Lady Gaga a împlinit 30 de ani

Lady-Gaga-02

Lady Gaga (Stefani Joanne Angelina Germanotta) s-a născut la 28 martie 1986, în Yonkers, New York, SUA.

A început să cânte la pian de la vârsta de patru ani, compunând prima ei baladă la zece ani. La vârsta de 11 ani ar fi trebuit să înceapă să studieze la Şcoala Juilliard din Manhattan, dar a fost mutată la o şcoală romano-catolică privată, Convent of the Sacred Heart.

La 17 ani, a fost admisă cu permisiune specială la Universitatea New York, în cadrul Tisch School of the Arts. Aici a studiat muzică, a compus cântece şi a scris eseuri despre artă, religie, probleme sociale şi politice.

A semnat iniţial cu Dej Jam Recording, la 19 ani, după ce preşedintele şi directorul Island Def Jam Music Group, L.A. Reid, a auzit-o cântând pe un hol de lângă biroul său. După trei luni, Dej Jam a rupt contractul, cu toate că până atunci, fosta ei companie de management îi făcuse cunoştinţă cu producătorul şi compozitorul RedOne, de asemenea impresariat de ei. Primul cântec produs de cei doi a fost ”Boys Boys Boys”, un mash-up inspirat de piesa ”Girls, Girls, Girls” de Mötley Crüe şi ”T.N.T.” de AC/DC, potrivit site-ului cinemagia.ro.

A început să cânte în cluburile din centrul cartierului Lower East Side, cu formaţiile Mackin Pulsifer şi SGBand. Numele de scenă — Lady Gaga — i-a fost inspirat de melodia ”Radio Ga-ga” a trupei Queen, potrivit site-ului bestmusic.ro.

Lady-Gaga-03

La începuturi a compus pentru mai mulţi artişti precum Fergie, Britney Spears, Black Eyed Peas şi Pussycat Dolls, înainte ca Akon să-i descopere puterea vocală, oferindu-i un contract cu propria casă de discuri, Kon Live Distribution.

Albumul de debut — „The Fame” — lansat în octombrie 2008, a ajuns pe locul întâi în topurile din Austria, Marea Britanie, Canada şi Irlanda şi pe locul patru în Australia şi Statele Unite.


Până în iulie 2009, vânzările materialului depăşiseră trei milioane de exemplare. CD-ul „The Fame” a inclus hit-uri precum „Just Dance”, „Poker Face” şi „Paparazzi”. Primele două cântece promovate, ”Just Dance” şi ”Poker Face”, au devenit hituri internaţionale, primind şase nominalizări la premiile Grammy, inclusiv pentru ”Albumul anului”.

La începutul anului 2009, după ce a cântat în deschidere cu New Kids on the Block şi Pussycat Dolls, a pornit în primul turneu solo, ”The Fame Ball Tour”. La sfârşitul aceluiaşi an şi-a lansat al doilea album de studio — ”The Fame Monster” — de pe care a promovat hitul ”Bad Romance”, pornind şi într-un nou turneu, ”The Monster Ball Tour”. Pe 11 decembrie 2009, a întâlnit-o pe Regina Elizabeth II şi a cântat melodia „Speechless” la The 2009 Royal Variety Performance. În 2009, Lady Gaga a câştigat trei premii la MTV Video Music Awards şi a fost desemnată ”Rising Star” la evenimentul Billboard Women In Music, conform bestmusic.ro.

Lady-Gaga-01

Următorul single de pe ”The Fame Monster” a fost „Telephone”, care a ajuns la numărul unul în topul Billboard’s Pop songs, devenind al şaselea single al lui Gaga şi Beyoncé numărul unu în top. Melodia a intrat în topuri şi în Marea Britanie.

La 6 ianuarie 2010, Lady Gaga a câştigat două trofee la gala People’s Choice Awards 2010. Ea i-a învins pe Adam Lambert, Demi Lovato, Kris Allen şi Susan Boyle la categoria ”Favorite Breakout Music Artist”. A doua secţiune la care a câştigat Lady Gaga este ”Favorite Pop Artist”, unde a fost în competiţie cu Britney Spears, Katy Perry, Taylor Swift şi Black Eyed Peas.

La începutul anului 2011, Lady Gaga a lansat cel de-al treilea album de studio, ”Born This Way”, album care a ajuns locul întâi în toată lumea în mai puţin de 24 de ore. ”Born This Way” a fost vândut în peste zece milioane de copii. Primul single de pe ”Born This Way”, intitulat ca şi albumul, a ajuns locul întâi în toată lumea în mai puţin de 12 ore, ajungând locul întâi în Billboard Hot 100, fiind cel de-al 1.000-lea cântec ajuns în topul american pe prima poziţie în întreaga istorie de peste 100 de ani.

Lady Gaga este apreciată de presa occidentală pentru faptul că a ”revoluţionat muzica pop”, iar calităţile sale de compozitor au fost apreciate. Interpreta încorporează frecvent elemente techno în compoziţiile sale. Printre artiştii care au influenţat-o cel mai mult se numără Madonna, David Bowie, Marilyn Manson, Freddie Mercury şi Michael Jackson.

Stilul muzical abordat de artistă preia influenţe din muzica pop a anilor ’90, cu elemente electro, printre instrumentele cel mai des folosite numărându-se sintetizatoarele şi claviaturile. Profilul vocal al interpretei se încadrează în categoria altistelor, însă Lady Gaga poate interpreta compoziţii muzicale specifice mezzo-sopranelor, iar întinderea sa vocală măsoară peste două octave.

În 2013, Lady Gaga a lansat albumul ”Artpop”, de pe care a promovat piesele „Applause”, „Do What U Want” şi „Venus”.

În septembrie 2014, a lansat albumul de duete jazz cu Tony Bennett numit ”Cheek to Cheek”, de pe care au fost promovate „Anything Goes” şi „I Can’t Give You Anything but Love”.

Lady-Gaga-04

În 2015, Lady Gaga şi Dianne Warren au compus cântecul „Til It Happens To You”, care a intrat pe coloana sonoră a filmului ”The Hunting Ground”, iar o parte din banii obţinuţi din vânzarea piesei au fost donaţi unor organizaţii umanitare. La 11 decembrie 2015, Lady Gaga a fost declarată de Billboard ”Woman Of The Year”, potrivit site-ului artistei, www.ladygaga.com. Tot în 2015, Lady Gaga şi Tony Bennet au câştigat premiul Grammy pentru ”Cheek to Cheek”, categoria cel mai bun album vocal pop tradiţional, conform site-ului www.popsugar.com.

În februarie 2016 a participat la Grammy Awards, unde a cântat o piesă tribut David Bowie.

Lady Gaga a vândut peste 50 milioane de albume şi 100 de milioane de discuri single în toată lumea.

Cântăreaţa a susţinut un concert la Bucureşti în 16 august 2012, în faţa a peste 35.000 de oameni. În concertul numit „The Born This Way Ball” a cântat atât piese de pe albumul ”Born This Way”, cât şi piese de pe albumele ”The Fame Monster” şi ”The Fame”. (Text: Agerpres, Foto: facebook.com/Lady Gaga, Video: youtube.com)