Lacul Heviz, cel mai mare lac termal din Europa

Lacul-Heviz1

Lacul Heviz este situat în apropiere de oraşul Heviz din Ungaria, aproape de capătul de vest al Lacului Balaton, la aproximativ 8 km de Keszthely.

Cu o suprafaţă de 47.500 de metri pătraţi, acesta este cel mai mare lac termal din Europa şi al doilea din lume.

Apele calde izvorăsc din mai multe fisuri ale fundului lacului, la temperaturi diferite, se amestecă cu apa rece a lacului şi rezultă o temperatură care se menţine constantă pe tot parcursul sezonului.

Lacul-Heviz2

Apa este bogată în acid carbonic, sulf, calciu, magneziu şi chiar substanţe uşor radioactive, care se crede că au proprietăţi medicinale.

Lacul-Heviz3

 În centrul lacului se află o baie din lemn, construită în secolul al XVIII-lea, care arată aproape la fel ca acum peste două sute de ani. Nuferi frumoşi, aduşi în Ungaria la sfârşitul secolului al XIX-lea, demonstrează că lacul este un suport pentru o ecologie bogată.

Lacul-Heviz4

Aburii acoperă suprafaţa apei şi încetinesc evaporarea, iar plantele acvatice protejează nămolul medicinal de pe fundul lacului.

 Fundul lacului este acoperit cu turbă. El este alimentat cu apă rece şi caldă bogată în minerale care îşi are originea în izvoare situate într-o peşteră situată la 40 m adâncime.

Lacul-Heviz5

Fluxul de primăvară este atât de mare, încât reface complet apa lacului la fiecare trei zile. Temperatura apei lacului este cuprinsă între 23-25° C în timpul iernii şi 33-36° C în timpul verii.

Lacul-Heviz6

 Se consideră că lacul are proprietăţi curative date de un amestec unic de materii organice şi anorganice. Lacul Heviz este un lac biologic activ şi adăposteşte un număr mare de bacterii. Unele dintre speciile găsite în apele lui sunt unice în lume.

Din aceste motive, în jurul Lacului Heviz turismul medical a devenit o industrie înfloritoare. (Traducere şi adaptare după amusingplanet.com, Foto: en.wikipedia.org, flickr.com, Video: LakeOfHeviz/youtube.com)