Kenya – repere geografice şi istorice, turism şi gastronomie

kenya-04

Republica Kenya, situată în Africa de Est Ecuatorială, sărbătoreşte ziua naţională la 12 decembrie, data proclamării independenţei, în 1963.

Repere geografice şi istorice

Țara are ca limite Oceanul Indian la sud-est, Tanzania la sud, Uganda la vest, Sudanul de Sud la nord-est, Etiopia la nord şi Somalia la nord-est. Kenya are o suprafaţă de 580.367 kmp, împărţită în şapte provincii şi o zonă administrativă. Capitala este la Nairobi. Alte oraşe importante sunt: Mombasa, Malindi, Kisumu, Nakuru, Eldoret.

Kenya a fost descrisă ca ”leagăn al umanităţii”. În Valea Marelui Rift (Great Rift Valley), paleontologii au descoperit cele mai timpurii urme ale strămoşilor omului. Documentele istorice arată că populaţia bantu a fost constrânsă de triburile niloto-hamite (masai), imigrate în secolul al XVII-lea dinspre nord, să se retragă în regiunile de deal şi de munte ale ţării. Litoralul, cu un important rol în comerţul dintre Africa, Arabia, Persia şi India, a fost controlat din secolele VII-VIII de către arabi, care au întemeiat în secolul al X-lea oraşele Mombasa şi Malindi.

kenya-06

În 1498, Vasco da Gama a fost primul european care a vizitat oraşul Malindi. În 1505, portughezii au ocupat principalele porturi ale regiunii (Mombasa, Malindi). În 1729, portughezii au fost forţaţi de sultanatul arab Oman-Zanzibar să părăsească toate poziţiile deţinute pe litoral. În 1837, regiunile de coastă au intrat sub stăpânirea sultanului Zanzibarului.

kenya-05

În 1849, misionarii germani Rebmann şi Krapf erau primii albi care au pătruns în interiorul Kenyei. În 1887, sultanul de Zanzibar, care controla coasta Kenyei şi o folosea pentru organizarea de expediţii în interiorul continentului cu scopul de a captura sclavi de culoare, a fost constrâns să cedeze Marii Britanii toate posesiunile sale.

Prin tratatul germano-britanic Helgoland – Zanzibar (1890), Germania a renunţat la primele achiziţii coloniale în regiune, astfel încât, în 1895, a fost creat protectoratul Africa Răsăriteană Britanică. În 1899, a fost dată în exploatare calea ferată Mombasa – Nairobi şi în 1901 cea care leagă Mombasa de Kisumu, oraş pe malul lacului Victoria. În 1920, teritoriul a fost declarat colonie a coroanei britanice.

Are un relief predominant de podiş, care se menţine înalt în partea de vest, dominând Lacul Victoria, şi coboară lent spre est, unde, de-a lungul ţărmului Oceanului Indian, se desfăşoară, de la nord la sud, o câmpie litorală îngustă şi joasă, potrivit volumului ”Enciclopedia statelor lumii” (2005).

Podişurile înalte din jumătatea de vestică sunt străbătute de la nord la sud de Rift Valley, sector al marii fose tectonice din Africa de Est, în care sunt cantonate numeroase lacuri (între care Magadi, Naivasha, Hannington). Valea este jalonată de masive muntoase înalte de origine vulcanică: Aberdare Range, Mount Kenya.

kenya-08

Republica Kenya are, datorită reliefului înalt, un climat tropical cu unele variaţii introduce de altitudine sau de vecinătatea oceanului. Unicul râu cu regim regulat este Tana. Numeroase lacuri — Victoria, Turkana, Nakuru. Pădurea ecuatorială ocupă suprafeţe restrânse, predominând savana. Fauna este deosebit de bogată.

Turism şi gastronomie

Cu recifurile de corali şi plajele albe de pe coastă, cu savanele cu copaci de acacia, care adăpostesc parcuri precum Amboseli, Masai Mara, Samburu şi Tsavo, cu vegetaţie luxuriantă şi plantaţii de cafea şi ceai, Kenya reprezintă o destinaţie turistică exotică interesantă şi surprinzătoare.

Kenya este un loc pentru safari şi o zecime din teritoriul său cuprinde peste 50 de parcuri şi rezervaţii. Între principalele atracţii turistice se numără: păsările flamingo din Parcul Naţional Lacul Nakuru, Rezervaţia Naţională Masai Mara cu mii de zebre şi alte animale sălbatice, centrul istoric din Mombasa, Parcul Natural Cariera Bamburi, care are o fermă de fluturi, crocodilii uriaşi de la Satul de Crocodili Mamba şi Satele Ngomongo, Parcul Naţional Nairobi, cu păşuni sălbatice ce adăpostesc tot felul de animale.

kenya-07

În oraşul Lamu, un oraş istoric Swahili aflat pe insula Lamu, există multe moschee şi case arabe frumoase cu uşi din lemn gravate impresionant. Aproape de Watamu, în oraşul Gedi, se află ruinele conservate ale unui oraş Swahili, întemeiat în secolul al XIII-lea şi distrus de călăreţii Somali în secolul al XVII-lea, potrivit site-ului turistik.ro.

În parcul Amboseli, la 220 km de Nairobi, lângă graniţa cu Tanzania, pot fi admiraţi munţii înzăpeziţi Kilimanjaro, cei mai înalţi munţi ai Africii.

kenya-09

Turiştii pot patina pe primul patinoar al Kenyei – Patinoarul Solar Ice, deschis în decembrie 2005 la Hotelul Panari din Nairobi, sau pot face scufundări, schi nautic, înot şi surfing pe Coasta Coral a Kenyei. Cele mai populare staţiuni la nord de Mombasa includ Bamburi, Kikambala, Kilifi, Malindi şi Nyali. Pe coasta de sud, cea mai faimoasă plajă este Diani Beach, cu o întindere de 10 km de nisip alb, la 40 km sud de Mombasa.

Nairobi este unul dintre cele mai frumoase oraşe din Kenya. Este cunoscut şi sub numele de „Oraşul verde în plin soare” şi se găseşte pe Râul Nairobi la o altitudine de 1.661 m deasupra nivelului mării.

kenya-01

Gastronomia din Kenya se bazează pe carne, lapte, porumb. Localnicii cresc păsări, oi şi capre. Principalul produs al Kenyei este porumbul, care se foloseşte la prepararea unui terci cu lapte sau apă, numit „ugali” şi poate fi consumat cu carne, tocană sau legume şi verdeţuri indigene.

kenya-03

Mulţi kenyeni mănâncă acest preparat aproape zilnic. „Sukuma wiki” este o combinaţie de spanac tocat prăjit cu ceapă, roşii, ardei verde, condimentat cu sare şi piper.Berea tradiţională este făcută din mei sau porumb. Vinul din cocos este popular pe coastă, precizează site-ul turistik.ro. (Text: Agerpres, Foto: facebook.com/ Ministry of tourism-Kenya, Video: youtube.com)