„Lacul cu nuferi” de la Ipoteşti, ameninţat cu dispariţia

lacul-cu-nuferi-ipotesti

”Lacul cu nuferi” din localitatea Ipoteşti – judeţul Botoşani, care a fost sursă de inspiraţie pentru poetul Mihai Eminescu în mai multe poezii, se află în pericol de a seca din cauza secetei din acest an.

Nivelul apei lacului a scăzut atât de mult, încât renumiţii nuferi galbeni sunt ameninţaţi cu dispariţia.

Potrivit directorului Memorialului Ipoteşti — Centrul de Studii Mihai Eminescu, Miluţă Jîjîie, fenomenul este generat de secarea izvoarelor din amonte care alimentau cu apă ”Lacul cu nuferi”.

”Secarea izvoarelor a început anul trecut, din lipsă de precipitaţii. De obicei, se reface echilibrul iarna, cu zăpezile, dar iarna trecută nu a nins deloc, iar vara asta a fost secetă mare şi sunt secate izvoarele. Dacă încă trei ani sunt ani secetoşi, e posibil să mai rămână doar o treime din el, adică numai mijlocul. Rădăcinile nuferilor au ieşit la suprafaţă”, a declarat Miluţă Jîjîie.

”Lacul cu nuferi” este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Botoşani, el fiind inclus în patrimonial Memorialului Ipoteşti, la un loc cu Casa Memorială Mihai Eminescu şi Bisericuţa familiei Eminovici. Lacul se întinde pe aproximativ un hectar, însă acum pe circa 30% din suprafaţă a secat. (Text: Agerpres, Foto: botosaneanul.ro)