Izvoarele termale de pe insula Uunartoq

Izvor-termal-Uunartoq-01

Izvoare termale sunt abundente în sudul Groenlandei, dar numai pe insula Uunartoq sunt destul de calde pentru a te putea scălda în ele. Insula Uunartoq este situată în municipalitatea Kujalleq din sudul Groenlandei, aproape de cătunul Alluitsup Paa.

Izvor-termal-Uunartoq-02

Insula se află la jumătatea distanţei dintre oraşele Qaqortoq şi Nanortalik, fiind accesibilă din ambele părţi, cu barca. Pe insulă sunt răspândite o serie de bazine alimentate de izvoare fierbinţi, care barbotează apa de jos în sus, menţinând temperatura acesteia la nivelul tămăduitor de 34-38 de grade Celsius,  chiar şi în timpul gerurilor iernii.

Izvor-termal-Uunartoq-03

Ceea ce este unic în Uunartoq este că bazinele termale se află într-un mediu complet natural, în mijlocul unui câmp plin de ierburi.

Izvor-termal-Uunartoq-04

Nu există parcări de asfalt pentru autobuze, nici complexe de spa cu servicii suplimentare scumpe, care să te copleşească. Singurele construcţii realizate de mâna omului sunt o pasarelă şi două barăci în care să te schimbi.

Izvor-termal-Uunartoq-05

Izvor-termal-Uunartoq-06

În apropiere se află ruinele unei mănăstiri de călugăriţe. În larg plutesc bucăţi de aisberguri în derivă şi multe balene care frecventează aceste ape.

Izvor-termal-Uunartoq-07

Izvoarele termale de la Uunartoq sunt cunoscute de cel puţin o mie de ani. În timpul erei vikingilor, coloniştii nordici au construit căzi din bolovani în jurul izvoarelor, creând un fel de spa medieval.

Izvor-termal-Uunartoq-08

Călugării benedictini care trăiau pe o insulă vecină, într-o mănăstire închinată Sântului Olaf, ajutau bolnavii să se folosească de puterile dătătoare de sănătate, precum şi de efectele de alinare a durerii pe care le are apa caldă de pe Insula Uunartoq.

Izvor-termal-Uunartoq-09

Legendele datând din această perioadă relatează cum apele calde ale insulei au vindecat bolnavi, i-au scăpat de suferinţe şi i-au ajutat să îşi recapete sănătatea.

Izvor-termal-Uunartoq-10

Când coloniştii nordici au dispărut, rasa thule, strămoşii groenlandezilor de astăzi, a preluat insula. Pe insulă se găsesc ruine inuite, datând de la sfârşitul secolului al XVIII-lea şi începutul secolului al XIX-lea. (Traducere şi adaptare după amusingplanet.com, Foto: greenland.com, en.wikipedia.org)