Leacuri din grădină: ARAHIDE (alune de pământ)

Close up of tasty and fresh peanuts

Arahidele au devenit foarte comune în consumul nostru zilnic şi poate am uitat că acestea pot avea o importanţă deosebită în prevenirea unor maladii, precum Alzheimer sau cancerul.

Arahida (Arachis hypogaea), denumită popular alunul de pământ, este o plantă leguminoasă, erbacee anuală, care aparţine familiei Fabaceae, din care fac parte mazărea şi fasolea, fiind originară din America de Sud. Exploratorii spanioli au dus arahidele în Spania şi de acolo au fost răspândite pe cuprinsul Asiei şi Africii. Arahidele au fost duse în Statele Unite din Africa, fiind transportate pe vasele cu sclavi.

Planta care produce arahidele este deosebită, deoarece fructele ei cresc uimitor de repede. Durează între 120 şi 160 de zile de la stadiul de sămânţă până când planta ajunge la faza de recoltare.


Aceasta preferă solurile drenabile uşor, argiloase şi are nevoie de mult soare. Înălţimea plantei este între de 30-50 cm. Florile neparfumate au culoarea galbenă cu vinişoare roşii, fiind de aproximativ 2-5 cm lungime şi cresc deasupra solului, iar după ce se ofilesc îşi lungesc tulpina, se apleacă spre sol şi îl penetrează. Fructul este o păstaie ce conţine 1-4 seminţe, care se formează şi se coc în pământ.

Arahida conţine în special: grăsimi (aproximativ 50%), proteine (30%), calciu, fosfor, acid folic, fier, zinc, dar şi cantităţi importante de Vitamina A,Vitamina B1, Vitamina B2 Vitamina B3, Vitamina E, Vitamina, F, tanin, niacin şi fibre alimentare. Totodată, conţine aminoacizi: arginină, cistină, histidină, lizină, betaină, colină.

În prezent, arahidele crude sau prăjite sunt prelucrate în diverse produse sau sunt folosite ca ingredient în multe bucătării din întreaga lume, fiind deosebit de hrănitoare.

În medicina populară, din vremuri îndepărtate, au fost recomandate pentru calităţile de antiinflamator, afrodiziac şi pentru reducerea deficienţelor de coagulare a sângelui. Nutriţioniştii recomandă consumarea arahidelor în stare crudă, deoarece numai sub această formă calităţile lor nutritive, energetice şi medicinale rămân intacte.

Uleiul extras din alunele de pământ are pe lângă proprietăţi alimentare şi importante proprietăţi medicinale. Arahidele sunt nutritive, energetice, astringente intestinal, antihemolitice, antisclerogenice.

Consumul de arahide impulsionează activitatea ficatului şi a bilei şi poate reduce cu până la 25% riscul formării calculilor biliari.

În cercetările efectuate a fost evidenţiată, de asemenea, contribuţia compuşilor din arahide la combaterea îmbătrânirii ţesuturilor. Zincul din conţinutul lor este important pentru dezvoltarea proteinelor şi pentru regenerarea ţesuturilor. Vitamina B3, aflată în compoziţia acestora, joacă un rol important în funcţionarea sistemului nostru nervos şi în menţinerea sănătăţii pielii.

Arahidele sunt un aliment utilizat frecvent şi cu bune rezultate în situaţii de surmenaj intelectual, în oboseala fizică accentuată, în creşterea imunităţii, în menţinerea sănătăţii ochilor, a ţesutului nervos şi a digestiei, în facilitatea tranzitului intestinal.

Arahidele, prin diminuarea nivelului de colesterol rău din sânge, îmbunătăţesc circulaţia sanguină spre inimă, astfel diminuând riscul de boli cardiovasculare. Vitamina E este un antioxidant puternic care ajută în prevenirea afecţiunilor cardiovasculare şi a cancerului. Fitosteroli din compoziţia lor ajută şi ei în prevenirea cancerului.




Persoanele care consumă arahide riscă mult mai puţin să se îmbolnăvească de Alzheimer. Consumându-le, fluxul de sânge din creier se îmbunătăţeşte, iar grăsimile monosaturate menţin o stare bună de sănătate a creierului.

Alunele de pământ sunt cunoscute şi ca un factor de calmare şi reechilibrare a activităţii rinichilor.

Consumul arahidelor este bun şi pentru sănătatea oaselor, deoarece ele conţin o mare cantitate de calciu, care joacă un rol important în dezvoltarea oaselor.

Depresia poate fi şi ea combătută prin consumul de arahide în cantităţi moderate. Graţie triptofanului, organismul va produce mai multă serotonină, un hormon al bunei dispoziţii.

Uleiul de arahide este remarcat ca un agent activ de reducere a colesterolului, contribuind, astfel, la profilaxia unor maladii cardiovasculare, dar şi pentru efectul laxativ.

Consumul arahidelor este interzis persoanelor cu diverse afecţiuni mai grave ale ficatului sau celor alergice. (Text: Agerpres, Foto: boston.com)