Joe Dassin – „Et si tu n’existais pas”

Joe Dassin-01

Joe Dassin (Joseph Ira Dassin) s-a născut la 5 noiembrie 1938, în New York, SUA. Tatăl său, Jules Dassin, dorea să devină regizor, iar mama sa, Beatrice Launer, de origine maghiară, era violonistă. Joe Dassin a copilărit la New York şi la Los Angeles.

În 1940, familia s-a mutat în Los Angeles, unde tatăl artistului a eşuat în cariera pe o visa în industria cinematografică. Familia Dassin se stabileşte în cele din urmă la Paris, în 1950. Joe Dassin şi-a făcut studiile la Școala Internaţională de la Geneva şi la Institutul Le Rosey în Elveţia.

După divorţul părinţilor, în 1956, Joe s-a întors în Statele Unite şi s-a înscris la Universitatea din Michigan, unde a studiat medicina şi antropologia. În timpul liber, lucra ca DJ la un radio. A început să cânte melodii folk ale lui Georges Brassens, în colaborare cu un alt student vorbitor de limba franceză.

Joe Dassin-02

După întoarcerea sa în Franţa, Joe Dassin a ocupat posturi în industria cinematografică, la radio şi a scris pentru revista Playboy şi The New Yorker. La sfârşitul anului 1964, la insistenţele viitoarei sale soţii, Maryese Massiéra, Dassin a înregistrat un demo pentru CBS France, casa de discuri care l-a lansat în industria muzicală, potrivit site-ului bestmusic.ro.

Single-ul său de debut, ”Je Change un Peu de Vent”, era o adaptare după meoldia folk ”Freight Train”, pe versuri scrise de Jean-Marie Rivat, care i-a devenit colaboratoare frecventă. Succesul melodiei ”Bip Bip” din 1966 i-a determinat pe cei de la CBS Records să aranjeze o colaborare între Joe Dassin şi producătorul Jacques Plait. Au urmat hituri ca: „Ca M’avance a Quoi?” sau „Excuse me, Lady”. A înregistrat apoi piesa „Les Dalton”, o baladă despre cowboys, piesă ce a devenit un hit, conform site-ului www.cinemarx.ro.

Joe Dassin s-a căsătorit cu Maryse Massiéra, la 18 ianuarie 1966, la Paris.

Cariera lui Dassin a cunoscut o ”explozie” când solistul a fost ales să fie gazda festivalului de muzică MIDEM de la Cannes, în 1967. Curând, Dassin a colaborat cu Jean-Michel Rivat şi Frank Thomas în vederea realizării baladei ”Les Dalton”. Vocea sa profundă, gravă a atras multe aprecieri.

În 1969, a suferit un atac de cord minor, lucru ce nu l-a împiedicat să apară triumfal la Olympia în Paris, în acelaşi an. A lansat apoi melodia ” Les Champs-Elysées”, care l-a făcut cunoscut în toată Europa.

Anul 1970 a fost marcat de piese ca: „L’Amerique”, „Cecilia”, „La Fleur aux Dents”. Au urmat piesele de succes ”L’Equipe de Jojo” (1971), „Le Moustique”(1973), „Salut les Amoreaux” (1973).

Faptul că vorbea multe limbi străine l-a ajutat să înregistreze cântece şi în limbile germană, rusă, spaniolă, italiană şi greacă, pe lângă cele în franceză şi engleză.

După aceste succese, Dassin a trecut printr-o perioadă de depresie, după ce fiul său şi al Marysei, Joshua, s-a născut prematur şi a murit cinci zile mai târziu. Această tragedie a dus la despărţirea de Maryse şi la divorţul celor doi.

În 1974, s-a relansat cu single-urile ”Si Tu T’appelles Melancolie” şi ”Vade Retro”, iar în 1975 a lansat cele mai mari hituri ale carierei sale, ”L’Été Indien” (”Indian Summer”), care a fost adaptat de Delanoé şi Lemesle după un cântec italian (”Africa”), şi ”Et si tu n’existais pas”.

În 1977, artistul s-a recăsătorit cu Christine Delvaux, cu care a avut doi copii: Jonathan şi Julien. Tot în 1977, Joe Dassin a lansat piesa „Si Tu Penses a Moi”, o adaptare reggae-disco după ” NoWoman No Cry” a lui Bob Marley. Ultimul său recital a avut loc în Paris, pe Olympia, în 1979.

Dassin realiza în continuare încasări mari din turneele sale. În 1980 divorţează de a doua soţie. În acelaşi an, a suferit un alt atac de cord, fatal, la 20 august, la un restaurant din Papeete, Tahiti. Artistul avea 42 de ani, precizează bestmusic.ro. Joe Dassin a fost înmormântat în Mausoleul Beth Olen din cimitirul Hollywood Forever, în Hollywood, California.(Text: Agerpres, Foto: joedassin.info, youtube.com, Video; youtube.com)