Kurt Cobain, solistul trupei Nirvana

Kurt Donald Cobain s-a născut la 20 februarie 1967, în Aberdeen, Washington. De copil a fost fascinat de artă, desena personaje din desene animate şi din alte filme.

La vârsta de patru ani cânta la pian şi chiar compunea cântece simple. A fost influenţat de artişti ca Ramones şi Electric Light.

Îi plăcea să asculte piesele ”Motorcycle Song” a lui Arlo Gutherie sau ”Hey Jude” a trupei The Beatles, conform site-ului www.thefamouspeople.com.

În 1985, Cobain şi Krist Novoselic au hotărât să înfiinţeze o formaţie. Au realizat primele demo-uri şi apoi l-au cooptat pe Chad Channing, cu care au cântat pe primul album, ”Bleach”.

Cobain a hotărât ca trupa să se numească Nirvana în 1988, înregistrând în acelaşi an single-ul ”Love Buzz”, care a fost lansat prin Sub Pop Records. Primul album, ”Bleach”, a fost lansat în 1989, cuprinzând muzică punk cu sound heavy metal. Nirvana a abordat şi genul baladelor rock, cum a fost piesa ”About a Girl”.

Anul 1990 a adus venirea în trupă a lui Dave Grohl de la Scream, iar în 1991 a semnat contractul cu Geffen Records, după care a urmat lansarea ”Nevermind”, care a primit discul de aur. Single-ul ”Smells Like Teen Spirit” l-a adus pe Cobain pe primul loc în rândul tinerilor compozitori. A apărut un nou sound, un subgen al rockului alternativ, numit Grunge, conform biografiei postate pe pagina de Facebook a trupei Nirvana, www.facebook.com/pg/Nirvana.

În noiembrie 1991, Nirvana a efectuat un turneu de şase săptămâni în SUA. La începutul anului 1992, ”Nevermind” ajunge pe primul loc în Billboard 200. Lunile ianuarie-februarie 1992 au fost luni de turneu în Australia, Japonia şi Hawaii. În aprilie 1992, trupa a apărut pe coperta revistei ”Rolling Stone’‘. În lunile iunie-iulie ale aceluiaşi an, a urmat un turneu în Europa.

Albumul ”In Utero” a fost lansat în septembrie 1993 şi a fost un mare succes. Ca frontman al trupei Nirvana, Cobain a fost perceput ca ”vocea unei generaţii”. După lansarea albumului, Nirvana a plecat într-un turneu de trei luni în America de Nord. În noiembrie 1993 a înregistrat un show acustic la Sony Studios în New York.

În ianuarie 1994, Nirvana are ultimul show live în SUA, iar în februarie acelaşi an a plecat în turneu în Europa, potrivit biografiei de pe site-ul Nirvana, www.nirvana.com.

În timpul unui turneu prin Europa, în 4 martie 1994, Kurt Cobain a fost pe punctul de a-şi pierde viaţa în urma unei supradoze, dar a fost salvat. A început să aibă însă tot mai multe gânduri legate de suicid. A fost internat într-un centru de recuperare din Los Angeles, pentru dezintoxicare.

La câteva zile după ce a părăsit centrul, în 8 aprilie 1994, trupul artistului a fost găsit fără suflare, împuşcat, în casa lui din Lake Washington Boulevard. Conform certificatului de deces, murise la 5 aprilie 1994, la doar 27 de ani, potrivit www.facebook.com/pg/Nirvana.

Popularitatea trupei a crescut în perioada care a urmat morţii lui Cobain. Un demo nefinalizat al piesei ”You Know You’re Right” a ajuns în topurile muzicale din întreaga lume.

Trupa Nirvana a vândut peste 5 milioane de albume. Cobain a fost inclus între cei mai mari 12 chitarişti ai tuturor timpurilor, de revista Rolling Stone, în 2003. A fost catalogat drept cea mai bună voce din muzică de 22 de ori de MTV, iar în lista ”100 Greatest Metal Singers of All Time” a fost plasat pe locul 20, în 2006.

A fost inclus în Rock and Roll Hall of Fame în 2014, împreună cu Nirvana.

Cobain a fost căsătorit cu cântăreaţa rock Courtney Love, cu care a avut o fiică, Frances Bean Cobain. (Text: Agerpres, Foto: facebook.com/Kurt Cobain ,  facebook.com/Nirvana, Video: youtube.com)