Bananierul este cultivat încă din antichitate, chiar înainte de cultivarea orezului. Banana este considerată ca fiind unul dintre cele mai vechi şi mai cunoscute fructe din lume.
Bananierul face parte din familia Musaceae şi este cultivat pentru fructele sale, care cresc sub formă de mănunchiuri numite „mâini”, ce conţin 10-20 de banane. Iniţial, bananele cresc orientate în jos, dar se întorc, apoi, către lumină, creând curbura specifică.
Originar din Asia de sud-est şi Oceania, se cultivă pe tot continentul african şi în multe regiuni din America Centrală. Marinarii portughezi au adus bananele din vestul Africii în Europa la începutul secolului al XV-lea.
În decursul timpului s-au dezvoltat multe soiuri. Banana Lacatan este considerată cea mai gustoasă şi mai aromată varietate de banane din lume. Banana galbenă pe care o consumăm astăzi este un mutant accidental descoperit de Jean Francois Poujot, în 1836, pe plantaţia sa din Jamaica. Plantaţii de banane sunt crescute în peste 130 de ţări din lume, mai multe decât pentru orice alt fruct de cultură.
Bananele, folosite în general ca aliment de bază, consumate în stare crudă sau gătite, au şi proprietăţi terapeutice prin conţinutul bogat în: proteine, minerale, fibre, carbohidraţi, calciu, fosfor, fier, potasiu, acid folic, magneziu, crom, sodiu, vitaminele A, C,B1, B2, şi E. Bananele nu doar vindecă, ci şi previn multe afecţiuni.
Bananele sunt o sursă sigură şi rapidă de energie prin cele trei zaharuri naturale: sucroza, fructoza şi glucoza, combinate cu fibre. Potrivit cercetărilor, două banane oferă energie pentru 90 de minute de efort susţinut.
Potrivit unui studiu recent, persoanele depresive se simt mai bine după ce consumă o banană, datorită conţinutului de triptofan, o proteină pe care corpul uman o transformă în serotonină, care relaxează, îmbunătăţeşte moralul, are un efect calmant asupra creierului şi acţionează ca un sedativ uşor.
Potasiul din banane este şi el foarte benefic pentru activitatea creierului, ajută la normalizarea pulsului, trimite oxigen către creier şi reglează echilibrul hidric al organismului. Consumul de banane ajută la reducerea riscului de atac de cord. Atunci când suntem stresaţi rata metabolismului creşte, reducând astfel nivelul potasiului. Acesta poate fi echilibrat cu ajutorul unei gustări formate din banane, care au un conţinut ridicat de potasiu.
Bogată în fier, ameliorează anemia prin stimularea producţiei de hemoglobină din sânge. Astfel, consumarea bananelor este indicată anemicilor. De asemenea, vitamina B6 din compoziţia bananei reglează nivelul de glucoză din organism, ceea ce are de asemenea un efect pozitiv asupra stării de bine.
Bananele consumate între mese ajută la păstrarea nivelului de zahăr din corp şi la evitarea greţurilor de dimineaţă.
Bogate în fibre, includerea bananelor în dieta noastră ne ajută să menţinem un tranzit intestinal bun. Ele se numără printre alimentele cu cel mai mare conţinut de prebiotice, bacterii esenţiale din intestin care ajută la digestie.
Este singurul fruct care se poate mânca crud fără a determina apariţia ulcerului cronic. Neutralizează aciditatea sucurilor gastrice.
Sucul de banane este un remediu bine cunoscut în bolile urinare. El îmbunătăţeşte funcţionarea rinichilor şi a ficatului. Curăţă regiunea abdominală de toxine şi ajută la eliminarea lor prin urină. S-a descoperit că este bună şi în îndepărtarea pietrelor şi în cazul prostatei. Bananele sunt folositoare în tratamentul artritelor şi a gutei.
Acest fruct e foarte folositor pentru cei care sunt alergici la anumite mâncăruri sau care suferă de urticarii, dereglări stomacale sau astm. Bananele conţin amino-acizi, care în cele mai multe cazuri nu sunt alergici. Coaja sa groasă oferă o excelentă protecţie împotriva bacteriilor şi a contaminării. Aplicarea ei în zonele pielii ciupite de insecte reducere inflamaţia şi iritaţia. La fel se procedează şi în cazul unui neg, folosind un plasture sau leucoplast medicinal.
Una din cele mai simple metode prin care se poate scăpa de mahmureală este un „milkshake” de banane cu miere sau consumarea unei banane înainte de culcare.
Deşi inestetice, cu cât au coaja mai pătată, cu atât sunt mai eficiente în lupta cu cancerul. Potrivit studiilor japoneze, o banană coaptă bine, cu coaja pătată sau maronie, produce o substanţă numită TNF (Factor de necroză tumorală), care distruge celulele tumorale şi întăreşte imunitatea.
În prezent, cultivatorii de banane din lume se luptă cu o nouă ciupercă, numită „Panama Disease Tropical Race 4” (TR4), pentru care nu există niciun tratament, potrivit unui raport publicat de „The Independent” şi confirmat de Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite (FAO), şi care ameninţă să distrugă cantităţi însemnate de culturi. Bananele reprezintă una dintre cele mai importante surse alimentare în ţările sărace şi în curs de dezvoltare.(Text: Agerpres, Foto: pronatura.com)