Lady Diana – „Prinţesa inimilor”: astăzi ar fi împlinit 61 de ani

Lady-Diana-09

„Prinţesa inimilor” sau „prinţesa poporului”, aşa cum au denumit-o britanicii, Diana a intrat în istorie prin bunătatea, graţia, dar şi prin destinul ei tragic. Atitudinea şi comportamentul său, au făcut-o să câştige simpatia atât a britanicilor, cât şi a lumii întregi, în timp ce frumuseţea şi popularitatea sa au atras atenţia presei, transformând-o într-una dintre cele mai fotografiate femei din lume.

Diana Frances Spencer, Prinţesă de Wales, s-a născut la 1 iulie 1961, la Sandringham, Norfolk. A fost fiica lui Edward John Spencer, Vicontele Althorp şi Ruth Frances Burke Roche, vicontesă Althorp. Părinţii au divorţat când Diana era tânără, iar tatăl a câştigat custodia ei şi a fraţilor săi. A devenit Lady Diana Spencer după ce tatăl a moştenit titlul de Earl Spencer în 1975, potrivit biography.com.

Lady-Diana-05

A fost educată acasă până la vârsta de 9 ani, apoi a mers la o şcoală internat — Riddlesworth Hall în Norfolk (9-12 ani) şi la West Health Girls’ School din comitatul Kent (12-16 ani) – o instituţie exclusivistă privată. Mai târziu a urmat cursurile Institut Alpin Videmanette din Elveţia pe care după o vreme le-a abandonat, potrivit www.britishroyals.info.

S-a mutat la Londra înainte să împlinească 17 ani şi a locuit în apartamentul mamei sale, care locuia cea mai mare parte a anului în Scoţia. La 18 ani tatăl i-a cumpărat un apartament în Earls Court, unde a locuit până în 1981 cu încă trei colegi. Diana mărturisea că a iubit timpul petrecut la Londra. A urmat cursuri de gătit la sugestia mamei, însă nu a devenit niciodată un bucătar priceput.

A lucrat mai întâi ca instructor de dans pentru tineri, până când în urma unui accident de schi a fost forţată timp de trei luni să nu mai poată profesa. A lucrat apoi ca asistent la o grădiniţă, menajeră pentru sora sa şi prieteni, bonă şi hostess la petreceri. A fost educatoare la Young England School şi, deşi era cunoscută pentru timiditatea sa, a demonstrat un interes special pentru copii.

A avut înclinaţii spre muzică şi dans şi a studiat baletul, dorind să devină pentru o vreme balerină. „Când o să fiu mai mare, voi fi dansatoare”, mărturisea aceasta. A crescut însă, devenind prea înaltă pentru a deveni o profesionistă. De asemenea, a fost pasionată de înot, scufundări, hochei, tenis, schi, însă dragostea ei a rămas baletul. Și-a urmat aceste pasiuni până în zilele petrecute cu familia regală, atunci când înota în fiecare dimineaţă pentru a se menţine în formă.

Lady-Diana-01

Prinţul Charles a cunoscut-o pe Diana Spencer în 1977, în timp ce se întâlnea cu Sarah, sora acesteia. Relaţia lor a început la un meci de polo. Lady Diana Spencer părea o alegere perfectă pentru postura de soţie a moştenitorului coroanei: avea descendenţă regală şi era anglicană (căsătoria cu o romano-catolică l-ar fi decăzut din prerogativele regale pe Charles). Primul semn evident al unei legături între Diana şi prinţul Charles l-a constituit prezenţa ei, în 1980, la castelul Balmoral, unde familia regală îşi petrecea vacanţa de vară.

Diana a devenit, din acel moment, o prezenţă obişnuită în preajma moştenitorului tronului. Cu toate că prinţul nu părea să fie foarte îndrăgostit de Diana, acesta a cerut-o în căsătorie, iar câteva zile mai târziu anunţul a fost făcut public. Logodna a avut loc la 24 februarie 1981, fiind marcată de dăruirea unui inel de peste 30.000 de lire sterline, cu 14 diamante şi un safir, viitoarei prinţese.

Cuplul a apărut în faţa presei, unde au anunţat oficial evenimentul. Căsătoria a avut loc la 29 iulie 1981 la Catedrala St. Paul şi a rămas în paginile ziarelor drept „o nuntă de basm”, fiind urmărită de peste 750 de milioane de oameni la televizor, posturile britanice acordând întreaga emisie din acea zi evenimentului.

Lady-Diana-03

Pe lângă apariţiile oficiale, ea s-a consacrat acţiunilor umanitare, în special în slujba copiilor, mai ales a celor handicapaţi, şi domeniului artei. Activitatea în sprijinul bolnavilor de SIDA (în special copii) au făcut-o extrem de populară. Între chestiunile care i-au atras atenţia prinţesei s-au numărat: lepra, HIV/SIDA, cancerul, oamenii nevoiaşi, bolile mentale şi abuzul de droguri.

