Iustin Hodea Sigheteanul, noul episcop al Maramureşului şi Sătmarului

iustin-hodea-sigheteanul

La 27 decembrie 2016, a avut loc, în catedrala Sfânta Treime din municipiul Baia Mare, ceremonia de întronizare a noului episcop ortodox al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, Iustin Hodea Sigheteanul, care îl înlocuieşte pe fostul arhiepiscop Justinian Chira, decedat la sfârşitul lunii octombrie.

Iustin Hodea Sigheteanul a fost ales episcop titular al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, reunit în şedinţă extraordinară la 16 decembrie 2016.

S-a născut la 23 iunie 1961, în comuna Rozavlea, judeţul Maramureş, având numele din botez Ioan, potrivit site-ului Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului.

A fost primit ca frate la Mănăstirea Sfânta Ana Rohia, de către stareţul Serafim Man, în 1976. În perioada 1978-1983, a urmat cursurile Seminarului Teologic.

În acelaşi an în care a absolvit Seminarul teologic, a fost hirotonit diacon, iar în anul 1984 — preot pe seama Mănăstirii Rohia. Voturile monahale le-a depus în anul 1985, primind numele de Iustin, avându-l ca naş de călugărie pe episcopul Justinian Chira, cel care l-a şi hirotonit întru diacon şi preot.

În cadrul mănăstirii, a avut de îndeplinit ascultarea de secretar, până în anul 1988, an în care arhiepiscopul Teofil Herineanu i-a încredinţat conducerea provizorie a mănăstirii. În acelaşi an, şi-a continuat studiile în teologie, fiind admis la Institutul Teologic Ortodox de grad Universitar din Sibiu.

A fost numit stareţ al Mănăstirii „Sfânta Ana” Rohia, începând cu 24 mai 1989. În anul 1990, a fost distins cu rangul de protosinghel, de către episcopul Maramureşului şi Sătmarului, Justinian Chira, iar în anul 1993, cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, a fost ridicat la rangul de arhimandrit.

Titlul de licenţiat în teologie l-a obţinut în anul 1992, la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Andrei Șaguna”, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu.

În anul 1994, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales arhiereu-vicar pe seama Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului, primind titulatura de „Sigheteanul”. A fost hirotonit întru arhiereu la 17 aprilie 1994.

În calitate de arhiereu-vicar, a continuat şi coordonarea vieţii monahale de la Mănăstirea Rohia, fiind ajutat de un egumen, precum şi a întregii vieţi monahale din cuprinsul eparhiei.

În Sfântul Sinod, Iustin Sigheteanul face parte din Comisia pentru Doctrină, Viaţă monahală şi Misiune socială. De asemenea, este preşedintele Fundaţiei culturale „Nicolae Steinhardt”, înfiinţată pe lângă Mănăstirea Rohia. (Text: Agerpres, Foto: epr.ro)