Johnny Răducanu, „monstrul sacru” al jazz-ului românesc

johnny-raducanu-01

Muzicianul Johnny Raducanu (numele real Răducanu Creţu), binecunoscut contrabasist, pianist, compozitor, aranjor, s-a născut la 1 decembrie 1931 la Brăila, într-o familie cu tradiţii muzicale de peste 300 de ani, de pe timpul lăutarului Petre Creţu Solcanu.

De la vârsta de 19 ani s-a remarcat ca un talentat interpret de jazz la contrabas. Studiile muzicale şi le-a făcut la Iaşi şi Cluj, după care a urmat Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti în perioada 1953-1956, potrivit site-ului biografii.famouswhy.ro.

A fost membru al orchestrei Casei de discuri ”Electrecord” (1957-1971); membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România (1971).

Eminent instrumentist de jazz, Johnny Răducanu a abordat şi compoziţia, scriind numeroase piese de jazz, dar şi de muzică uşoară. Dintre creaţiile de muzică uşoară, amintim: ”Vechiul port”, ”De mult într-o carte”, ”Nu veni, nu pleca”, ”Mă cheamă marea”, ”Iarnă, iarnă”. A compus muzica de scenă la piesele: ”Livada cu vişini”, ”Moliere” şi ”Don Juan”.

Ca instrumentist sau orchestrator şi-a adus contribuţia la realizarea majorităţii discurilor româneşti de jazz.

A întreprins numeroase turnee peste hotare, la Moscova (1962), la Festivalurile de muzică uşoară de la Varşovia şi Praga (1968), la Belgrad, în Suedia, Olanda, Germania, Spania, Franţa, Grecia, Belgia, Statele Unite, Elveţia etc.

„Monstrul sacru” al muzicii de jazz din România a lăsat în urma sa o carieră impresionantă, întinsă pe mai bine de cinci decenii, concertele sale fiind memorabile. A cântat cu nume importante ale muzicii şi a lansat numeroase albume precum „Jazz trio” (1966), „Jazz in my country” (1967), „Confesiuni” (1979), ”Impresii” (1981), „Confesiuni II” (1982), „Confesiuni III” (1986), „Jazz Made in Romania” (1987), „To His Friends” (1996), ”Johnny and His Friends” (1998), „Jazz Behind the Carpathians: Johnny Raducanu meets Tedora Enache” (1999), „Jazz antifanariot” (2002), „Jazz Made in Romania/Johnny Raducanu and Teodora Enache Live in San Francisco” (2002), ”Jazz Bestament” (2005)”Chamber Jazz Music” (2008) sau „Inside Stories-Jazz Poems” (2009).

johnny-raducanu-02-ww

Dintre muzicienii internaţionali cu care a colaborat de-a lungul timpului îi amintim pe trompetistul Art Farmer, trombonistul Slide Hampton, pianiştii Friedrich Gulda şi Guido Manussardi. În 1987, ca recunoaştere a talentului sau nemăsurat, a devenit membru de onoare al Academiei Louis Armstrong din New Orleans, SUA.

Marele jazzolog american Leonard Feather l-a numit ”Mr. Jazz of Romania”.

Pe lângă activităţile sale din domeniul muzical, Johnny Răducanu s-a remarcat şi pe scena teatrului. Astfel, a susţinut, împreună cu Ion Caramitru, spectacolul de teatru poetic „Dialoguri şi fantezii în jazz” pe scena Teatrului Naţional Bucureşti, dar şi pe scene internaţionale, cum ar fi Teatrul Moliere-Maison de la Poesie din Paris.

A scris două cărţi autobiografice — ”Singurătatea, meseria mea” (Regent House Printing & Publishing, 2002) şi ”Țara lui Johnny” (Vivaldi, 2005).

A fost căsătorit cu Geta Costin în perioada 1962-1970, precizează site-ul biografii.famouswhy.ro.

A primit ”Diploma de merit” oferită de Departamentul cultural al Statelor Unite pentru activitatea muzicală (1976). Fost elev al Societăţii Filarmonice Lyra, Johnny Răducanu a primit la 13 octombrie 2008, diploma de membru de onoare al Societăţii Filarmonice „Lyra” şi medalia jubiliară „Lyra 125”, în cadrul unei ceremonii organizate la Casa Tineretului din Brăila.

În aprilie 2010, Johnny Răducanu şi Aura Urziceanu au cântat la Sala Palatului, într-un concert special, alături de unul dintre cele mai celebre big-band-uri din lume, Duke Ellington Orchestra.

Johnny Răducanu a murit la 19 septembrie 2011, la Bucureşti. (Text si foto:  Agerpres, Video: youtube.com)