În 1987, Diana a fost una dintre primele celebrităţi surprinse atingând o persoană infectată cu HIV. În 1989, Diana a deschis centrul Landmark Aids în Londra, iar ulterior a devenit patron al National AIDS Trust. În 1997, Diana s-a întâlnit cu Nelson Mandela, pentru a discuta despre ameninţările SIDA.

Manifestându-se, în primii ani după căsătorie, cu oarecare reţineri, Diana a devenit, mai târziu, un reprezentant al Casei Windsor, sigur pe sine şi comunicativ, încercând, în ciuda etichetei de la curte, să nu-şi abandoneze pasiunile vechi pentru societate, dans şi muzica pop. Aceste pasiuni ale prinţesei Diana au fost comentate, pe larg de mass-media.

Lady-Diana-04

La mai puţin de patru luni de la căsătorie, prinţesa Diana anunţa că este însărcinată, primul copil al cuplului fiind prinţul William (William Arthur Philip Louis) născut la 21 iunie 1982 la Spitalul St. Mary. Doi ani mai târziu la 15 septembrie 1984 se năştea tot la Spitalul St. Mary al doilea fiu, Henry (Henry Charles Albert David). Diana s-a implicat în educaţia fiilor săi, refuzând să aibă guvernantă, ea fiind cea care le-a ales şcolile pe care cei doi băieţi le-au urmat.

Pe lângă copii, în viaţa cuplului regal apărea o altă femeie — Camilla Parker-Bowles. Acest fapt a stârnit iritarea Dianei care a început să-şi acuze soţul de infidelitate. În replică, Charles afirma despre Diana că ar fi instabilă şi temperamentală. Speculaţiile asupra unei crize a căsniciei cu prinţul Charles aveau la bază nu atât diferenţa de vârstă (12 ani), cât interesele diferite ale celor doi. La finalul anilor ’80 au apărut primele zvonuri privind eşecul acestei căsnicii.

Căsătoria cu prinţul s-a destrămat treptat: în 1992, Charles şi Diana s-au despărţit, iar în 1996 au divorţat. După divorţ, Charles a continuat relaţia pe care o avea cu Camilla, în ciuda rezervei manifestată de Regină, dar şi a protestelor venite din partea societăţii britanice.

Lady-Diana-02

Ea a rămas în continuare în atenţia opiniei publice, continuând seria operelor de binefacere, potrivit Enciclopediei Universale Britannica. La finele anului 1993, prinţesa s-a retras oficial din viaţa publică.

Prinţesa Diana a fost distinsă cu titlul onorific „Colonel in Chief” al „Royal Hampshire Regiment” şi cu titlul de „Honorary Air Commodore” al bazei aviatice Wittering din Cambridgeshire. A patronat mai multe organizaţii şi manifestări, printre care: Festivalul de Muzică şi Artă de la Swansea, Școala regală pentru nevăzători şi Asociaţia britanică a surzilor, organizaţia „Help the Aged”, Fondul „Malcolm Sargent” pentru copiii bolnavi de cancer, organizaţia de Cruce Roşie a tineretului, Baletul londonez, Academia Regală de Muzică. Popularitatea sa imensă s-a datorat campaniilor sale umanitare, în special a celei dusă împotriva minelor antipersonal, iniţiativă care avea să îi aducă, după decesul său, premiul Nobel.

Mai atractivă pentru ziarele de scandal a fost legătura amoroasă pe care prinţesa ar fi avut-o cu Hasnat Khan, un chirurg pakistanez musulman. Diferenţe dintre cei doi, inclusiv bariera religioasă au determinat-o pe Diana să pună capăt relaţiei. În iulie 1997, l-a cunoscut pe Dodi Al-Fayed, fiul unui important om de afaceri egiptean.

Lady-Diana-08-ww

Diana a murit la 31 august 1997, în urma unui accident de maşină survenit în tunelul Alma, din Paris. Prinţesa se afla pe bancheta din spatele a autovehicolului, împreună cu miliardarul egiptean Emad Mohamed (Dodi) al-Fayed (1955-1997), decedat şi el în urma aceluiaşi accident. Moartea sa a provocat o mare tristeţe în toată lumea.

Prinţesa a fost înhumată pe o insuliţă din mijlocul unui lac situat în mijlocul proprietăţii familiei sale, de la Althorp. La ceremonia funerară, însoţită de manifestări de emoţie de o amploare nemaiîntâlnită, au participat peste un milion de persoane. Elton John a compus, ca ultim omagiu „prinţesei inimilor”, melodia „Candle in the Wind”. (Text: Agerpres, Foto: CORBIS/biography.com, 1.bp.blogspot.com, Video: youtube.com)

„Fii bun cu oricine fără să aştepţi răsplată şi fii sigur că într-o zi cineva va fi la fel cu tine”
„Cred că cea mai mare boală de care suferă omenirea în aceste zile şi în această epocă este boala oamenilor care se simt neiubiţi. Ştiu că pot oferi dragoste pentru un minut, o jumătate de ceas, o zi, o lună, chiar le pot dărui. Sunt foarte fericită să fac asta, vreau să fac asta”
„Dacă găseşti pe cineva pe care să îl iubeşti în timpul vieţii tale, atunci agaţă-te de această dragoste”