Lapis Lazuli, vedeta de la Expoziţia Mineralia

Lapis Lazuli-01

Bijuteriile din Lapis Lazuli sau piatra albastră, din care provine albastrul folosit în picturile din Capela Sixtină sau în cele antice egiptene, sunt vedetele Expoziţiei Mineralia, care a debutat vineri, 27 martie 2015, la Muzeul de Etnografie şi Artă Populară din Târgu Mureş, datorită rarităţii acestei pietre.

„Vedeta Mineralia din acest an este Lapis Lazuli chiar şi numele sună romantic. Lapis Lazuli este o piatră foarte frumoasă, o piatră specială, folosită de mii de ani, încă din antichitate. O altă denumire a ei este şi piatra faraonilor pentru că albastrul acesta intens, ultramarinul acesta, apare într-o mulţime de mozaicuri, de statuete picate de pe vremea faraonilor. (…) Albastrul folosit de Michelangelo în Capela Sixtină era un albastru lazurit, era considerată o piatră magică, simboliza la multe popoare puterea şi este şi foarte spectaculoasă”, a declarat muzeografa Angela Săplăcan.

Potrivit muzeografei, valoarea unei pietre nu e dată neapărat de duritatea ei, ci de cererea de pe piaţă şi de raritatea acesteia, aşa cum este şi cazul pietrei albastre.

„Există pietre care nu se încadrează în categoria pietrelor preţioase, dar care au un preţ ridicat pentru că sunt rare, se găsesc în cantităţi mici şi atunci cererea e mare şi de aici apare şi preţiozitatea lor. (…) Cele mai mari concurenţe de Lapis sunt în Afganistan, de acolo provine cea mai mare cantitate de Lapis Lazuli, nu este un mineral, ci este o rocă – un amestec de trei minerale. Acesta este şi modul în care putem să deosebim Lapis Lazuli de alte pietre de culoare asemănătoare, adică are venulaţii sau pete aurii sau albicioase pe suprafaţa sa. Aceste culori sunt date de pirită sau de calcit, care întotdeauna apar în roca de Lapis Lazuli”, a arătat Săplăcan.

Lapis Lazuli

Lapis Lazuli este o piatră semipreţioasă, încadrată la pietre decorative, are o duritate (rezistenţă la zgâriere) cuprinsă între 5 şi 5,5 pe scara durităţilor, care este de la 1 la 10, unde la 1 este talcul, iar la 10 este diamantul. De la duritatea 7 în sus se vorbeşte despre pietre preţioase. Pe parcursul Expoziţiei Mineralia, care are loc la Târgu Mureş până duminică, 29 martie 2015, vizitatorii pot admira şi cumpăra bijuterii din Lapis Lazuli montate în argint – coliere, brăţări, cercei sau eşantioane şlefuite pentru colecţionari.

Angela Săplăcan a precizat că şi în România se găseşte această piatră în cantităţi mici, în zonele miniere, întrucât aici nu s-au făcut exploatări de acest tip, însă culoarea respectivă, deşi rară în stare naturală, a fost folosită în fresce şi picturi.

„Pe vremea când nu existau vopsele, pigmenţi de sinteză, cam până la 1800, pigmentul albastru folosit în fresce, în pictură era obţinut din pulbere de Lapis Lazuli, deci această rocă era sfărâmată, pisată până la granulaţia unei făini şi era amestecată cu ceară sau diferite răşini şi apoi folosită ca şi pigment. Există numeroase obiecte decorative, sculpturi. Această culoare albastră este destul de rară în natură, albastrul în natură, deşi nu ne dăm noi seama, apare destul de rar şi există puţine minerale şi roci de această culoare, probabil asta îi dă această preţiozitate”, a mai spus Angela Săplăcan.

La Mineralia Târgu Mureş sunt expuse spre vânzare numeroase eşantioane de minerale, roci şi fosile, bijuterii şi obiecte decorative din pietre semipreţioase şi preţioase, cum ar fi agat, calcedonie, perle, chihlimbar, ametist, jad, rubin, smarald şi multe altele. (Text si foto: Agerpres)