Laura Stoica, un actor grăbit

Laura Stoica

Laura Stoica (numele complet Adriana Laurenţia Stoica) s-a născut la Alba Iulia, la 10 octombrie 1967.

A copilărit la Târgovişte, unde s-a înscris la Școala Populară de Artă, ale cărei cursuri le-a absolvit în 1986, secţia canto clasic, profesor Emil Niculescu. Ulterior, a participat la toate concursurile muzicale organizate în ţară pentru tinerele talente.

A debutat ca solistă, în 1987, la Festivalul de Muzică Uşoară Amara, unde a obţinut locul II la secţiunea interpretare, iar un an mai târziu a obţinut trofeul Festivalului de Muzică Uşoară Râmnicu-Sărat.

Următorul pas în cariera artistică l-a făcut în 1989, când a devenit solistă a teatrului de revistă „Toma Caragiu” din Ploieşti, timp de un an.

În 1990, la Festivalul de la Mamaia, a cucerit juriul şi publicul cu melodia „Dă, Doamne, cântec”, compusă de Viorel Gavrilă. A obţinut marele trofeu. Laura a devenit o voce, o artistă cu personalitate şi stil.

Un an mai târziu, a fost declarată cea mai bună solistă pop-rock, iar melodia ”Un actor grăbit”, compusă de Bogdan Cristinoiu, a fost aleasă piesa anului. În perioada 1987-1991, a participat la toate concursurile muzicale organizate în România, reuşind foarte repede să intre în preferinţele publicului. A fost considerată de mulţi muzicieni cea mai bună voce feminină rock din ţara noastră şi una dintre cele mai puternice şi originale personalităţi ale scenei muzicale autohtone.

În anii ’90, folosindu-se de talentul remarcabil, de personalitatea puternică şi de frumuseţea ei, a reuşit să-şi creeze o imagine şi un stil original, fiind prima rockeriţă modernă a României. De asemenea, a primit premii pentru activitatea muzicală – în 1990, Premiul I secţiunea Creaţie pentru piesa „Călători în pustiu” (muzica Andrei Kerestely) la Festivalul Bucureşti şi Premiul pentru cel mai bun debut muzical al anului, acordat de Radiodifuziunea Română; în 1991, revista POP, ROCK & SHOW o desemnează Cea mai bună voce pop feminină a anului; în 1992, a obţinut Premiul II – Interpretare solişti („Un actor grăbit”, „Focul”) la International Pop Festival în Austria; Radio Contact o desemnează Cea mai bună voce pop a anului, iar revista Actualitatea Muzicală o premiază pentru Cea mai bună interpretare a unei piese pop a anului („Un actor grăbit”); revista POP, ROCK & SHOW îi acordă două premii: Cea mai bună voce pop feminină a anului şi Cel mai bun videoclip al anului („Focul”); în 1993, POP, ROCK & SHOW din nou o clasează Cea mai bună voce pop feminină a anului, iar în 1994, acceaşi revistă o desemnează Cea mai sexy cântăreaţă pop a anului.

A avut mai multe apariţii la Festivalul Internaţional ”Cerbul de Aur” de la Braşov, în anii 1992, 1997, 2003 şi 2005. În 1992 şi 1997, participă în concursul festivalului şi câştigă premiul I pentru debut discografic (”Un actor grăbit”) şi premiul al III-lea pentru interpretare, cu melodia ”Focul” – în 1992 şi premiul al II-lea la secţiunea discografie, cu albumul ”Nici o stea” – în 1997.

Anul 1997 îi mai aduce Laurei Stoica două premii – Cea mai bună voce feminină („E toamnă iar pe străzi”) la International Maltese Song Festival şi Premiul III – Șlagăre („În singurătate”) la Festivalul de la Mamaia.

În 1998, primeşte Premiul Juriului („Ea nu ştie ce vrea”) la Festivalul Pamukkale din Turcia, iar în 2001, la Festivalul Discovery de la Varna, în Bulgaria, obţine Trofeul pentru cea mai bună piesă („I Need Love”), Premiul Criticii şi Premiul special al Juriului.

Pe lângă numeroasele premii obţinute, Laura Stoica a avut o bogată activitate concertistică. În perioada 1990-2005, a evoluat în peste 700 de concerte şi spectacole, pe scenele româneşti şi în străinătate. În 1995, a cântat alături de Ricchi e Poveri la Constanţa şi Galaţi, dar şi alături de Samantha Fox, la Sala Palatului din Bucureşti. A efectuat turnee în Bulgaria (1991), Israel (1997), Malta (2001), SUA (2001, 2002-2003).

A apărut în peste 650 de show-uri TV din România, Bulgaria, Malta, singură sau alături de trupa sa – Laura Stoica Band. Înfiinţată în 1993, trupa Laurei a reunit, de-a lungul anilor, mulţi muzicieni valoroşi – Iulian Vrabete, Eugen Mihăescu, Vlady Cnejevici, Florin Ionescu, Cristian Soleanu, Răzvan Lupu, Relu Bitulescu, Mihai Coman, Remus Carteleanu, Paul Baciu, Matei Căpitanu, Răzvan Mirică. Ultima formulă a trupei îi avea în componenţă pe Adrian Visteanu (chitară), Emanuel Gheorghe ”Fisă” (clape), Victor Miclăuş (bass), Cristian Mărgescu (tobe), Laura Luchian (backing-vocal).

