J.R.R.Tolkien, creatorul trilogiei „Stăpânul inelelor”

j-r-r-tolkien

Cunoscut sub pseudonimul J.R.R.Tolkien, scriitorul englez John Ronald Reuel Tolkien a devenit celebru mai ales ca autor al lucrărilor fantastice clasice „Hobbitul” şi „Stăpânul Inelelor”.

John Ronald Reuel Tolkien s-a născut în Africa de Sud, la Bloemfontein. La trei ani, Ronald, cum îi spuneau în familie, a plecat în Anglia cu mama şi fratele său. Tatăl său a murit, înainte de plecarea lor, de febră reumatică.

Mama sa l-a învăţat să iubească cărţile, a învăţat să citească de la patru ani. Tot de la mama sa a învăţat primele noţiuni despre latină, botanică, germană şi franceză. Ronald Tolkien a studiat la „King Edward’s School”, în Birmingham, între 1900-1902 şi 1903-19011. Din octombrie 1911, a început să studieze la Colegiul Exeter al Universităţii Oxford. Iniţial, a studiat limbile clasice, dar, în 1913, a renunţat şi a trecut la limba şi literatura engleză, absolvind în 1915.

După terminarea Primului Război Mondial, J.R.R.Tolkien a lucrat la „Oxford English Dictionary”, unde s-a ocupat, în principal, cu istoria şi etimologia unor cuvinte de origine germanică. În 1920, a obţinut un post de profesor asistent de limba engleză la Universitatea din Leeds. În această perioadă, printre altele, a tradus poemele „Pearl” şi „Sir Orfeo”. În 1920, a început o traducere a poemului epic anglo-saxon „Beowulf”, scris în engleza veche, între secolele VIII şi X, care descrie faptele eroice ale eroului Beowulf, în lupta sa împotriva monştrilor.

A terminat traducerea în 1926, dar nu a publicat-o niciodată. În cele din urmă, fiul său, Christopher Tolkien l-a editat şi publicat, în 2014, la peste patruzeci de ani de la moartea lui Ronald Tolkien şi la aproape 90 de ani de la finalizarea lucrării.

În 1925, J.R.R.Tolkien s-a întors la Oxford ca profesor de limbă anglo-saxonă, cu o bursă la Colegiul Pembroke şi a scris în această perioadă „The Hobbit”, care a fost publicată în 1937. A predat limba şi literatura engleză, din 1945 până în 1959, la Universitatea Oxford, potrivit site-ului www.tolkienestate.com.

Ronald Tolkien a rămas cunoscut în calitate de autor al trilogiei „Stăpânul Inelelor”, o continuare a „Hobbitului”, pentru care a avut nevoie de peste zece ani. Cele trei volume „Frăţia inelului”, „Cele două turnuri” şi „Întoarcerea regelui” sunt divizate fiecare în două cărţi mai mici, formând şase cărţi în total. Pentru scrierea acestor lucrări, Tolkien a folosit date din mitologia suedeză, nordică, din Germania medievală, dar şi izvoare engleze. Ambiţia sa a fost să scrie o saga mitologică şi să inventeze o mitologie proprie poporului britanic, pornind de la legendele populare.

După apariţia succesivă, între 1954-1955, a volumelor, monumentalul roman „Stăpânul inelelor” a devenit un fenomen socio-cultural în anii ’60, mai ales în campusurile americane. A fost retipărit de mai multe ori şi tradus în diferite limbi devenind una dintre cele mai populare şi influente lucrări ale literaturii secolului al XX-lea.

Au fost realizate adaptări ale romanului pentru radio, teatru şi film. Ecranizarea trilogiei „Stăpânul inelelor” a generat un nou val de interes faţă de roman, dar şi faţă de celelalte lucrări ale lui J.R.R.Tolkien.

După retragerea din învăţământul universitar, în 1959, s-a dedicat în întregime literaturii. John Ronald Reuel Tolkien a murit la Bornemouth, Marea Britanie, la 2 septembrie 1973.

În 2008, „The Times” l-a pus pe locul 6 în lista celor mai buni scriitori britanici, începând cu 1945 până în prezent. „Forbes” l-a clasat, în 2009, pe locul 5 într-un top al veniturilor realizate de „celebrităţile decedate”. (Text: Agerpres, Foto: jrrtolkien.org.uk , Video: youtube.com)