Leacuri din grădină: BRÂNCA URSULUI

branca-ursului

Brânca ursului, considerată a fi un adevărat „ginseng românesc”, poate fi un remediu pentru cele mai grave boli ale secolului. Cunoscută din antichitate pentru proprietăţile afrodisiace, studiile recente o recomandă pentru reducerea stărilor de stres, de oboseală şi epuizare, planta având puternice efecte de stimulare a vitalităţii organismului uman, redând tonusul şi pofta de viaţă.

Brânca ursului (Heracleum sphondylium), popular denumită şi „crucea-pământului”, face parte din familia Umbelliferae (Apiaceae), fiind o plantă înaltă cu frunze mari de culoare verde închis şi flori mici, albe, adunate în bucheţele radiale ca nişte umbrele întoarse. Planta înfloreşte din iunie până spre octombrie şi, la maturitate, produce fructe elipsoidale, plate, care conţin seminţe. Frunzele sale mari se aseamănă cu laba ursului. Are un miros specific, foarte aromat şi uşor înţepător, care este inconfundabil.

Este răspândită în pădurile din Europa. Creşte în pădurile luminoase dar şi în zone deluroase şi umede. Brânca ursului conţine: furanocumarine (psoraleni), bergapten, izobergapten, pimpinellin, izopimpinellin, sphondin, carbohidraţi etc. De asemenea, are în compoziţie heracleină (părţile aeriene), ulei esenţial, alcooli şi n-octanol (ulei hexilbutirátem, şi acizi caprici).

Toate părţile plantei prezintă proprietăţi antireumatice, antispasmodice, carminative, febrifuge, odontalgice şi stimulente. În scop terapeutic, de la plantă se folosesc rădăcinile, seminţele, florile, mugurii şi frunzele, sub formă de pulbere, tinctură, macerat, decoct etc. Cozile inflorescenţelor sunt partea de plantă cel mai frecvent folosită, deoarece au proprietăţi afrodisiace, stimulente hormonale şi hipotensoare foarte puternice.

Rădăcina are, şi ea, proprietăţi afrodisiace, însă nu atât de intense ca seminţele, iar de curând i-a fost descoperită şi o acţiune de stimulare a imunităţii. Rădăcinile se recoltează primăvara devreme sau toamna târziu, spre sfârşitul perioadei de vegetaţie, iar seminţele în august-septembrie. Studiile ştiinţifice moderne confirmă valoarea terapeutică a acestei plante. Decenii de-a rândul, această plantă a fost considerată un panaceu în tratarea unor afecţiuni precum tulburările psihice la copii, reumatismul şi migrenele. Planta a fost folosită în tradiţia populară chiar şi în tratamentul epilepsiei.

Planta întreagă este afrodisiacă. Tinctura de Brânca ursului este un adevărat elixir contra sterilităţii masculine şi feminine, contra menopauzei premature şi a andropauzei premature, precum şi contra frigidităţii şi impotenţei, deoarece conţine substanţe active care acţionează simultan asupra glandelor endocrine, a sistemului nervos şi a aparatului cardiovascular. Brânca ursului este recunoscută drept una dintre cele mai eficiente plante ce tratează infertilitatea, beneficiile sale fiind demonstrate prin studii ştiinţifice de amploare.

Cercetătorii care au studiat planta susţin că nenumărate femei au reuşit să rămână însărcinate după tratamentul cu această plantă şi mulţi bărbaţi şi-au rezolvat problemele sexuale. Spre deosebire de medicamentele afrodisiace, tinctura de Brânca ursului poate fi administrată şi la hipertensivi.

Brânca ursului este mediu-expectorantă şi sedativă, utilă în tratamentul laringitelor sau bronşitelor. Aceasta are efect expectorant, ajutând la eliminarea secreţiilor în exces de pe căile respiratorii. Are şi efect antibiotic, luptând direct cu infecţiile bacteriene. Extractele etanolice sau apoase din plantă au demonstrat o acţiune antimicrobiană. Studii de laborator efectuate în 2006, la mai multe universităţi din Turcia, au arătat eficienţa acestei plante, atât contra bacteriilor grampozitive, cât şi asupra celor gramnegative. Frunzele fiind tonice, sunt folosite în tratamentul natural al răcelilor, din acestea putând fi preparată o băutură cu efect liniştitor asupra durerilor de gât.