În 2005, după o perioadă de absenţă, Laura a hotărât să revină în prim-planul muzical cu un album şi un stil nou şi în vară a lansat albumul ”Laura Stoica – S-a schimbat”.

Revenirea a fost spectaculoasă, iar Laura plănuia deja un nou album. Îşi găsise liniştea şi în plan personal, alături de logodnicul ei, bateristul Cristian Mărgescu.

În momentul în care a considerat că a acumulat foarte mult din punct de vedere muzical, Laura s-a înscris la cursurile Universităţii Ecologice din Bucureşti, secţia Actorie, unde i-a avut profesori pe Adriana Popovici, Constantin Codrescu, Vlad Rădescu, Doru Ana. A absolvit actoria în 2000, iar spectacolul de licenţă a fost pe scena Teatrului Nottara, în piesa „Azilul de noapte”, de Maxim Gorki, în rolul Vasilisa, regia fiind semnată de Constantin Codrescu.

În perioada 2000 – 2001 a jucat în „Hammam/Prizonier în cutia toracică”, după Tahar Ben Jeloun, rolul Ahmed, regia Mihai Mihalcea. În 2004, a interpretat rolul Drucila în „Îndrăgostiţii din Ancona”, regia Andrei Mihalache, la Teatrul din Constanţa, iar ulterior a devenit angajata Teatrului ”Toma Caragiu” din Ploieşti, unde a avut mare succes în rolul Rocky din „Călători în voia sorţii”, regia Marcela Timiraş.

Ca orice artist mare, Laura avea un suflet generos. Mereu şi-a pus la bătaie imaginea, talentul pentru a fi de folos celor care aveau nevoie de sprijinul ei. În 1991, a participat la evenimentul ”Daţi un leu pentru Ateneu”, organizat de TVR. În 1994, a înfiinţat Fundaţia „Laura Stoica”, al cărei scop era de a sprijini tinerele talente, de a face donaţii copiilor orfani şi de a strânge fonduri destinate copiilor afectaţi de HIV.

Tot în 1994, a participat la spectacolul de la Sala Palatului organizat de asociaţii care îngrijesc copiii bolnavi de SIDA, iar în 1999 a luat parte la concertul rock ”Back Stage Live”, prin care s-au obţinut fonduri destinate îmbunătăţirii condiţiilor de viaţă ale copiilor bolnavi de SIDA sau cu handicap psiho-motor.

În perioada 2001-2005, a participat la emisiuni tv, concerte, evenimente teledon organizate de principalele televiziuni din România, în cadrul cărora s-au strâns fonduri speciale în scop umanitar. În octombrie 2005, chiar de ziua ei, se afla într-un elicopter care ducea alimente sinistraţilor în urma inundaţiilor.

În iarna anului 2005, Laura şi Cristi au primit cel mai frumos dar de Crăciun. Vestea că vor deveni părinţi. Însă, nici ea, nici Cristi n-au făcut public anunţul, decât atunci când au avut certitudinea că sarcina Laurei decurge normal.

„Copilul se va naşte în septembrie, iar până la venirea lui pe lume sunt hotărâtă să-mi respect toate angajamentele privind concertele şi să pregătesc un nou album. Este felul în care vreau să-i urez bun venit primului meu copil”, spunea Laura în 2 martie 2006, într-un comunicat de presă. Două zile mai târziu, ea apărea în ultima emisiune TV în direct, împreună cu Cristi.

În seara de 9 martie 2006, Laura şi Cristi şi-au pierdut viaţa, într-un cumplit accident de circulaţie, în timp ce se întorceau de la Urziceni, unde Laura avusese un concert.

Colegii de breaslă îi păstrează o amintire frumoasă. Toţi spun că a fost nu doar o artistă talentată, ci şi un om deosebit. Chiar în noaptea tragicului accident, Ovidiu Komornyik, cel pe care Laura îl numea ”fratele meu”, a scris o piesă – ”In Memoriam Laura Stoica” -, chemându-i alături pe Angela Similea, Elena Cârstea, Cătălin Crişan, Silvia Dumitrescu, Oana Sârbu, Sanda Ladoşi, pentru a înregistra piesa. Au venit şi, cu lacrimi în ochi, au cântat. Era singurul gest pe care îl mai puteau face pentru prietena lor, Laura.

La 9 martie 2013, admiratori şi prieteni ai artistei au ales un mod inedit de a-i aduce un omagiu, la şapte ani de la dispariţie, organizând un flash mob. Peste 200 de persoane s-au strâns în centrul vechi al Capitalei, între care Silvia Dumitrescu, Carmen Rădulescu, Pepe, Aurelian Temişan, Paula Seling, Crina Matei, Monica Davidescu, Cristina Cioran, Zoltan Andras, Alexandra Velniciuc, Aylin Cadîr, Ana Maria Moldovan, unde au cântat împreună piesa „Un actor grăbit”.

Piesele Laurei Stoica au apărut pe mai multe albume, după moartea artistei – ”Dă, Doamne, cântec” (compilaţie, Roton, 2007), ”Ediţie specială” (DVD, TVR Media, 2007), ”Muzică de colecţie” – Vol. 62 (compilaţie, Jurnalul Naţional/Intercont Music/Roton, 2008), ”Focul” (album reeditat, Roton, 2008), ”Vino” (album, Roton, 2009). (Text: Agerpres, Foto: adevarul.ro, Video: youtube.com)