Leacuri din grădină: CARDAMOM

Cardamomul, unul dintre condimentele foarte vechi din lume, cunoscut în India sub numele de „Regina condimentelor”, este apreciat atât pentru valoarea sa culinară cât şi cea medicinală.

Este o plantă din familia Zingiberaceae, din care fac parte ghimbirul şi turmericul. Dintre soiurile de cardamom două sunt cele mai importante Elettaria cardamomum (verde) şi Amomum cardamomum (negru). Cardamomul este originar din pădurile umede din sudul Indiei, unde creşte sălbatic. Astăzi, cele mai mari culturi sunt în India, Sri Lanka şi Guatemala.

Cardamomul adevărat este considerat cel verde, Elettaria. Varietatea Amomum este mai mare decât soiul Elettaria, culoarea seminţei este maro şi are aroma diferită.

Este o tufă perenă, cu tulpini de formă tubulară, ce pot creşte între 2 şi 5 m înălţime. Are un rizom mare şi lung, frunze de culoare verde închis, cu o lungime între 30-60 cm şi o lăţime între 5-15 cm. Florile sunt albe, cu vinişoare purpurii, iar seminţele de culoarea verde sau brună se găsesc într-o păstaie aşezate pe trei rânduri duble, de câte şase seminţe fiecare, potrivit site-ului gustos.ro.

Păstăile au o formă de lacrimă (triunghiulare, cu colţurile rotunjite) şi se recoltează în octombrie-decembrie, înainte de a se coace integral, pentru a evita desfacerea capsulelor. Uscarea continuă, iar în funcţie de metoda folosită se obţine culoarea finală a cardamomului. Cele albe indică faptul că au fost uscate timp de mai multe zile, în soare, astfel decolorându-se. Păstăile verzi au fost uscate timp de o zi şi noapte într-o cameră încălzită.

Seminţele au o concentraţie mare de mangan, în doar o lingură de seminţe se regăseşte 80% din necesarul zilnic pentru o persoană. De asemenea, conţin fibre, fier, magneziu, calciu, zinc, potasiu, fosfor, vitamina C, piridoxină, riboflavină, tiamină şi vitamina A.

Cardamomul verde este un condiment foarte scump, fiind depăşit doar de şofran şi vanilie. El are un gust foarte plăcut, uşor lămâios, având o aromă specifică foarte tare. În aroma cardamomului negru se distinge o uşoară urmă de camfor.

Seminţele de cardamom şi-au găsit, în principal, două utilizări — ca un condiment şi ca un remediu naturist pentru mai multe boli. În cele mai vechi timpuri, cu toate acestea, cardamomul a fost considerat atât de preţios, fiind păstrat doar pentru unele ocazii speciale cum ar fi nunţile.

Este un ingredient popular folosit în diverse feluri de mâncare din Asia de Sud şi în produsele de patiserie scandinave. În Emiratele Arabe şi Turcia, cardamomul a fost folosit pentru a aroma cafeaua, iar în India, pentru a face un ceai special numit „Masala Chai”.

În Egiptul antic, seminţele erau mestecate în principal pentru a curăţa dinţii. În aceaşi perioadă, indieni au considerat cardamomul un remediu pentru obezitate. Arabii i-au atribuit calităţi afrodisiace. Acesta a fost folosit pentru tratarea problemelor digestive, precum durerile de stomac, de mii de ani, potrivit site-ului theepicentre.com. Studiile realizate recent au arătat că împreună cu alte alte mirodenii, cardamomul poate ajuta în diferite etape ale digestiei. Are efecte gastro-protective, ajutând, inclusiv, în vindecarea ulcerelor gastrice

Cardamom este considerat un remediu foarte eficient împotriva problemei comune, cunoscută sub numele de halitoză sau respiraţie urât mirositoare. Nu numai că poate ucide bacteriile, care provoacă respiraţia urât mirositoare, dar se apreciază că ajută, de asemenea, pentru a preveni dezvoltarea cariilor dentare. Ca urmare a unor studii recente s-a constatat că extractele din cardamom sunt eficiente împotriva bacteriilor patogene orale, precum Streptococcus mutans şi Candida albicans.

Prin conţinutul mare de mangan este important pentru funcţionarea normală a sistemului nervos şi a creierului şi joacă un rol important în absorbţia calciului şi reglarea zahărului din sânge. Studiile au arătat că poate fi un tratament naturist eficient pentru scăderea tensiunii arteriale, asigurând astfel sănătatea inimii şi a rinichilor.

Cardamomul poate fi, de asemenea, de ajutor pentru persoanele cu probleme respiratorii, precum astmul. Conţinutul ridicat de mangan îl face o alegere excelentă pentru diabetici.

Un studiu clinic a constatat ca persoanele cu diabet zaharat care au avut niveluri mai ridicate de sânge de mangan au fost mai protejate de LDL sau colesterolul „rău” decât cele cu niveluri mai mici de mangan, de asemenea. Toate acestea împreună arată că acest condiment este eficient în combaterea debutul diabetului.

Studii efectuate asupra unui număr de condimente pentru a descoperi fenolii din compoziţia lor şi proprietăţile antioxidante, au arătat în ceea ce priveşte cardamomul că acesta conţine un nivel ridicat de flavonoizi şi intensifică semnificativ activităţile enzimatice, antioxidante şi inhibă creşterea celulelor cancerului de colon, potrivit site-ului foodfacts.mercola.com.

Cardamomul este comercializat sub formă de păstaie, seminţe scoase din păstaie sau sub formă de pudră. Cel mai indicat este să păstrăm păstăile întregi, ferite de umezeală, căldură şi lumină. Ele rezistă astfel mai mult de un an. Seminţele scoase din păstaie, fie întregi, fie pudră, oricum ar fi depozitate este bine să fie consumate în maximum şase luni.(Text: Agerpres, Foto: indiamart.com)