Jumătate dintre românii care au depozite, credite sau acţiuni nu cunosc bine aceste produse

internet-banking

Mai mult de jumătate dintre românii care deţin depozite bancare, conturi de economii, credite, pensie obligatorie administrată privat, acţiuni sau obligaţiuni nu cunosc la un nivel ridicat aceste produse, reiese dintr-un sondaj realizat de GfK România şi prezentat luni de preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Sergiu Oprescu.

„Potrivit cercetării de piaţă „Educaţie financiară” realizată de GfK România, în luna mai 2016, deţinerea, intenţia, dar şi cunoaşterea produselor financiare au crescut în ultimii cinci ani. (…) Deşi deţin produse precum depozit la termen sau cont de economii, credit, contribuţie la pensia obligatorie administrată privat sau investiţii în acţiuni, obligaţiuni, fonduri de investiţii, mai puţin de jumătate dintre ei cunosc la un nivel ridicat aceste produse”, a explicat Oprescu în cadrul evenimentului „Summer Banking Academy” organizat de Institutul Bancar Român.

Mai mult, aproximativ o treime dintre cei care utilizează mobile banking, internet banking şi cardul de debit declară că nu prea cunosc aceste produse, deşi susţin că le sunt cele mai familiare.

Conform sondajului, produsele financiare cele mai utilizate şi cunoscute la nivel naţional sunt cardurile de debit, asigurările de bunuri, contul curent, iar cele mai dorite sunt asigurările de bunuri şi de viaţă, accident sau sănătate.

În acest context, preşedintele ARB a menţionat că interesul pentru produsele bancare a crescut în 2016, având în vedere că doar 30% din respondenţi spun că nu caută deloc să se informeze despre produsele bancare (comparativ cu 42% în 2011).

„În acelaşi timp, a crescut numărul celor care vor să se menţină în permanenţă informaţi despre aceste subiecte (25% comparativ cu 20% în 2011). Cunoaşterea termenilor financiari legaţi de produsele de finanţare a rămas relativ constantă, comparativ cu 2011. Pe de altă parte, cunoaşterea ordinelor de plată a crescut, probabil pe baza creşterii utilizării Internet bankingului. A crescut uşor şi cunoaşterea pentru termeni precum perioada de graţie, depozit la termen şi scoring”, a mai spus Oprescu.

În ceea ce priveşte reponsabilitatea instituţiilor în legătură cu educarea populaţiei în domeniul financiar, percepţia potrivit căreia şcoala, în special la nivel de liceu şi facultate, este considerată instituţia cea mai responsabilă de educare, a crescut de la 53% în 2011 la 79% în 2016.

„Datele sondajului subliniază faptul că avem o mare nevoie de educaţie financiară”, a încheiat Sergiu Oprescu.

Cercetarea GfK a fost realizată pe un eşantion de 1.022 de persoane, interviurile fiind realizate telefonic în perioada 25 aprilie — 3 mai 2016. (Text: Agerpres, Foto: betanews.com)