Leacuri din grădină: ALBĂSTRELE

albastrele

Albăstrelele se folosesc de sute de ani pentru tratamentul naturist al ochilor, însă de proprietăţile lor beneficiază şi alte afecţiuni. Albăstreaua (Centaurea cyanus), denumită popular floarea grâului, vineţea, zlavoc, măturică, iarba frigurilor, tătăisă vânătă, este o plantă erbacee din familia Asteraceae.

Planta este acoperită de peri de mici dimensiuni, care îi conferă un aspect mătăsos. Are flori albastre globuloase. În ciuda numelui, florile plantei sunt atât albastre, cât şi alb-roz sau roz-violacee.

Plantă europeană, albăstreaua creşte în zonele de deal şi de câmpie, fiind întâlnită mai ales în lanurile de grâu şi de secară. Ajunge la maturitate între lunile iulie-septembrie şi are o durată de viaţă de 1-2 ani. Florile de culoare albastră se recoltează în momentul în care sunt integral deschise, fiind utilizate doar după uscarea acestora. Florile conţin substanţele active importante: centaurina, pelargonină, cianină, tanin, săruri de potasiu şi magneziu etc.

În scopuri medicinale, se foloseşte sub formă de ceai, infuzie, tinctură, pulbere. Extern, albăstrelele se folosesc ca ingredient în numeroase metode de tratament cum sunt: spălături oculare, comprese şi cataplasme.

Extractele din această plantă intră în compoziţia mai multor produse cosmetice. În medicina populară, preparatele din albăstrelele erau utilizate la tratarea durerilor de ochi, răceală, friguri, tăieturi, boli de rinichi. Albăstrelele au proprietăţi calmante, hidratante, antiinflamatoare, bacteriostatice, emoliente.

Compresele cu infuzie concentrată de albăstrele pot fi folosite în cazul conjunctivitelor sau al orjeletului (urciorului). Ceaiul de albăstrele are puternice efecte calmante şi antiinflamatorii asupra articulaţiilor afectate de artrită, dar şi asupra durerilor cauzate de reumatism. Infuzia de albăstrele se foloseşte intern, datorită proprietăţilor diuretice pe care le are această plantă. Ceaiul din aceste flori ne scapă mai repede de răceli, de boli ale rinichilor şi ale aparatului urinar, de litiaza biliară.


Albăstrelele reprezintă, totodată, un remediu împotriva diareei şi a altor probleme apărute la nivelul tractului gastro-intestinal. Infuzia din petale de albăstrele ajută la îmbunătăţirea digestiei. Aftele, dar şi gingiile iritate, pot fi combătute cu o infuzie de albăstrele.

Ceaiul de albăstrele are un efect uşor calmant asupra sistemului nervos central, fiind folosit în combaterea crizelor de anxietate, a stresului sau a depresiei. Albăstrelele sunt folosite în cosmetică, datorită efectelor calmante şi tonifiante, având efect împotriva îmbătrânirii.

Astfel, un tratament cu infuzie de albăstrele sub formă de comprese este recomandat în diminuarea ridurilor, pentru ochii obosiţi şi iritaţi, dar şi pentru tonifierea muşchilor faciali. Masca cu albăstrele are efecte regenerante asupra pielii, epiderma devenind mai suplă şi mai catifelată.