Joc educativ on-line pentru pregătirea tinerilor în cazuri de urgenţă

andrei-si-rex

Un joc educativ on-line lansat joi, 20 octombrie, la Universitatea Babeş-Bolyai, are menirea de a-i învăţa pe tineri o serie de lucruri care ţin de protecţia împotriva riscurilor, de acordarea primului ajutor şi de prevenirea incendiilor.

Jocul, denumit „Fiţi eroi ca ei, Rex şi Andrei — Rex & Andrei versus dr. Formidabilis”, a fost lansat la Universitatea Babeş-Bolyai şi este dezvoltat în cadrul unui proiect european, prin consorţiul format din Biroul Federal de Protecţie Civilă şi de Asistenţă la Dezastre (BBK) din Germania, Organizaţia de Cruce Roşie din Austria, Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

Aplicaţia este dezvoltată în cadrul proiectului „Creşterea gradului de conştientizare a tinerilor privind pregătirea şi protecţia împotriva riscurilor” (Raising Young People’s Awareness on Preparedness and Self protection — YAPS), proiect în valoare de 1,03 milioane de euro.

Jocul se doreşte a fi un instrument de lucru pentru tinerii cu vârste cuprinse între 7 şi 12 ani, cu scopul de a îmbunătăţi competenţele de auto-protecţie în situaţiile zilnice de risc, prin asigurarea unei pregătiri eficiente în cadrul sistemului educaţional preuniversitar din statele partenere.

Șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din Ministerul Afacerilor Interne, secretarul de stat Raed Arafat, a explicat că jocul va fi implementat în România pe baza unei experienţe de succes în Germania şi că acest proiect este unul dintre cele mai importante în ceea ce priveşte pregătirea populaţiei pentru situaţii de urgenţă.

„Statul singur, fără parteneriat cu populaţia, nu poate să facă faţă dezastrelor. Iar ca să avem un parteneriat cu populaţia, trebuie să o pregătim. O populaţie nepregătită este o populaţie vulnerabilă”, a afirmat Raed Arafat.

Potrivit acestuia, proiectul a identificat o nişă de public foarte importantă în pregătirea populaţiei, arătând că, prin jocul respectiv, nu numai copiii vor învăţa cum să se comporte în situaţii de urgenţă, ci şi părinţii lor, care sunt lângă ei.

La lansarea jocului au participat şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din Ministerul Afacerilor Interne, secretarul de stat Raed Arafat, preşedintele BBK Germania, Christoph Unger, şeful IGSU, general de brigadă Ovidiu Vasilică. (Text: Agerpres, Foto:  igsu.ro)