Jennifer Lawrence, cea mai bună actriţă în 2013

'Jimmy P. (Psychotherapy Of A Plains Indian)' Premiere - The 66th Annual Cannes Film Festival

Jennifer Lawrence a fost distinsă, în anul 2013, cu Oscarul pentru cea mai bună actriţă, pentru interpretarea rolului Tiffany Maxwell din filmul „Silver Linings Playbook”. Jennifer Shrader Lawrence s-a născut la 15 august 1990, în vecinătatea oraşului Louisville, din Kentucky, unde părinţii deţineau o fermă.

În copilărie, a practicat mai multe sporturi, dar niciunul nu a atras-o în mod deosebit. De asemenea, a cochetat cu modeling-ul şi cu teatrul de amatori, dar nu-şi imagina pe atunci că va ajunge actriţă.

Jennifer Lawrence a fost descoperită la vârsta de 14 ani, în timp ce se afla într-o vacanţă cu familia, la New York. O persoană necunoscută i-a făcut o poză şi a luat numărul mamei sale, pentru a o suna a doua zi să-i propună ca Jennifer să dea o probă pentru televiziune.

Astfel, tânăra Jennifer a rămas la New York pe toată perioada verii, unde a filmat pentru reclame tv. Tot atunci a debutat în thriller-ul „Devil You Know”. La scurt timp după aceea, s-a mutat la Los Angeles, unde a primit câteva roluri mici în serialele „Medium”, „Monk”şi „Cold Case”, apoi a primit un rol în seria tv „The Bill Engvall Show”(2007). În timp ce filma la acesta din urmă, a jucat şi în filme artistice precum „The Poker House”(2008) şi „The Burning Plain”(2008).

După trei sezoane, seria „The Bill Engvall Show”a fost anulată, iar următorul proiect al lui Lawrence a fost filmul „Winter’s Bone”, în 2010, care i-a adus nominalizări la premiile Oscar, Globul de Aur şi ale Sindicatului actorilor americani. În 2011, a jucat în „The Beaver”, alături de Mel Gibson, Jodie Foster şi Anton Yelchin, şi în „X-Men: First Class”. Devenită deja o actriţă celebră, Jennifer Lawrence a primit rolul lui Katniss Everdeen în filmul „The Hunger Games”(2012), care s-a bucurat de un succes de box-office extraordinar, astfel că i s-a propus să joace şi în continuarea acestuia, „The Hunger Games: Catching Fire”, lansată în 2013. Jennifer Lawrence a jucat şi în „Like Crazy”(2011), „House at the End of the Street”(2012) şi „American Hustle”(2013).

Rolul din filmul „Silver Linings Playbook”, lansat tot în 2012, i-a adus premiul Oscar pentru cea mai bună interpretare feminină într-un rol principal, premiul Globul de Aur, premiul Sindicatului actorilor americani, premiul Satellite şi premiul Independent Spirit Award. (Text: Agerpres, Foto: huffingtonpost.com, Video: youtube.com)