Leacuri din grădină: CHIMEN

SONY DSC

Chimenul este cunoscut din antichitate, de când a fost utilizat atât ca şi condiment pentru brânzeturi, preparate din carne, cât şi ca plantă medicinală. Printre principalele beneficii pe care le oferă chimenul se numără îmbunătăţirea sistemului digestiv şi întărirea sistemului imunitar.

Chimenul (Carum carvi) face parte din familia Apiaceae, din care face parte şi morcovul. Este o plantă care creşte în zonele deluroase şi de munte, atât spontan, cât şi în culturi, rodind numai în al doilea an.

Originar din Orient, preferă solurile argiloase, uscate şi expuse la soare. Planta are un aspect similar cu cel al mărarului, cu frunze fin ramificate, care cresc pe tulpini de 20-30 cm. Frunctele (numite greşit seminţe) sunt achene mici de circa 5 mm lungime, cafenii, ovalare, alungite, uşor curbate, cu un gust şi miros aromate, înţepătoare, caracteristice. Recoltarea se face în mai-iunie, cu puţin înainte ca fructele să ajungă la maturitate.

În România, chimenul este printre puţinele condimente care cresc spontan, în diferitele lui varietăţi, fiind întâlnit prin fâneţele şi pajiştile din zonele de deal, montane şi subalpine. Deşi omniprezent în aceste locuri, există un mare impediment pentru culegători: creşte foarte răzleţ, iar fructele sale, care sunt principala parte utilizată în terapie, sunt mult mai mici decât cele ale chimenului de cultură şi se scutură pe măsură ce se coc.

Fructele de chimen sunt bogate în fier şi conţin uleiuri volatile (carvonă, carveol, carvacrol), mucilagii, substanţe albuminoide, glucide, rezine, tanoizi, minerale, fitosteroli. De la această plantă se utilizează, în scop medicinal, în special fructele, sub formă de infuzie, decoct, pulbere sau tinctură.

Chimenul este un condiment aromatic foarte apreciat în arta culinară. Este presărat pe pâine, precum şi pe unele brânzeturi tari, cărora le transmite un parfum delicios. Asezonarea mâncărurilor grase cu chimen stimulează, de asemenea, producerea fluidelor digestive, făcând astfel alimentele mult mai uşor de digerat.

E folosit la prepararea a numeroase feluri de lichior. Studii recente reflectă eficienţa chimenului în afecţiuni precum colonul iritabil, colita şi mirosul neplăcut al respiraţiei. Potrivit unor cercetări recente, fructele de chimen ar putea avea, de asemenea, proprietăţi anti-cancerigene.

Chimenul, bogat în ulei volatil, ulei gras şi proteine, este indicat în fluidizarea secreţiilor bronhice. Ceaiul de chimen este eficient şi împotriva răcelilor. De asemenea, fitoterapia cu chimen este indicată în caz de astm bronşic şi de dureri de cap. Infuzia de chimen este un bun stimulent digestiv pentru lipsa de poftă de mâncare sau calmarea colicilor la bebeluşi.

Are efecte antiinflamatoare intestinale puternice, ajutând la echilibrarea florei intestinale. Stimulează producerea sucului gastric, calmează şi relaxează intestinele. Există mai multe studii care susţin că un litru de ceai de chimen consumat în fiecare zi, o perioadă de 4 săptămâni, poate scădea nivelul de colesterol rău.

Infuzia de chimen este indicată şi pentru spălături oculare, iar cataplasmele de frunze de chimen sunt eficiente în cazul unor umflături ale pielii. Primii care l-au asimilat ca medicament au fost egiptenii. Cercetătorii şi oamenii de ştiinţă au descoperit, în urma unui studiu, că ceaiul de chimen are proprietatea uimitoare de a intensifica capacitatea organismului de a arde grăsimile din corp cu până la 25%, fapt pentru care este indicat în curele de slăbire.

Astenia psihică şi lipsa concentrării se înlătură cu ajutorul tincturii de chimen. Uleiul volatil conţinut de fructele de chimen are efect tonic, favorizând circulaţia cerebrală şi reinstalând starea de optimism şi forţa mentală. Chimenul este un remediu pentru cei care suferă de balonări excesive. Recent, s-a dovedit că, pe lângă efectul antispastic, care combate „gazele”, are un efect de stimulare a enzimelor pancreatice, care ajută la asimilarea alimentelor indigeste. În plus, efectul antimicrobian datorat uleiurilor eterice are efect în cazul dezechilibrelor în flora digestivă, diaree, toxiinfecţii.

Unguentele pe bază de chimen sunt folosite pentru a ameliora aspectul pielii, elimină semnele de oboseală şi hidratează intens pielea. Ceaiul de chimen reglează ritmul cardiac, ajută la eliminarea viermilor intestinali şi la absorţia fierului în organism, stimulează secreţia lactaţiei prin conţinutul de fitoestrogeni, îmbunătăţeşte calitatea laptelui matern, calmează inflamaţiile sânilor în timpul alăptării.

Trebuie menţionat că această plantă, consumată în cantităţi mari, poate deveni toxică şi poate avea efecte negative asupra sistemului digestiv. Ceaiul de chimen nu este recomandat femeilor însărcinate şi nici celor care suferă de epilepsie. (Text: Agerpres, Foto: youngandfoodish.com)