Jose Carreras, concert la Cluj-Napoca

Jose Carreras

Cunoscutul tenor Jose Carreras va susţine un concert extraordinar la Sala Polivalentă din Cluj-Napoca la finalul lunii noiembrie. Cunoscutul artist revine în România după doi ani de la ultima sa vizită în ţara noastră, însă acesta va fi primul concert susţinut la Cluj.

„Jose Carreras le va oferi clujenilor un concert din care nu vor lipsi celebrele melodii ale perioadei «Belle Epoque», dar nici cunoscutele sale arii de opera, opereta şi musicaluri. Concertul se va numi «The Very Best Of Jose Carreras» şi îi va încânta pe fani cu cunoscutele piese «La Donna e Mobile», «Nessun Dorma» şi multe, multe altele”, arată organizatorii într-un comunicat.

Jose Carreras ocupă un loc privilegiat în lumea muzicii. Născut în Barcelona, a studiat muzica în oraşul natal. În 1970 şi-a început cariera muzicală la „Gran Teatre del Liceu” din Barcelona, jucând în piesele Nabucco şi Lucrezia Borgia.

Cariera artistului cuprinde peste 60 de roluri interpretate pe marile scene muzicale ale lumii, dar şi înregistrări cu mari artişti care au activat în afara ariei muzicii clasice, printre care Diana Ross, Klaus Meine, Charles Aznavour, Sarah Brightman.

Pe lângă reprezentaţiile de operă, acesta a susţinut recitaluri în cele mai renumite săli de concerte din lume. Întregul său repertoriu include peste 600 de titluri interpretate, ce acoperă o paletă largă de stiluri muzicale, de la baroc până la contemporan.

Jose Carreras a făcut parte din proiectul „Cei trei tenori”, alături de Placido Domingo şi Luciano Pavarotti, cu care a început în 1990 o serie de concerte foarte populare, ce au continuat până în 2003.

Primul concert în scop caritabil al celor trei a avut loc la Roma, cu ocazia Cupei Mondiale de fotbal. Datorită succesului uriaş, concertele în această formulă au continuat vreme de 14 ani. Albumul „Carreras-Domingo-Pavarotti: The Three Tenors In Concert” deţine recordul Guinness Book pentru cel mai bine vândut album clasic.

Denumit de criticii de gen „tenorul cu cea mai frumoasă voce a zilelor noastre”, Jose Carreras a dovedit lumii întregi că nu este doar un mare artist, ci şi un filantrop. După ce în 1988 a câştigat lupta cu leucemia şi a înfiinţat „Fundaţia Internaţională Jose Carreras pentru lupta împotriva leucemiei”, Jose Carreras a reuşit să se implice activ pentru strângerea fondurilor necesare oamenilor diagnosticaţi cu leucemie şi să doneze fundaţiei sume importante din onorariile concertelor susţinute de el, dar şi din vânzările de CD-uri.

Pentru concertul de la Cluj-Napoca din 29 noiembrie 2015, preţurile biletelor pornesc de la 150 de lei şi ajung până la 500 de lei. (Text: Agerpres, Foto: zimbio, Video: youtube.com)