Ivan Patzaichin şi savoarea bucătăriei tradiţionale din Delta Dunării

Ivan Patzaichin-02

Multiplul campion olimpic Ivan Patzaichin a rămas fidel deliciilor copilăriei, iar prin proiectele derulate de asociaţia pe care o conduce „Ivan Patzaichin – Mila 23” încearcă să reînvie savoarea bucătăriei tradiţionale din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării.

Prezent la Tulcea pentru a lansa Centrul de informare şi promovare a destinaţiei eco Delta Dunării, proiect care doreşte să reunească toate produsele specifice zonei, Ivan Patzaichin a răspuns la câteva întrebări legate de preferinţele sale culinare, dar şi de gastronomia Rezervaţiei.

AGERPRES: Care a fost mâncarea preferată în copilăria dumneavoastră?
Ivan Patzaichin: Dulciurile. Dar şi acum, la bătrâneţe, îmi plac dulciurile. Când eram mic, bunica îmi făcea tot felul de preparate, ştrudele, plăcinte, lipioşche, un fel de vareniki.

AGERPRES: Acum preparaţi deliciile copilăriei?
Ivan Patzaichin: Încercăm să facem acest lucru în cadrul unui nou proiect. Am selectat cinci gospodării din satul Mila 23 şi încercăm ca din primăvară să promovăm trasee gastronomice. Turiştii vor avea posibilitatea să aleagă una din specialităţile oferite. Fiecare gospodărie selectată ştie să prepare orice fel de mâncare, dar fiecare va avea un produs special.

AGERPRES: Revenind la preferinţele culinare, ce mâncare nu v-a plăcut în copilărie?
Ivan Patzaichin: Am urât peştele când eram mic, pentru că dimineaţa, la prânz şi seara, toată săptămâna mâncam peşte. Poate duminica, mama mai tăia o găină şi făcea o ciorbă sau o friptură. Dar acum, dacă aş avea de ales, cu siguranţă aş alege peştele.

AGERPRES: De obicei, gătiţi?
Ivan Patzaichin: Mai puţin. Îmi place să mănânc însă. Soţia este o foarte bună gospodină şi specialistă în dulciuri, dar când este vorba de peşte, eu mă ocup.

AGERPRES: Ce anume pregătiţi din peşte?
Ivan Patzaichin: Pot să fac şi ciorbă, şi saramură. Saramura iese însă specială şi o fac aşa cum îmi place. Cred că fiecare, indiferent de ce prepară – ciorbă de peşte sau ciorbă de burtă – îşi pune amprenta pe felul de mâncare.

AGERPRES: Ultima oară, ce şi pentru cine aţi gătit?
Ivan Patzaichin: Pentru familie şi cred că a fost peşte la cuptor.

AGERPRES: Ne daţi reţeta?
Ivan Patzaichin: E mai complicat cu reţeta, pentru că ori de câte ori pregătesc un fel de mâncare, trebuie să mai adaug ceva. Îmi place să inventez, aşa că la mine reţetele sunt după gust şi stare.

AGERPRES: În Deltă, se vorbeşte despre vinul de nisip de la Caraorman. Aţi gustat vreodată?
Ivan Patzaichin: Nici măcar nu am auzit, dar sunt foarte interesat de adevărul acestor vorbe, pentru că vrem să promovăm produsele locale. Vrem să facem o hartă a vinurilor din Dobrogea şi cred că ar fi interesant să apară în Deltă un punct de atracţie pe această hartă.

AGERPRES: V-aţi născut în Deltă şi aţi revenit aici. S-a schimbat specificul gastronomic al zonei?
Ivan Patzaichin: În general, s-a păstrat, dar tendinţa este de schimbare pe fondul fenomenului turistic. Localnicul acordă vizitatorilor ceea ce le vor aceştia, nu neapărat ceea ce este tradiţional, iar astfel specificul gastronomic a fost influenţat. Interesant ar fi ca localnicul să-şi păstreze tradiţia, iar oaspeţii să se adapteze.

AGERPRES: Dar oferta turistică mereu se adaptează cerinţelor…
Ivan Patzaichin: Corect. Dar, atunci când un turist alege un pachet care vizează o anumită specialitate culinară, ceea ce intenţionăm să facem din primăvara acestui an în cadrul unuia din proiectele noastre, specificul gastronomic al zonei este păstrat, iar turistul nu va mai cere friptură de vită argintie, de exemplu, ci un preparat tradiţional.

Asociaţia Ivan Patzaichin-Mila 23 derulează începând de anul trecut două proiecte pentru dezvoltarea ecoturismului şi a infrastructurii verzi în Delta Dunării. Unul dintre acestea, „Ecoturism pentru viitor” vizează  identificarea unei mărci turistice proprii pentru localităţile Crişan, Caraorman şi Mila 23, inclusiv prin realizarea unui traseu culinar pilot în Rezervaţie.

În cadrul unui alt proiect, „Lotca habitat”, asociaţia încearcă să armonizeze cadrul legislativ din România pentru pescaturism, astfel încât populaţia din comunităţile izolate din Delta Dunării să nu depindă exclusiv de activitatea de pescuit. (Text: Agerpres, Foto: media.tvrnews.ro)