Kilogramele acumulate de sărbători se pot „încăpăţâna” să se menţină până la vară

sport-iarna

Un studiu efectuat pe circa 3.000 de persoane adulte din trei ţări şi publicat în ”New England Journal of Medicine” (NEJM), a evidenţiat faptul că greutatea nedorită acumulată în timpul sărbătorilor de iarnă poate persista timp de câteva luni şi chiar până la vară, informează Medical News Today.

Conform cercetării realizată de o echipă de oameni de ştiinţă americani pe 1.781 de persoane din Statele Unite, 760 din Germania şi 383 din Japonia, în următoarele zece zile după Crăciun s-a observat o creştere cu 0,6% a greutăţii corporale în comparaţie cu perioada de zece zile de dinaintea acestei importante sărbători.

În plus, oamenii de ştiinţă au constatat că până în vara următoare participanţii la studiu au reuşit să dea jos doar aproximativ jumătate din greutatea nedorită acumulată înainte de 25 decembrie.

Brian Wansink de la Universitatea Cornell din Ithaca, co-autor al studiului, susţine că oamenii ar trebui să fie mai bine informaţi în legătură cu kilogramele ”încăpăţânate” acumulate de sărbători.

”Ar putea fi mai bine ca pacienţii să fie informaţi cu privire la faptul că, în ciuda faptului că jumătate din greutatea corporală adăugată de sărbători este pierdută imediat după aceea, cealaltă jumătate pare să se menţină până în lunile de vară şi chiar mai mult’‘, notează acesta.

Potrivit Royal Society for Public Health (RSPH) din Marea Britanie, în perioada sărbătorilor se pot mânca chiar şi 6.000 de calorii pe zi – de aproape trei ori mai mult decât cantitatea zilnică recomandată. RSPH notează că este nevoie de 44 de minute de plimbare pe jos pentru a ”arde” caloriile dintr-o cană cu vin fiert, iar pentru a ”anihila” caloriile de la cina copioasă de Crăciun ar fi nevoie de 1 oră şi 40 de minute de alergare.

Creşteri semnificative în greutate s-au observat şi în preajma altor sărbători – 0,3% în plus în Japonia, în preajma Săptămânii de Aur, 0,2% în Germania, de Paşte, şi 0,2% în SUA de Thanksgiving, după cum se mai arată în NEJM.

Autorii cercetării realizată la Universitatea Cornell completează că dacă o persoană are grijă să nu se îngraşe în perioada sărbătorilor nu va avea de ce să îşi facă griji ulterior.

Potrivit nutriţionistului Erin Morse, şef de clinică la Ronald Reagan Medical Center din cadrul Universităţii California din Los Angeles, pentru a evita consumul exagerat de mâncare nu trebuie să ne aşezăm la mesele festive flămânzi. De asemenea, acesta recomandă în prealabil consumul unui măr sau a unui bol cu supă de legume, iar după masă o plimbare pe jos. (Text: Agerpres, Foto: naturalwayforhealth.com)