-un mod semnificativ concentraţia medicamentelor din corpul unui pacient. Pe lângă grepfrut, printre fructele care modifică acţiunea medicamentelor se numără atât portocalele de Sevilla, cât şi pomelo.(Text: Agerpres, Foto: realitatea.net)