Jim Carrey a împlinit 55 de ani

Admirator nedisimulat al actorului de comedie Jerry Lewis (90 de ani), Jim Carrey îl imită pe acesta exagerându-i ticurile şi schimonoselile în gaguri cel mai adesea grobiene, chiar scabroase lăsând impresia unei marionete, potrivit ”Dicţionar de Cinema” (1997), fiind înzestrat cu o incredibilă capacitate de a-şi contorsiona chipul şi trupul.

Actorul Jim Carrey s-a născut în Newmarket, Ontario, Canada, la 17 ianuarie 1962, şi a fost cel de-al patrulea copil al soţilor Percy şi Kathleen Carrey. A fost întotdeauna un solitar, în perioada cursurilor primare reuşind cu greu să-şi facă prieteni.

Una dintre marile pasiuni, la care nu a renunţat nici în momentul în care a devenit actor celebru, a fost desenul. A constatat, mai târziu, că prin grimasele şi gagurile sale a reuşit să atragă atât simpatia colegilor cât şi pe cea a profesorilor. A fost momentul în care a decis să-şi perfecţioneze gesturile, petrecând ore în şir în faţa oglinzii.

În perioada adolescenţei a susţinut un moment comic pe scena unui club din Toronto. Spre disperarea tânărului, momentul a fost un eşec total, care l-a determinat pentru o perioadă să nu mai apară sub lumina reflectoarelor.

Încurajat de tatăl său, Jim a urcat pe scenă, eforturile şi talentul său fiindu-i răsplătite printr-un incredibil succes la public. În perioada imediat următoare a plecat să-şi încerce norocul la Los Angeles. Veniturile i-au crescut substanţial, în scurt timp, reuşind să-şi aducă şi părinţii în L.A.

Jim Carrey a devenit celebru datorită rolurilor din filmele „Once Bitten” (1985), „Peggy Sue Got Married” (1986), „Ace Ventura — Pet Detective” (1994), „Dumb and Dumber To” (1994), „The Mask” (1994) ori „Batman Forever” (1995).

Pentru pelicula „The Cable Guy” (1996) a devenit primul actor de la Hollywood plătit cu 20 de milioane de dolari. Au urmat filmele „Liar Liar” (1997), „The Truman Show” (1998) — pentru care a primit în 1999 premiul Golden Globe pentru cea mai bună interpretare a unui actor într-o dramă; „Man on the Moon” (1999) — pentru care a primit în 2000 premiul Golden Globe pentru cea mai bună interpretare a unui actor într-o comedie ori musical potrivit imdb.com.

Joacă în 2000, în pelicula „Me, Myself & Irene”, dar şi în comedia „How the Grinch Stole Christmas” pentru care a fost nominalizat la Saturn Awards, decernate în fiecare an de către organizaţia Academy of Science Fiction, Fantasy, and Horror Films.

În perioada următoare a evoluat în filmele „The Majestic” (2001), „Bruce Almighty” (2003), „Eternal Sunshine of the Spotless Mind” (2004) — pentru care a fost nominalizat în 2005 la Premiile BAFTA pentru cea mai bună interpretare în rol principal, „Fun With Dick and Jane” (2005), în care a jucat alături de actriţa Tea Leoni.

În 2008, comedia „Yes Man”, avându-l ca protagonist, s-a plasat pe primul loc în box-office-ul nord-american, cu încasări de 18,2 milioane de dolari.

Jim Carrey joacă, în 2009, patru roluri diferite în pelicula „A Christmas Carol”, după o poveste a scriitorului Charles Dickens. Un bătrân avar se întâlneşte cu fantomele Crăciunului Trecut, Prezentului şi Viitorului apropiat, pentru a-l ajuta să reînvie bunătatea din inima lui rece.

Fantomele îi amintesc faptul că s-a obişnuit să fie un om morocănos, dar şi cu consecinţele refuzului de a se strădui să devină un om mai bun. În apropierea Crăciunului, cea mai veselă zi a anului, îşi dă seama de contrastele personalităţii sale.

În 2011, Jim Carrey este domnul Popper în comedia „Mr. Popper’s Penguins”, întruchipând un om de afaceri imatur, atunci când vine vorba de lucrurile importante din viaţă, până când moşteneşte şase pinguini. Aceştia transformă apartamentul său într-un paradis de iarnă cu zăpadă şi viaţa sa ia o turnură neaşteptată.

Filmul „The Bad Batch” din 2016, în regia Anei Lily Amirpou, în care a jucat alături de Keanu Reeves, Jason Momoa, a primit premiul special al juriului Festivalului de film de la Veneţia.

Actorul a fost căsătorit de două ori şi are un copil. (Text: Agerpres, Foto: lebeauleblog.com , Video: youtube.com)