Părţile inflorescente ale plantei şi mai ales seminţele au o putere curativă, încât pe bună dreptate au fost asemănate cu ginseng-ul, pe care îl depăşeşte în unele privinţe. Seminţele redau tinereţea biologică şi fertilitatea, reglează activitatea sistemului nervos, previn şi combat cu o eficienţă extraordinară hipertensiunea prin scăderea presiunii arteriale, mai ales prin vasodilataţie, la nivel periferic, efectul durând o perioadă de timp limitată şi, ca atare, fiind necesară o nouă doză de plantă. Tratamentul cu tinctură preparată din Brânca ursului este recomandat, de asemenea, în stări de oboseală psihică şi fizică, dar şi în boala Parkinson, în paralizii şi pareze, în scleroza multiplă şi în balonări, însoţite de colici.

Ajută la refacerea capacităţii funcţionale a rinichilor, prevenind infecţiile urinare, printr-o dublă acţiune: pe de o parte, planta are efecte antibiotice, eliminând microorganismele parazite care s-ar putea instala la nivelul aparatului reno-urinar, iar pe de altă parte, are efecte imunostimulente, ajutând organismul să se apere singur de eventualele infecţii.

Preparatele de Brânca ursului sunt indicate şi în caz de boli neuropsihice, anxietate, stări de nelinişte, îmbătrânire precoce. Uleiurile volatile conţinute de această plantă au un efect puternic ca stimulent la nivelul sistemului nervos central, inducâd o stare de vioiciune, de tonus, chiar de uşoară euforie. Acţiunea tonică nervoasă a acestor uleiuri volatile este completată foarte bine de o altă categorie de substanţe conţinute de Brânca ursului, cumarinele, care au efect calmant, uşor sedativ, ameliorând stările de teamă, de nelinişte, de surescitare.

Este recomandată în boli digestive (ale ficatului, stomacului, vezicii biliare), tulburări de digestie. În diaree şi balonare planta are efect antibiotic la nivelul tubului digestiv, distrugând multe dintre bacteriile care produc diareea. Pe de altă parte, uleiurile au efect antispastic şi carminativ, eliminând colicile abdominale şi balonarea. În cazul indigestiei, seminţele acestei plante au efecte de stimulare a secreţiei de sucuri gastrice, cresc uşor mobilitatea tubului digestiv şi dau poftă de mâncare. Infuzia din tulpinile tinere este folosită în diaree, ceaiul din rădăcini este util în tratamentul indigestiei şi a crampelor stomacale.

În asociere cu plantele antitumorale (năpraznic, brusture, vâsc, ginseng), care distrug celulele canceroase, infuzia sau tinctura de Brânca ursului contribuie la refacerea celulelor organismului. Această asociere de plante este benefică în toate formele de cancer. Rădăcina conţine psoralen, substanţă care a fost investigată în cadrul unor studii pentru tratamentul psoriazisului, leucemiei sau SIDA.

Decoctul din frunze şi flori poate ajuta la întreţinerea luciului şi sănătăţii părului. Rădăcina, de asemenea, poate fi tocată şi amestecată cu apă, fiind astfel utilă la spălarea părului împotriva mătreţei. Degerăturile pot fi prevenite printr-un tratament cu tinctură de Brânca ursului. Principiile active din seminţele au un puternic efect vasodilatator periferic, ajutând la irigarea corespunzătoare cu sânge a extremităţilor corpului (mâini şi picioare). Extern, sub formă de cataplasme, rădăcina se aplică pe răni, arsuri, umflături, zgârieturi, pe articulaţii reumatice. Este utilă sub formă de spălături în cazul negilor. O cantitate mică din rădăcină se poate ţine pe dinte pentru a reduce durerea.

Trebuie reţinut că Brânca ursului nu se administrează femeilor gravide, persoanelor cu afecţiuni ale prostatei sau celor cu hipotensiune arterială. În tratamentul extern cu Branca ursului este interzisă expunerea la soare deoarece planta are acţiune fotosensibilizantă. Din cauza conţinutului de alcool, tinctura nu se recomandă în: hepatite virale, toxice şi metabolice, steatoză hepatică şi ciroză hepatică. (Text: Agerpres, Foto: digitalnaturalhistory.com)