Leacuri din grădină: CIULINI

ciulin-01

Banalul ciulin are surprinzătoare calităţi terapeutice, recunoscute, de altfel, din cele mai vechi timpuri. Faimosul medic Avicenna recomanda mărăcinele ca pe un excelent hemostatic şi anestezic, iar vracii Evului Mediu îl întrebuinţau ca leac pentru bolile sistemului nervos şi ale celui digestiv.
Ciulinul (Carduus nutans), denumit popular scaiete, scai, spin, armurai, schin, cucuruzul măgarului, ghimpan, mărăcine, este o plantă erbacee bienală din familia Asteraceae, care poate atinge până la un metru înălţime. Tulpina este ramificată şi spinoasă, rădăcina este pivotantă, frunzele sunt şi ele spinoase, florile au culoarea roşu purpuriu, sunt globuloase şi au terminaţii ascuţite, iar fructele achene sunt umflate (seminţe cu gust amărui), bogate în ulei: 41-44 %.

Planta este foarte răspândită în locuri necultivate, pe câmpuri şi păşuni uscate, pe marginea drumurilor, în zona deluroasă şi în cea subalpină. Înfloreşte începând din iunie şi până în august. La noi, ciulinii cresc în zona de stepă – subetajul pădurilor de gorun, pe pajişti ruderalizate.


Componenţii principali sunt flavonoide, aminoacizi (L-cisteina, glicina, acidul l-glutamic, acid d-l-2-amino-butiric, d-l-leucina, tiramina), antocianozide, pigmenţi clorofilieni, saponozide, uleiuri volatile, silimarină, acid fumaric, polihidroxifenil-cromon. Majoritatea compuşilor activi sunt concentraţi în fructe (seminţe), însă întreaga plantă are proprietăţi medicinale. Ciulinul conţine aproape întreaga paletă de vitamine: A, D, E, K, complexul de B-uri, diferite micro şi macro elemente, precum potasiu, seleniu, mangan, iod, calciu.

În scopuri medicinale, se întrebuinţează partea aeriană a plantei, recoltată în perioada înfloririi şi când seminţele ajung la maturitate. Modalităţile de folosire sunt sub formă de tinctură de ciulin, decoct, infuzie, pulbere de seminţe măcinate de ciulin.

Armurariul, cunoscut şi sub denumirea de ciulinul-laptelui, este cel mai cunoscut soi de mărăcine şi cel mai utilizat în medicina tradiţională. Se folosea în amestec cu coaja de nucă, rădăcini de pătlagină şi rostopască, la băi pentru întărirea copiilor şi pentru poftă de mâncare.
ciulin-02

Ciulinul este util în tratarea unor afecţiuni ale: ficatului (hepatită, insuficienţa hepatică, ciroze, intoxicaţii cronice ale ficatului), ale bilei (litiază biliară, dischinezie biliară), ale aparatului digestiv (digestie dificilă, constipaţie), în dereglări ponderale, afecţiuni ale splinei, astenie, hipertensiune arterială, hemoroizi, varice, intoxicaţie alcoolică, psoriazis, stări de epuizare fizică şi nervoasă, deficienţe imunitare, hipercolesterolemie, convalescenţe, migrene.

Seminţele ciulinului conţin substanţe cu o extraordinară acţiune benefică asupra ficatului. Studii făcute în Germania, Statele Unite, Italia şi Austria au arătat că este, în prezent, unul dintre cele mai puternice remedii naturale contra afecţiunilor hepatice, aflate în explozie în ultimul deceniu.
Frunzele de ciulin au un puternic efect antioxidant, ajutând la scăderea nivelului de colesterol din sânge. Complexul de flavonoide din compoziţia ciulinului stimulează capacitatea de regenerare a celulelor şi blochează acumularea de toxine în ficat. Scade rezistenţa la insulină a celulelor, inhibă creşterea celulelor tumorale la nivelul cervixului şi al prostatei, reduce efectele secundare ale chimioterapiei, fiind folosit ca puternic detoxifiant.

Laptele de ciulin a fost utilizat de mai bine de 2.000 de ani de vânzătorii de plante medicinale pentru a proteja ficatul împotriva toxinelor şi pentru a trata boala cronică de ficat. Studiile au arătat că laptele şi seminţele de ciulin pot ajuta la regenerarea ţesuturilor noi ale ficatului, în cazul în care acestea au fost deteriorate şi pot aduce şi un spor la creşterea producţiei de bilă, sprijinind procesul digestiv.

Ciulinul este util şi bolnavilor de diabet tip 2 datorită proprietăţii sale de a creşte rezistenţa celulelor la insulină. El stimulează producţia de lapte la femeile care alăptează şi îmbunătăţeşte calitatea acestuia. Este folosit ca adjuvant în combaterea oboselii corzilor vocale, în degerături, alergii, angina pectorală. Uleiul de mărăcine este ideal pentru pierderea în greutate. Infuzia de frunze şi flori de ciulin anulează efectele secundare ale medicamentelor luate în exces şi nu are contraindicaţii. (Text: Agerpres, Foto: aphotoflora.com, botanische-spaziergaenge.at, agerpres.ro)