La Bâlea Lac, abia acum începe iarna

hotel-balea-Lac-03

În timp ce în municipiul Sibiu localnicii obişnuiţi deja cu primăvara s-au trezit vineri dimineaţa cu zăpadă pe case, la 60 de kilometri distanţă, la Bâlea Lac, stratul de zăpadă ajuns la 1,68 metri este ceva firesc, pentru că aici, la peste 2 000 de metri altitudine în Munţii Făgăraşului, abia acum vine iarna.

Dacă în municipiul Sibiu, proprietarii teraselor sunt supăraţi că zăpada s-a aşternut pe mesele şi scaunele scoase în faţa localurilor, la Bâlea Lac, în singurul hotel de gheaţă din România se pregăteşte o mare petrecere care va avea loc sâmbătă seara, tocmai în cinstea iernii şi a fulgilor de nea.

„Pregătim o petrecere foarte mare, avem oaspeţi de la Bucureşti. Pentru perioada asta a anului stăm foarte bine cu numărul de cazări, hotelul este în cea mai mare formă. A şi nins. La Bâlea Lac acum începe iarna, toţi turiştii pot să vină la Bâlea să se bucure de iarnă”, a declarat vineri, purtătoarea de cuvânt a complexului turistic de gheaţă, Lidia Bădilă.

Hotelul de gheaţă şi iglu-urile de la Bâlea Lac au dovedit şi în acest sezon că reprezintă o afacere care depinde în mare măsură de vreme.

hotel-balea-Lac-04

Primăvara timpurie şi căldura din februarie au pus în mare dificultate proprietarii complexului de gheaţă de la Bâlea Lac. Practic, acum asistăm la un vârf de sezon la Bâlea. La finalul lui februarie, început de martie, temperaturile mult prea ridicate, ce au ajuns şi până la plus 17 grade, o căldură neobişnuită pentru această perioadă a anului sus, pe munte, au dus chiar la topirea unor părţi din hotelul şi biserica de gheaţă.

În acest sezon, pentru prima dată de când s-a construit hotelul de gheaţă, am fost obligaţi să anulăm o serie de rezervări pentru perioada 17 — 25 februarie . La mijlocul lunii februarie, muncitorii care au construit hotelul au fost solicitaţi să consolideze construcţia, iar ulterior, hotelul de gheaţă a fost reintrodus in circuitul turistic din zona Bâlea Lac, astfel că, la această oră, poate fi vizitat şi se poate dormi in camerele de gheaţă”, a explicat Lidia Bădilă.

hotel-balea-Lac-02

Perioada în care s-au suspendat rezervările a dus la o scădere a numărului de turişti aşteptaţi să viziteze hotelul de gheaţă cu aproximativ 15 %. Pe de altă parte, vremea caldă a dus la o creştere cu aproximativ 30% a numărului de turişti care au urcat la Bâlea Lac în căutarea zăpezii.

„Din totalul turiştilor care au urcat în acest sezon la Bâlea Lac, 40 % au fost turişti străini, veniţi aici prin agenţii de turism din Anglia, Germania sau Ungaria. Din cei 40%, 20 de procente au fost turişti englezi”, a arătat Lidia Bădilă.

hotel-balea-Lac-01

Renumit în toată Europa pentru ineditul său, singurul hotel de gheaţă din România, Hotel of Ice, situat la peste 2 000 de metri altitudine, în Munţii Făgăraşului, va putea fi văzut în documentarul „Wild Carpathia 4″, care se va numi „White Carpathia”.

În perioada sărbătorilor de iarnă, peste 2 000 de turişti au vizitat hotelul de gheaţă de la Bâlea Lac. Pentru a ajunge aici, fiecare turist trebuie să plătească 60 de lei pentru o cursă dus-întors cu telecabina, singurul mijloc de transport pentru a ajunge de la Bâlea Cascadă la Bâlea Lac. Dacă de Crăciun, la Bâlea Lac, stratul de zăpadă măsura mai puţin de un metru, vineri zăpada se înălţase deja la 168 de centimetri. (Text: Agerpres, Foto: hotelofice.ro)