Kirk Douglas, eternul gladiator, împlineşte 100 de ani

kirk-douglas-04-w

Nu prea multe legende ale filmului precum Kirk Douglas reuşesc să atingă venerabila vârstă de 100 de ani, astfel încât eternul gladiator cu inconfundabila sa gropiţă în bărbie va fi sărbătorit vineri, 9 decembrie, în stil mare cu o petrecere organizată de fiul său Michael şi nora sa Catherine Zeta-Jones la care sunt aşteptaţi să participe 200 de invitaţi prieteni şi rude, relatează EFE.

„Singura mea treabă este să mă simt bine şi să fiu odihnit când îmi fac apariţia, pentru a fi fermecător. Iar acolo, desigur, să ţin un mic discurs „improvizat” pe care îl voi repeta cu terapeutul meu logoped pentru ca lumea să mă înţeleagă”, declarase recent venerabilul actor revistei Closer Weekly.

Iar alături de el va fi marele său sprijin, Anne, în vârstă de 97 de ani, soţia sa din 1954.

„Am avut marele noroc să-mi găsesc sufletul pereche acum 63 de ani şi cred că minunata noastră căsnicie şi discuţiile noastre preţioase din fiecare seară m-au ajutat să supravieţuiesc tuturor” greutăţilor a spus Kirk Douglas, care profită de obicei de aceste ocazii speciale pentru a dona milioane de dolari unor instituţii pe care le ajută prin fundaţia sa. Kirk şi Anne au dat de multe ori de înţeles că toată averea lor, aproximativ 80 de milioane de dolari, va ajunge la organizaţii de binefacere după moartea lor.

kirk-douglas-03

La începutul lunii octombrie, cu prilejul galei organizaţiei Motion Picture & Television Fund, de la Woodland Hills (California), Kirk Douglas a primit deja un mic omagiu din partea colegilor de profesie precum George Clooney, Hugh Jackman şi Kevin Spacey.

„Tatăl meu este o legendă. Este o adevărată stea, dintr-o epocă în care vedetele de cinema erau văzute ca versiunea actuală a regalităţii, iar Kirk şi-a câştigat acest statut”, a spus Michael Douglas, care a amintit că tatăl său a primit un Oscar pentru întreaga carieră în 1996.

Kirk a fost de trei ori nominalizat la Oscarul pentru cel mai bun actor, a câştigat două Globuri de Aur şi a jucat în peste 90 de filme de-a lungul unei cariere de şapte decenii.

Sunt momente fericite pentru Kirk Douglas care a lăsat în spate tragedii precum moartea fiului său Eric în 2004 în urma unei supradoze sau intrarea la închisoare a nepotului său Cameron pentru posesie de heroină şi trafic de amfetamine.

În memoriile sale publicate anul trecut, Kirk nu a ezitat să publice detalii despre numeroasele sale aventuri cu celebrităţi ca Rita Hayworth, Joan Crawford sau Marlene Dietrich, amintind chiar că l-a întrebat odată pe terapeutul său, dacă nu cumva va rămâne impotent, după ce s-a culcat 29 de nopţi la rând cu tot atâtea femei. Răspunsul medicului său l-a liniştit: „Chiar şi Dumnezeu s-a odihnit în a şaptea zi”.

„Am ştiut de mic că vreau să devin actor”

Renumitul actor, regizor şi producător Kirk Douglas (numele real Issur Danielovitch Demsky) s-a născut la 9 decembrie 1916, la Amsterdam, New York. De când era copil s-a afirmat în activităţile sportive (în special lupte libere) şi artistice, plăcându-i în special să joace şi să ”pună în scenă”.

Și-a luat licenţa în litere la Universitatea din St. Lawrence. După licenţă a plecat la New York, unde a obţinut un loc în Academia Americană de artă dramatică şi unde a rămas până în kirk-douglas-011939, potrivit site-ului www.cinemagia.ro.

”Singurul lucru din viaţa mea pe care l-am ştiut mereu, care a fost mereu constant, a fost dorinţa de a deveni actor. Am ştiut de mic că vreau să devin actor, din clasa a doua. Am jucat într-o piesă, unde am avut rolul unui cizmar. Tatăl meu, care n-a fost interesat de actorie, a fost prezent, în spate, eu nu am ştiut. Nu am uitat niciodată acel moment”, a mărturisit actorul într-un interviu acordat publicaţiei The Hollywood Reporter.

În 1941 s-a reîntors la Academie, şi tot atunci şi-a început cariera pe Broadway. Curând a fost chemat să-şi satisfacă serviciul militar în cadrul Armatei Statelor Unite, unde a stat în perioada 1942-1943, după care a revenit pe Broadway. S-a întors la New York şi în casa unei prietene a cunoscut-o pe Diana Dill, o frumoasă actriţă-model care din 1943 i-a devenit soţie şi cu care a avut doi băieţi: Michael şi Joel. Michael Douglas a urmat cariera tatălui, devenind un mare actor.

La 30 de ani şi cu o faimă câştigată pe Broadway, Lewis Milestone l-a propus ca june-prim în filmul ”The Strange Love of Martha Ivers”, unde se dovedeşte a fi o revelaţie. În 1949, a interpretat un pugilist în filmul ”The Champion”, regizat de M. Robson, unde pentru interpretarea sa a fost nominalizat la Oscar pentru cel mai bun actor. Actorul s-a făcut cunoscut şi prin caracterul său temperamental.

În 1951, Diana Douglas a solicitat divorţul de Kirk, dar au rămas în relaţii amicale, actorul asigurându-i o rentă substanţială. În 1954 s-a recăsătorit cu Anne Buydens, cu care a avut doi copii — Peter şi Eric.

kirk-douglas-02

Multe dintre filmele în care a jucat sunt epice, dar cel mai celebru rol al său rămâne cel din ”Spartacus”, regizat de Stanley Kubrick, unde a jucat cu un alt mare actor — Peter Ustinov.

Un rol la fel de important a fost cel din ”Lust for Life” (1956) pentru care a fost nominalizat a treia oară la Oscar pentru interpretare. În acest film a jucat rolul pictorului Vincent Van Gogh şi a evoluat alături de un alt mare actor, Anthony Quinn.

În bogata şi lunga sa carieră, a jucat în peste 90 de filme, faima sa fiind comparabilă cu a unor actori ca Sir Laurence Olivier sau Anthony Quinn. A fost regizor în numeroase filme.

În 1991 a supravieţuit unui accident de elicopter, în 1994 a avut o tromboză care i-a provocat serioase probleme psihomotrice, iar în 1996 a suferit un accident vascular cerebral, care l-a lăsat cu dificultăţi de vorbire.

Actorul Kirk Douglas a primit o stea pentru film, în partea de nord, aria 6200, pe Bulevardul Walk of Fame din Hollywood, precizează cinemagia.ro. A primit şi un Oscar pentru 50 de ani de carieră, statueta fiindu-i înmânată de regizorul Steven Spielberg. (Text: Agerpres, Foto: cinemagia.ro, facebook.com/Michael Douglas , Video: youtube.com)