Klaus Iohannis împlineşte 57 de ani

JOHANNIS 01

Preşedintele României, Klaus Werner Iohannis, s-a născut la 13 iunie 1959, la Sibiu, într-o familie de saşi transilvăneni.

După şcoala germană, a urmat Liceul ”Samuel von Brukenthal” din Sibiu, iar în 1978 a fost admis la Facultatea de Fizică din cadrul Universităţii ”Babeş Bolyai” din Cluj-Napoca.

În 1983 a început să predea, fiind profesor la mai multe şcoli din împrejurimile Sibiului, iar după cinci ani a ajuns să predea la Liceul ”Samuel von Brukenthal”, pe care îl absolvise, titularizându-se aici.

După 15 ani de activitate ca profesor, Klaus Iohannis a fost numit în conducerea învăţământului local din Sibiu. A fost inspector şcolar general adjunct (1997-1999) şi apoi inspector şcolar general în cadrul Inspectoratului Şcolar al Judeţului Sibiu (1999-2000).

Începând cu anul 1990, a devenit membru al Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR), iar ulterior a devenit preşedintele acestei organizaţii, la conducerea căreia s-a aflat timp de peste un deceniu.

A deţinut patru mandate consecutive de primar al oraşului Sibiu, din partea FDGR, fiind ales la scrutinurile din 2000, 2004, 2008 şi 2012. A fost primar al Sibiului până în decembrie 2014, când a devenit preşedinte al României.

În cel de-al doilea mandat de primar, Sibiul a devenit, în 2007, ”Capitală Europeană a Culturii”, fiind primul oraş dintr-o ţară nemembră a Uniunii Europene (UE) care a primit acest titlu înainte ca ţara să fie admisă oficial în UE, potrivit site-ului presidency.ro.

„România intră în Uniunea Europeană cu o capitală culturală europeană (…) Ne aflăm la începutul unui program care va prezenta Europei diversitatea culturală, lingvistică şi religioasă a oraşului nostru şi felul în care această diversitate culturală a Sibiului reprezintă, la scara unui oraş, aceeaşi diversitate culturală care este valoarea principală a Uniunii Europene”, declara, la 1 ianuarie 2007, Klaus Iohannis.

În octombrie 2009 a fost desemnat candidat pentru funcţia de prim-ministru, ca independent, de către o largă coaliţie parlamentară, însă propunerea nu s-a concretizat.

La 20 februarie 2013 s-a înscris în Partidul Naţional Liberal (PNL), iar la 23 februarie 2013 a fost ales, la Congresul ordinar al PNL, prim-vicepreşedinte al partidului. La 28 iunie 2014, în cadrul Congresului ordinar al PNL, a fost ales preşedinte al acestui partid, primind 95% din voturile delegaţilor la Congres. În cadrul aceluiaşi congres a avut loc şi fuziunea dintre PNL şi PDL, în urma căreia a rezultat alianţa electorală Alianţa Creştin Liberală Partidul Naţional Liberal-Partidul Democrat Liberal (ACL PNL-PDL).

La 11 august 2014, Biroul Politic Naţional comasat PNL-PDL a decis desemnarea liderului liberalilor, Klaus Iohannis, drept candidat al ACL la alegerile prezidenţiale din noiembrie 2014. În primul tur de scrutin al alegerilor, din 2 noiembrie 2014, Klaus Iohannis a obţinut 30,37% din voturi, iar principalul său contracandidat, Victor Ponta, reprezentantul Alianţei PSD-UNPR-PC, a obţinut 40,44% din voturi.

La 16 noiembrie 2014, în urma celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, Klaus Iohannis a fost ales preşedinte al României, cu 54,43% din voturi. La 21 noiembrie 2014, Curtea Constituţională a României a confirmat rezultatele alegerilor prezidenţiale şi a validat alegerea lui Klaus Iohannis în funcţia de preşedinte. La 18 decembrie 2014 şi-a depus mandatul de preşedinte al PNL şi şi-a anunţat demisia din partid, ca urmare a alegerii sale în funcţia de preşedinte al României. A depus jurământul în faţa Parlamentului la 21 decembrie 2014.

Klaus Iohannis şi-a lansat în 2014, la Sibiu, volumul autobiografic intitulat „Pas cu pas”, în care retrasează momentele-cheie ale vieţii sale publice. De asemenea, în 2015 şi-a lansat, în cadrul Salonului Internaţional de Carte „Bookfest”, volumul „Primul pas”.

La 28 decembrie 2007, i-a fost conferit Ordinul Naţional Steaua României în grad de Cavaler, iar la 15 decembrie 2011, Ordinul Naţional al României „Pentru Merit” în grad de Cavaler.

În 2006, a primit Crucea Federală de Merit, oferită de Republica Federală Germania; în 2008 a primit Ordinul Naţional Italian — Steaua Solidarităţii Italiene, în grad de Comandor; în 2009 a primit Ordinul de Merit în grad de ofiţer al Marelui Ducat de Luxemburg şi, în acelaşi an, i-a fost acordat Ordinul de Merit „Marea Cruce de Argint” din partea statului austriac precum şi Ordinul de Ofiţer al Coroanei Belgiene. În 2010 a fost onorat cu medalia ”Prieten al Comunităţilor Evreieşti din România”, din partea Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, precum şi cu placheta de onoare a Expatriaţilor din Germania. În iulie 2014, a fost distins cu Crucea de Ofiţer al Ordinului pentru Merite al Republicii Federale Germania.

Klaus Iohannis este căsătorit cu Carmen, profesoară de engleză la Sibiu. Vorbeşte fluent limbile germană şi engleză. (Text: Agerpres, Foto: Liciu Chirica/Zoom Art)